De 84-jarige Kabuga, een etnische Hutu, wordt beschouwd als de "financier van de Rwandese genocide". Hij zou de Interahamwe hebben opgericht, gewapende milities die een grote rol speelden bij de genocide van 1994. Hij zou ook de aanschaf van grote aantallen kapmessen en andere wapens hebben gefinancierd in de aanloop naar de honderd dagen durende slachtpartij.

"Deze arrestatie laat zien dat plegers van genocide ter verantwoording kunnen worden geroepen, ook 26 jaar na hun misdaden", reageert de Belg Serge Brammertz zaterdag. Hij is de hoofdaanklager van het Internationaal Restmechanisme voor Straftribunalen (IRMCT), een internationaal strafhof dat het werk van het Joegoslavië-tribunaal in Den Haag en het Rwanda-tribunaal in de Tanzaniaanse stad Arusha afrondt.

Kabuga zal worden voorgeleid voor het IRMCT in Den Haag. In 1997 werden zeven aanklachten tegen hem geformuleerd, die allemaal betrekking hebben op de Rwandese genocide. Die begon op 7 april 1994, enkele uren nadat het presidentiële vliegtuig, met aan boord president Juvénal Habyarimana en zijn Burundese ambtgenoot, in nog onopgehelderde omstandigheden werd neergeschoten.

Op goed honderd dagen tijd werden zeker 800.000 Tutsi's en gematigde Hutu's omgebracht.

De 84-jarige Kabuga, een etnische Hutu, wordt beschouwd als de "financier van de Rwandese genocide". Hij zou de Interahamwe hebben opgericht, gewapende milities die een grote rol speelden bij de genocide van 1994. Hij zou ook de aanschaf van grote aantallen kapmessen en andere wapens hebben gefinancierd in de aanloop naar de honderd dagen durende slachtpartij. "Deze arrestatie laat zien dat plegers van genocide ter verantwoording kunnen worden geroepen, ook 26 jaar na hun misdaden", reageert de Belg Serge Brammertz zaterdag. Hij is de hoofdaanklager van het Internationaal Restmechanisme voor Straftribunalen (IRMCT), een internationaal strafhof dat het werk van het Joegoslavië-tribunaal in Den Haag en het Rwanda-tribunaal in de Tanzaniaanse stad Arusha afrondt. Kabuga zal worden voorgeleid voor het IRMCT in Den Haag. In 1997 werden zeven aanklachten tegen hem geformuleerd, die allemaal betrekking hebben op de Rwandese genocide. Die begon op 7 april 1994, enkele uren nadat het presidentiële vliegtuig, met aan boord president Juvénal Habyarimana en zijn Burundese ambtgenoot, in nog onopgehelderde omstandigheden werd neergeschoten. Op goed honderd dagen tijd werden zeker 800.000 Tutsi's en gematigde Hutu's omgebracht.