Geld voor herstel Gaza is op: ‘slapen naast het puin, sterven aan onderkoeling’

Leven tussen het puin in Gaza. © Reuters
Wided Bouchrika
Wided Bouchrika Freelancejournaliste

Het agentschap voor Palestijnse vluchtelingen van de Verenigde Naties (UNRWA) heeft gezegd geen geld meer te hebben voor het herstel van Gaza. Hamas waarschuwt voor een ‘voedingsbodem voor terrorisme en extremisme’ als de heropbouw niet versneld wordt.

‘Het agentschap heeft alle fondsen uitgeput die bedoeld waren voor herstelwerken en huurtoelages’, zo meldde het agentschap voor Palestijnse vluchtelingen van de Verenigde Naties (UNRWA) in een statement. Het VN-agentschap deelde zo mee zich het herstel van Gaza niet meer te kunnen veroorloven.

‘Zorgwekkend en onaanvaardbaar’

‘Ons werd 5,4 miljard dollar beloofd in Caïro afgelopen oktober, maar zo goed als niets daarvan kwam in Gaza terecht. Dat is zorgwekkend en onaanvaardbaar’, ging het statement volgens Agence France-Presse door.

Volgens de UNRWA werden de woningen van meer dan 96.000 Palestijnse vluchtelingen vernietigd of beschadigd tijdens het 50 dagen durende conflict met Israël afgelopen zomer.

‘Er is nog wat budget over om de reconstructie van totaal vernietigde huizen te beginnen’, stelt het agentschap, maar er kan niet gesnoeid worden in subsidies van ontheemde bewoners, voegt het eraan toe. Die leven momenteel namelijk in alternatieve huurwoningen. Zonder toelagen zou een grote groep weer gedwongen toevlucht moeten zoeken in VN-scholen en -centra, waar reeds zo’n 12.000 mensen zitten.

Zes uur stroom per dag

‘UNRWA heeft in Gaza tot nu toe 77 miljoen dollar aan 66.000 Palestijnse vluchtelingengezinnen gegeven. Dat geld dient voor het herstel van hun woning of voor het vinden van een tijdelijk alternatief’, verklaart het VN-agentschap. ‘Een geweldige prestatie, maar ook volledig ontoereikend.’

Geld voor herstel Gaza is op: 'slapen naast het puin, sterven aan onderkoeling'
© Reuters

‘We hebben het hier over duizenden gezinnen die tijdens de koude winter blijven lijden omdat ze zich niet voldoende kunnen beschutten’, gaat de UNRWA door. ‘Mensen slapen letterlijk naast het puin. Kinderen sterven aan onderkoeling.’

Eerder in januari kwamen twee baby’s om toen tientallen woningen overstroomden bij hevige stormen met ijskoude regen en rukwinden. De enige energiecentrale werd beschadigd tijdens de oorlog en kampt met een brandstoftekort. Het kan Gaza slechts zes uur per dag van stroom voorzien.

‘Voedingsbodem voor extremisme’

Een vertegenwoordiger van Hamas waarschuwde volgens AFP dat extremisme zou broeien in de regio tenzij de beloofde heropbouw versneld wordt.

‘Onze boodschap aan de wereld, die bang is van terreur en extremisme, is dat de vertraging in het herstel van Gaza en de aanhoudende Israëlische blokkade van de regio een rijpe omgeving zullen maken voor de verspreiding van terrorisme en extremisme’, aldus Khalil al-Haya in het Palestijnse parlement.

De herstelwerken zijn amper begonnen en experten menen dat het nog jaren zal duren, ook al versoepelt Israël de acht jaar oude blokkade. Het land heeft de controle over drie ingangswegen naar Gaza en houdt streng toezicht op de import van bouwmateriaal. Vrezend dat de militanten het kunnen inzetten voor militaire doeleinden.

Israël was afgelopen zomer verwikkeld in een conflict met de Palestijnse militanten van Hamas. In de oorlog werden bijna 2.200 Palestijnen, onder wie heel wat kinderen, gedood.

Partner Content