Geheim 9/11-rapport: ‘Saudi-Arabië speelde rol bij aanslagen’

. © Reuters

‘Saudi-Arabië speelde een rol bij de aanslagen van 11 september 2001′, zo meent voormalig senator van Florida, Bob Graham. Hij beschuldigt de FBI ervan 28 pagina’s uit een onderzoeksrapport – waar hij zelf aan meeschreef – geheim te houden.

De 78-jarige Bob Graham was senator van het Amerikaanse Florida en voormalig voorzitter van het Inlichtingencomité van de Senaat. Ook werkte hij in 2002 mee aan een onderzoeksrapport van het Congres naar de terroristische aanslagen van 11 september. Nu beweert de man, dat de FBI 28 pagina’s van het rapport geheimhoudt. En het is net in die pagina’s, dat de vermeende rol van Saudi-Arabië bij de aanslagen duidelijk wordt.

Saudische koninklijke familie

Twee rechtszaken brachten Grahams zoektocht naar verbanden tussen de Saudi’s en 9/11 weer in de belangstelling: eentje onder de Freedom of Information Act tegen de FBI in Florida en eentje van familie van slachtoffers in een federale rechtbank in New York.

Vooral die laatsten brachten schot in de zaak. De families stelden namelijk onomwonden dat Saudi-Arabië verantwoordelijk is voor het destijds helpen van de kapers. Die bewering werd gesteund door een voormalig lid van al-Qaeda, Zacarias Moussaoui die vanuit de gevangenis getuigde hoe prominente leden van de Saudische koninklijke familie belangrijke donoren waren van het terroristische netwerk in de late jaren ’90. Een statement van de Saudische ambassade volgde al snel: de Amerikaanse 9/11-commissie zou de aantijgingen over Saudische financiële steun aan al-Qaeda verworpen hebben.

‘Dit gaat verder dan een doofpotoperatie’

Toch verklaarde Graham in beide rechtszaken onder eed, dat er bewijs is voor de steun van de Saudische overheid aan de terroristen. Daarbovenop zou de FBI achterhouden, dat het bureau een Saudische familie in Sarasota, Florida onderzocht. Daarbij zouden ‘verschillende contacten’ aan het licht zijn gekomen tussen het gezin en de kapers die in de buurt trainden, tot de familie vlak voor de aanslagen op de vlucht sloeg.

‘De FBI gaat verder dan een doofpotoperatie om de openbaarmaking van deze gegevens te vermijden’, zegt een geërgerde Graham in de New York Times die zijn verhaal brengt. ‘Het gaat hier om agressieve misleiding.’

Net als de Saudische ambassade, doet de FBI de beweringen af als flauwekul. Bij een review door het bureau in de nasleep van 11 september stelde een driekoppige commissie, dat de familie in Sarasota niets te maken had met de kapers of hun aanslagen. Waarom sprak het initiële FBI-rapport dan over ‘vele banden’ tussen de familie en terroristen? De schuld wordt gelegd bij een special agent die, ondervraagd door het bureau, ‘geen enkele basis kon voorleggen voor de inhoud van het document. Noch kon hij verklaren waarom hij de zaken op die manier geschreven had’.

‘Onderzocht, maar ongegrond’

Desondanks controleert een federale rechter in Zuid-Florida zo’n 80.000 documenten verbonden aan het FBI-onderzoek in Florida om uiteindelijk te bepalen wat openbaargemaakt zal worden. Volgens Graham bevatten die documenten foto’s en gegevens van auto’s gelinkt aan de kapers. Auto’s die de beveiligde buurt binnenreden waar de Sarasota-familie woonde.

De inlichtingendiensten vegen echter niet enkel de Sarasota-kwestie van tafel, ook de 28 geheime pagina’s zouden volgens de New York Times ‘onderzocht, maar ongegrond bevonden zijn’ in een latere herziening door de nationale commissie.

Vroegere collega’s zijn niet zo snel om Grahams beweringen als onzin af te doen. Volgens de krant herinneren zij zich hoe de ex-senator aan de alarmbel trok over de invasie in Irak. Graham zou destijds gewaarschuwd hebben, dat de verschuiving van de aandacht naar het van de macht verwijderen van Saddam Hoessein de pogingen om Afghanistan al-Qaeda-vrij te maken, onderuit zou halen. Terwijl dat laatste net een groter gevaar voor de Verenigde Staten vormde, aldus Graham.

‘Verspreiding islamitisch extremisme’

Het achterhouden van de informatie over 9/11 heeft volgens Graham evengoed implicaties voor de nationale veiligheid. Omdat de Saudische vertegenwoordigers niet verantwoordelijk werden gesteld voor de aanslagen, worden ze ook niet tegengehouden in hun steun aan de verspreiding van islamitisch extremisme. En dat bedreigt de belangen van de VS.

Voor Graham is de enige vraag over 9/11 of de negentien kapers handlangers hadden : ‘Werden ze geassisteerd door iemand in de VS, was er een ondersteunende structuur die de aanslagen mogelijk maakte? Het officiële standpunt van de Amerikaanse overheid, is dat de kapers alleen handelden. Maar voor mij blijft die eenvoudige vraag onbeantwoord. Ik blijf er dan ook alles aan doen om het antwoord te krijgen, want samenzweerders moeten boeten.’ (WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content