Gehandicapte jongen vastgeketend aan een muur

De 18-jarige verblijft in een instelling voor verstandelijk gehandicapten.

In Nederland wordt met ontzetting gereageerd op het nieuws dat een 18-jarige verstandelijk gehandicapte jongen al drie jaar aan een muur is vastgeketend omdat het personeel bang is voor zijn onvoorspelbaar gedrag.

De zaak werd uitgebracht in een actualiteitsmagazine van de Nederlandse zender EO. Het gaat om een bewoner van een instelling voor verstandelijk gehandicapten in Ermelo.

Volgens de omroep wordt de jongen met een tuigje en een riem vastgeketend aan de muur en zou zijn bewegingsvrijheid beperkt zijn tot anderhalve meter, zo meldt De Volkskrant. Hij zou al drie jaar niet meer in de buitenlucht geweest zijn. Een medewerker van de insteling kwam met het verhaal naar buiten.

Complexe problematiek

In een reactie liet de instelling weten dat de jongen’een uitzonderlijk complexe problematiek heeft, waarbij structureel vrijheidsbeperkende middelen en maatregelen worden toegepast’. Volgens de instelling is er geen alternatief.

De Inspectie Gezondheidszorg zou zich daarbij aansluiten en de behandeling van de jongen zorgvuldig en verantwoord vinden.

Niettemin is de Nederlandse Tweede Kamer bezorgd over de zaak. Ze houdt binnenkort een spoeddebat over de zaak.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content