‘Gegijzelde blauwhelmen in Syrië zijn vrijgelaten’

Rookpluimen boven de Golanhoogte © Reuters

De VN-blauwhelmen die door een gewapende groep gevangen werden gehouden in het zuiden van Syrië, zijn vrijgelaten. Dat meldt de Arabische nieuwszender Al-Jazeera.

Volgens Al-Jazeera heeft het Al-Nusrafront de 45 soldaten van de Fiji-eilanden vrijgelaten. Een officiële bevestiging is er nog niet, alhoewel de terreurorganisatie eerder op de dag de nakende invrijheidstelling had aangekondigd. Het Front zei religieuze hoogwaardigheidsbekleders te hebben geconsulteerd en die hadden aangeraden hun gevangenen te laten gaan.

Ook het bij de oppositie aanleunende Syrische Observatorium voor de Mensenrechten meldde informatie over de vrijlating te hebben.

Golanhoogte

De gijzelaars, medewekers van de Undof-missie (UN Disengagement Observer Force) van de VN, waren op 28 augustus tijdens gevechten tussen rebellen en het Syrische leger gevangengenomen in de buurt van de grensovergang in Quneitra, dat het Syrische deel van de Golanhoogte verbindt met het door Israël bezette deel. De rebellen hadden de Quneitra-passage veroverd na lange gevechten met het Syrische leger.

Ook in maart en mei 2013 werden VN-soldaten al eens betrokken bij het geweld aan de Golanhoogte. Zij kwamen toen ongedeerd weer vrij.

Oorlog

In juni is het Undof-mandaat verlengd tot eind 2014. Doel van de VN-missie is waken over het staakt-het-vuren tussen Israël en Syrië.

Israël veroverde in 1967 het ruim 1.200 km2 grote gebied van Syrië, 510 km2 is nog onder Syrische controle. Officieel is Israël in oorlog met het buurland. (Belga/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content