Geert Wilders schuldig aan aanzet tot discriminatie en groepsbelediging, maar krijgt geen straf

De Nederlandse politicus Geert Wilders © AFP

Op Twitter noemt Wilders het vonnis ‘knettergek’. Hij gaat ook in beroep, laat zijn advocaat weten. ‘Nederland is een ziek land geworden. U hebt iedereen veroordeeld’, is zijn boodschap voor de rechters.

De rechter oordeelde dat PVV-leider Geert Wilders zich in 2014 schuldig heeft gemaakt aan aanzet tot discriminatie en groepsbelediging door aan zijn publiek te vragen of ze ‘minder Marokkanen wilden in Nederland.’ Hij werd wel vrijgesproken van aanzet tot haat. Voor een andere uitspraak in 2014 werd hij vrijgesproken over de hele lijn. Hij krijgt geen straf en moet geen schadevergoeding betalen

‘Dit is geen politiek proces. Ook Geert Wilders staat niet boven de wet’, sprak de rechter aan het begin van het vonnis. Het argument van Wilders dat Marokkanen geen ras zijn en dat van racisme dus geen sprake is, veegde hij van tafel. ‘De verdachte heeft Marokkanen aangesproken op hun etnische afstamming. Dan is er sprake van ras.’

De rechter legde er ook de nadruk op dat Wilders, in tegenstelling tot de lijn van zijn partij, geen onderscheid maakte tussen criminele en niet-criminele Marokkanen. Omdat hij een hele groep apart heeft gezet, is er sprake van groepsbelediging. Een politicus moet ruimte krijgen in het politieke debat, maar Wilders’ uitspraak was geen bijdrage aan het debat, vond de rechter. ‘Hij heeft beledigd’, was hij formeel.

De rechter sprak geen straf uit, omdat de normstelling volgens hem voldoende is, hoewel het Openbaar Ministerie een boete van 5.000 euro had geëist. Wilders noemde dat toen ‘een waanzinnige eis’. ‘De vrijheid van meningsuiting staat op het spel. Niet alleen die van mij, maar van iedereen’, zegt de PVV’er. ‘Ik moet kunnen zeggen waar het op staat. De kop in het zand steken is laf.’ De politicus moet ook geen schadevergoeding betalen aan 41 mensen die zich burgerlijke partij hadden gesteld.

Wilders was niet aanwezig op het proces, maar zijn reactie liet niet lang op zich wachten. Op Twitter haalde hij uit naar de rechters. Zijn advocaat liet meteen na de uitspraak ook weten in beroep te zullen gaan. ‘Om meerdere redenen getuigt de uitspraak van een onjuiste rechtsopvatting en onjuiste uitleg van de feiten. De heer Wilders heeft ons te kennen gegeven tegen de uitspraak in hoger beroep te gaan en is van mening dat de uitspraak een groot verlies voor de democratie en de vrijheid van meningsuiting is’, aldus zijn advocaat Geert-Jan Knoops.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Wilders zegt in een videoboodschap dat hij ‘nooit zal zwijgen’ over de problemen met Marokkanen en dat rechters hem ‘niet kunnen tegenhouden’. Hij vindt het vonnis van de rechters onbegrijpelijk omdat Marokkanen volgens hem geen ras zijn ‘en mensen die iets over Marokkanen zeggen zijn geen racisten’. Met dit vonnis tonen de rechters hun wereldvreemdheid aan, vindt Wilders

Nederlands premier Mark Rutte (VVD) ‘en de rest van de multiculturele elite’ zullen Wilders niet monddood krijgen, klink het. Hij noemt de vrijheid van meningsuiting ‘ons belangrijkste bezit’ en belooft dat ‘we ons die niet zullen laten afpakken.’

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content