Het is een opvallende beslissing, want bij een eerder proces greep Geert Wilders juist de kans greep om dagenlang in de strafbank te zitten als voorvechter van het vrije woord. Wilders ziet de rechtszaak echter als een politiek proces. En dat hoort thuis in het parlement en niet in de rechtbank, vindt hij. In de brief schrijft de politicus dat hij 'niets verkeerd heeft gezegd. Miljoenen Nederlanders willen minder Marokkanen.'

Wilders zei tijdens een campagnebezoek, op 12 maart 2014 in Den Haag, dat dit 'een stad met minder lasten en als het even kan wat minder Marokkanen' moet worden. Een week later vroeg hij op de avond van de gemeenteraadsverkiezingen aan een zaal vol PVV-kiezers of ze meer of minder Marokkanen wilden. Het publiek scandeerde 'minder, minder, minder'. 'Dan gaan we dat regelen', reageerde Wilders.

De uitspraken veroorzaakten veel ophef in Nederland: meer dan 6.400 mensen en organisaties dienden klachten in tegen Wilders.Ze kwamen Wilders uiteindelijk op een proces te staan vanwege discriminatie, belediging en haatzaaien. Bij de inleidende zittingen in dit proces, dat maandag officieel van start gaat, liet de politicus al meerdere malen weten dat hij vindt dat zijn uitspraken over 'minder Marokkanen' niet anders zijn dan wat hij in zijn eerdere PVV-verkiezingsprogramma's heeft verkondigd.

(Belga/SK)

Het is een opvallende beslissing, want bij een eerder proces greep Geert Wilders juist de kans greep om dagenlang in de strafbank te zitten als voorvechter van het vrije woord. Wilders ziet de rechtszaak echter als een politiek proces. En dat hoort thuis in het parlement en niet in de rechtbank, vindt hij. In de brief schrijft de politicus dat hij 'niets verkeerd heeft gezegd. Miljoenen Nederlanders willen minder Marokkanen.'Wilders zei tijdens een campagnebezoek, op 12 maart 2014 in Den Haag, dat dit 'een stad met minder lasten en als het even kan wat minder Marokkanen' moet worden. Een week later vroeg hij op de avond van de gemeenteraadsverkiezingen aan een zaal vol PVV-kiezers of ze meer of minder Marokkanen wilden. Het publiek scandeerde 'minder, minder, minder'. 'Dan gaan we dat regelen', reageerde Wilders.De uitspraken veroorzaakten veel ophef in Nederland: meer dan 6.400 mensen en organisaties dienden klachten in tegen Wilders.Ze kwamen Wilders uiteindelijk op een proces te staan vanwege discriminatie, belediging en haatzaaien. Bij de inleidende zittingen in dit proces, dat maandag officieel van start gaat, liet de politicus al meerdere malen weten dat hij vindt dat zijn uitspraken over 'minder Marokkanen' niet anders zijn dan wat hij in zijn eerdere PVV-verkiezingsprogramma's heeft verkondigd.(Belga/SK)