Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) brengt de komende drie dagen een bezoek aan de Koerdische Autonome Regio in Irak, waar een referendum over de onafhankelijkheid op stapel staat. Bourgeois zal er onder meer overleggen met president Massoed Barzani.

De Koerden leven verspreid over vier landen: Syrië, Iran, Irak en Turkije. In Irak hebben ze een autonome regio, geleid door president Massoed Barzani. Die heeft een referendum over de onafhankelijkheid in het vooruitzicht heeft gesteld, in weerwil van de Iraakse regering.

"Koerdistan is een grote bondgenoot in de strijd tegen IS en voor de opvang van de vluchtelingen", zegt Bourgeois voor zijn vertrek. "Met de Vlaamse regering hebben we vorig jaar 400.000 euro noodhulp toegekend aan Rode Kruis Vlaanderen voor de opvang van twee miljoen vluchtelingen in het kamp Gawilan. Dat wil ik graag bezoeken."

Mensenrechten

De minister-president plant ook een gesprek met de Verenigde Naties, om de situatie van de mensenrechten in de regio te bespreken.

In de politieke contacten, met de president en de premier, zal het referendum ongetwijfeld aan bod komen. Bourgeois wil de gesprekken afwachten voor hij zich ten gronde uitspreekt over de volksraadpleging, maar: "ik steun het principe van een referendum", zegt hij. "Het is een democratisch recht voor een bevolking om zich te kunnen uitspreken over haar toekomst." (Belga/AVE)

Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) brengt de komende drie dagen een bezoek aan de Koerdische Autonome Regio in Irak, waar een referendum over de onafhankelijkheid op stapel staat. Bourgeois zal er onder meer overleggen met president Massoed Barzani.De Koerden leven verspreid over vier landen: Syrië, Iran, Irak en Turkije. In Irak hebben ze een autonome regio, geleid door president Massoed Barzani. Die heeft een referendum over de onafhankelijkheid in het vooruitzicht heeft gesteld, in weerwil van de Iraakse regering."Koerdistan is een grote bondgenoot in de strijd tegen IS en voor de opvang van de vluchtelingen", zegt Bourgeois voor zijn vertrek. "Met de Vlaamse regering hebben we vorig jaar 400.000 euro noodhulp toegekend aan Rode Kruis Vlaanderen voor de opvang van twee miljoen vluchtelingen in het kamp Gawilan. Dat wil ik graag bezoeken."De minister-president plant ook een gesprek met de Verenigde Naties, om de situatie van de mensenrechten in de regio te bespreken.In de politieke contacten, met de president en de premier, zal het referendum ongetwijfeld aan bod komen. Bourgeois wil de gesprekken afwachten voor hij zich ten gronde uitspreekt over de volksraadpleging, maar: "ik steun het principe van een referendum", zegt hij. "Het is een democratisch recht voor een bevolking om zich te kunnen uitspreken over haar toekomst." (Belga/AVE)