Inwoners van Albanië en Bosnië kunnen voortaan vrij reizen in de Europese Unie. Vanaf woensdag vervalt de visumplicht voor hen.

Op 8 november beslisten de ministers van Binnenlandse Zaken van de Europese Unie de visumplicht op te heffen voor inwoners van Albanië en Bosnië-Herzegovina die voor maximum drie maanden de Schengenzone willen betreden.

Eerder werd de visumplicht ook geschrapt voor Servië, Macedonië en Montenegro. De nieuwe regeling voor Albanië en Bosnië beperkt zich wel tot de houders van een biometrisch paspoort.

Beslissing binnen de vijftien dagen

In De Standaard zegt Dirk Van den Bulck, commissaris-generaal voor de vluchtelingen en staatslozen, woensdag dat de monitoring inzake Albanië en Bosnië is opgevoerd. 'Elke dag wordt bekeken of er een plotse stijging is van aanvragen uit die landen.'

Een goedkeuring door het Commissariaat-Generaal voor Vluchtelingen en Staatslozen (CGVS) is weinig waarschijnlijk. De meesten ontvluchten immers om economische redenen hun thuisland, wat geen basis is voor een geldig verblijf.

Ook die aanvragen moeten echter in detail worden bekeken. Volgens Van den Bulck registreert de Dienst Vreemdelingenzaken die aanvragen sneller dan andere. Dat moet ertoe leiden dat de aanvraag, inclusief eventueel beroep, binnen de vijftien dagen kan worden afgehandeld.

Inwoners van Albanië en Bosnië kunnen voortaan vrij reizen in de Europese Unie. Vanaf woensdag vervalt de visumplicht voor hen.Op 8 november beslisten de ministers van Binnenlandse Zaken van de Europese Unie de visumplicht op te heffen voor inwoners van Albanië en Bosnië-Herzegovina die voor maximum drie maanden de Schengenzone willen betreden. Eerder werd de visumplicht ook geschrapt voor Servië, Macedonië en Montenegro. De nieuwe regeling voor Albanië en Bosnië beperkt zich wel tot de houders van een biometrisch paspoort. Beslissing binnen de vijftien dagenIn De Standaard zegt Dirk Van den Bulck, commissaris-generaal voor de vluchtelingen en staatslozen, woensdag dat de monitoring inzake Albanië en Bosnië is opgevoerd. 'Elke dag wordt bekeken of er een plotse stijging is van aanvragen uit die landen.' Een goedkeuring door het Commissariaat-Generaal voor Vluchtelingen en Staatslozen (CGVS) is weinig waarschijnlijk. De meesten ontvluchten immers om economische redenen hun thuisland, wat geen basis is voor een geldig verblijf. Ook die aanvragen moeten echter in detail worden bekeken. Volgens Van den Bulck registreert de Dienst Vreemdelingenzaken die aanvragen sneller dan andere. Dat moet ertoe leiden dat de aanvraag, inclusief eventueel beroep, binnen de vijftien dagen kan worden afgehandeld.