Geen verband aanslagen Catalonië en busje in Rotterdam

Busje met Spaans nummerbord in Rotterdam, 23 augustus 2017 © AFP

Er is geen verband tussen het incident met het witte bestelbusje in Rotterdam, dat volgeladen was met gasflessen, en de aanslagen in Spanje. Dat zegt een gerechtelijke bron aan persbureau Reuters. Het Spaanse persbureau Europa Press zegt dat er geen aanwijzingen zijn voor jihadistische banden.

De man die in Rotterdam werd aangehouden omdat hij een busje, met Spaanse nummerplaat, vol met gasflessen bestuurde, had geen banden met jihadisten. De gasflessen waren bedoeld voor thuisgebruik, aldus het Spaanse persbureau Europa Press. Het persbureau baseert zich op bronnen bij de Spaanse terreurbestrijdingsdienst. De gasflessen zouden een Spaanse registratie hebben gehad. Bij zijn arrestatie zou de man dronken zijn geweest.

De onderzoekers kwamen eerder al tot de conclusie dat er geen verband was met de aanslagen in Catalonië na de ondervraging van de chauffeur en een onderzoek van het busje.

De waarschuwing over de dreiging in Rotterdam kwam van de Spaanse politie. Volgens de bron werd de tip gegeven op basis van onderzoek van de Spaanse Guardia Civil, dat al langer liep, en is er geen rechtstreeks verband met de aanslagen in Barcelona en Cambrils.

Partner Content