Geen stemming over vervanging Obamacare: tegenvaller voor Trump

© Reuters
Jan Herregods
Jan Herregods Redacteur Knack.be

Na een aantal woelige dagen is het in het Amerikaanse congres niet tot een stemming gekomen over het Republikeinse voorstel om Obamacare te vervangen. Dat kan gezien worden als een grote tegenvaller voor president Donald Trump. De Democraten reageren euforisch.

De Republikeinse meerderheidsfractie in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft vrijdagnamiddag (plaatselijke tijd), enkele minuten voor het tot een stemming moest komen, de geplande hervorming van de ziektewet teruggetrokken. Dat gebeurde op vraag van president Donald Trump en nadat duidelijk was geworden dat geen meerderheid te vinden was voor het afschaffen van de Affordable Care Act (Obamacare).

Dat de Democraten zouden tegenstemmen, was bekend, maar ondanks al zijn inspanningen kreeg Trump zijn eigen Republikeinen in het geheel niet over de lijn getrokken. Dat is meteen een zware politieke nederlaag voor Trump, die van het afschaffen van Obama’s zorgwet een speerpunt van zijn beleid had gemaakt. In 2016 tweette Trump nog dit.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Om goedgekeurd te worden, moest het wetsontwerp door minimaal 215 parlementariërs gesteund worden.

De nederlaag van Trumpcare komt des te harder aan voor de Republikeinse president, omdat de stemming over het afschaffen van de ziektewet van de door de Republikeinen zo verfoeide Barack Obama een lakmoestest was voor het vermogen van Trump, zware politieke projecten in het Congres doorgedrukt te krijgen. Tot dusver regeerde Trump vooral via decreten, die geen parlementair debat vereisen.

Critici stellen dat de politieke ervaring missende Republikeinse president te overhaast te werk is gegaan om Obamacare, de “grootste verwezenlijking” van Obama, naar de schroothoop te verwijzen.

Overigens is de evenwichtsoefening van Trump ook bijzonder moeilijk: zijn wetsontwerrp wordt door de “gematigde” Republikeinen als te drastisch en door de conservatieve achterban als te gematigd beschouwd. Vooral die laatste groep zou in de laatste uren dwarsgelegen hebben.

Paul Ryan geldt als de man die de onderhandelingen over de tekst moest voeren, en uiteindelijk een meerderheid moest verzekeren, en dus een evenwicht moest vinden tussen de conservatieve en de meer gematigde vleugel van de partij.

In de Amerikaanse media klinkt het dat the blame game al begonnen is, en dat afhankelijk van het standpunt, dit de verantwoordelijkheid van Ryan of van Trump is. Maar in elk geval is het niet de manier waarop het Witte Huis wilde dat dit zou verlopen. Tegenover The New York Times stelde Trump al dat hij vooral de Democraten in het Congres verantwoordelijkheid houdt voor de mislukking.

In een korte mededeling na het terugtrekken van het voorstel deed Paul Ryan een korte mededeling. “Dit is een teleurstelling”, gaf hij toe. Hij gaf aan dat het tijd was voor de Republikeinen om na te denken hoe het nu verder moet. “We moeten verder nu. We hebben nog veel grote plannen voor het land.”

“We zullen dus verder moeten met Obamacare voor de voorzienbare toekomst.”

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

‘Dit zijn de groeipijnen van een partij die regeert’, aldus nog Ryan. ‘We hebben zo lang in de oppositie gezeten, van waar het gemakkelijk is om tegen iets te zijn. Als je zelf regeert, moet dat anders.’

Nancy Pelosi, de leidster van de Democraten in het Congress, omschreef de manier van werken van Trump als ‘a rookie’s error’, een beginnersfout. “Vandaag is een grote dag voor ons land, een overwinning voor het Amerikaanse volk”, aldus Pelosi tijdens persconferentie.

“Het gaat niet alleen om de 24 miljoen mensen die nu hun ziekteverzekering niet zullen verliezen, het gaat om de 155 miljoen mensen die hun gezondheidsvoordelen kregen via hun werkgever, die nu niet zullen aangevallen door sommige bepalingen die de Republikeinen in de wet hadden gestoken.”

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

President Donald Trump schoof in een toelichting de schuld in de schoenen van de Democraten. ‘We hebben geen steun gekregen van de andere kant’, sneerde Trump. Volgens Trump ging het om een klein aantal stemmen dat niet gehaald werd.

Volgens de president is het nu een kwestie van af te wachten om te zien hoe Obamacare ‘explodeert’. Hij verwees naar staten waar de premies om verzekerd te worden, sterk de hoogte in gingen.

Nog volgens Trump hebben de voorbije dagen hem veel geleerd over loyaliteit.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content