In Frankrijk komt er geen parlementaire stemming over een interventie in Syrië. Dat heeft voorzitter Elisabeth Guigou (PS) van de buitenlandcommissie van de Nationale Assemblee verklaard. Verschillende leden van de oppositie hadden daar nochtans toe opgeroepen.

In het Franse parlement zal er geen stemming komen over een mogelijke militaire interventie in Syrië. Als opperbevelhebber van het leger hoeft de Franse president François Hollande pas goedkeuring te vragen aan zijn parlement, wanneer de interventie langer dan drie maanden duurt.

'Geen aanhangwagentje van Obama'

Sinds er twee weken geleden aanwijzingen kwamen dat de Syrische president Bashar al-Assad verantwoordelijk is voor een gifgasaanval, heeft president Hollande zich voorstander getoond van militaire acties tegen het regime. Omdat uit peilingen blijkt dat twee derde van de Franse bevolking niet achter zo'n interventie staat, vroegen enkele oppositiepartijen om een stemming in het Franse parlement. Voorzitter Jean-François Copé van oppositiepartij UMP roept Hollande in de krant Le Monde op om "niet het aanhangwagentje van Obama te spelen."

Groot-Brittannië en de VS

Het Britse Lagerhuis stemde verleden week tegen Britse deelname aan een militaire interventie in Syrië, omdat daarover geen consensus bestaat binnen de VN-Veiligheidsraad. De Amerikaanse president Barack Obama zal zijn plannen voor militaire actie in Syrië voorleggen aan het Congres, hoewel hij daar in zijn functie van opperbevelhebber van het Amerikaanse leger wettelijk ook niet toe verplicht is. (YD)

In Frankrijk komt er geen parlementaire stemming over een interventie in Syrië. Dat heeft voorzitter Elisabeth Guigou (PS) van de buitenlandcommissie van de Nationale Assemblee verklaard. Verschillende leden van de oppositie hadden daar nochtans toe opgeroepen.In het Franse parlement zal er geen stemming komen over een mogelijke militaire interventie in Syrië. Als opperbevelhebber van het leger hoeft de Franse president François Hollande pas goedkeuring te vragen aan zijn parlement, wanneer de interventie langer dan drie maanden duurt.'Geen aanhangwagentje van Obama'Sinds er twee weken geleden aanwijzingen kwamen dat de Syrische president Bashar al-Assad verantwoordelijk is voor een gifgasaanval, heeft president Hollande zich voorstander getoond van militaire acties tegen het regime. Omdat uit peilingen blijkt dat twee derde van de Franse bevolking niet achter zo'n interventie staat, vroegen enkele oppositiepartijen om een stemming in het Franse parlement. Voorzitter Jean-François Copé van oppositiepartij UMP roept Hollande in de krant Le Monde op om "niet het aanhangwagentje van Obama te spelen."Groot-Brittannië en de VSHet Britse Lagerhuis stemde verleden week tegen Britse deelname aan een militaire interventie in Syrië, omdat daarover geen consensus bestaat binnen de VN-Veiligheidsraad. De Amerikaanse president Barack Obama zal zijn plannen voor militaire actie in Syrië voorleggen aan het Congres, hoewel hij daar in zijn functie van opperbevelhebber van het Amerikaanse leger wettelijk ook niet toe verplicht is. (YD)