Het voorstel werd weggestemd met 33 stemmen tegen 29. De regering heeft geen meerderheid in de Australische Senaat. De oppositiepartijen, socialisten en groenen, verwierpen het voorstel, omdat ze een directe stemming over het homohuwelijk in het parlement willen zien. Volgens hen zou een volksraadpleging homoseksuelen stigmatiseren en de samenleving verdelen. Ook de kostprijs van het referendum is een doorn in het oog.

Het voorstel om een referendum te organiseren komt van premier Malcolm Turnbull. Zijn collega in de regering, minister van Justitie George Brandis, riep de senatoren vlak voor de stemming op om 'te stoppen met politieke spelletjes te spelen met het leven van homoseksuelen'. Daarop brak een hevig debat los.

Het al dan niet toelaten van het homohuwelijk staat al een tiental jaar op de Australische politieke agenda. De regering had voor de stemming al gewaarschuwd dat een verwerping van het voorstel ertoe kan leiden dat de legalisering van het homohuwelijk nog jaren aansleept. Australië staat bekend als een vrij progressief land op sociaal vlak, hoewel de huidige regering een eerder conservatieve signatuur heeft. Het is een van de weinige westerse landen waar het homohuwelijk nog niet gelegaliseerd werd. (BELGA/JVL)

Het voorstel werd weggestemd met 33 stemmen tegen 29. De regering heeft geen meerderheid in de Australische Senaat. De oppositiepartijen, socialisten en groenen, verwierpen het voorstel, omdat ze een directe stemming over het homohuwelijk in het parlement willen zien. Volgens hen zou een volksraadpleging homoseksuelen stigmatiseren en de samenleving verdelen. Ook de kostprijs van het referendum is een doorn in het oog. Het voorstel om een referendum te organiseren komt van premier Malcolm Turnbull. Zijn collega in de regering, minister van Justitie George Brandis, riep de senatoren vlak voor de stemming op om 'te stoppen met politieke spelletjes te spelen met het leven van homoseksuelen'. Daarop brak een hevig debat los. Het al dan niet toelaten van het homohuwelijk staat al een tiental jaar op de Australische politieke agenda. De regering had voor de stemming al gewaarschuwd dat een verwerping van het voorstel ertoe kan leiden dat de legalisering van het homohuwelijk nog jaren aansleept. Australië staat bekend als een vrij progressief land op sociaal vlak, hoewel de huidige regering een eerder conservatieve signatuur heeft. Het is een van de weinige westerse landen waar het homohuwelijk nog niet gelegaliseerd werd. (BELGA/JVL)