‘Geen prestatie zonder tegenprestatie’ (Angela Merkel)

© Reuters

Volgens de Duitse SPD heeft Angela Merkel een bocht van 180 graden gemaakt door in te stemmen met de beslissing dat het Europese noodfonds ESM banken rechtstreeks zal kunnen herkapitaliseren. Merkel zegt echter geen toegevingen te hebben gedaan.

De socialistische oppositie in het Duitse parlement is verrast over het akkoord van donderdagnacht op de Europese top. Dat het noodfonds ESM banken rechtstreeks zal kunnen herkapitaliseren, is voor de SPD “een bocht van 180 graden” van bondskanselier Angela Merkel. Vrijdagavond stemt het parlement over het ESM-verdrag en het Europese begrotingsverdrag, maar de SPD roept eerst de begrotingscommissie van de Bondsdag in spoedzitting bijeen.

Merkel zelf verdedigde de maatregelen die in de loop van de nacht overeengekomen werden. “We zijn onze filosofie – geen prestatie zonder tegenprestatie – trouw gebleven”, zei ze. Het ESM zal banken rechtstreeks kunnen herkapitaliseren, maar slechts mits naleving van strenge voorwaarden en na de constructie van een Europees toezichtmechanisme waarin de ECB de hoofdrol krijgt.

Carsten Schneider, de begrotingsexpert van de SPD, wil meer uitleg krijgen van de regering. Vrijdag wordt in het parlement gestemd over het ESM-verdrag en het begrotingsverdrag, twee teksten waarvoor Merkel de steun van de oppositie nodig heeft. Al om vroeg in de namiddag komt de begrotingscommissie van de Bondsdag bij elkaar.

Nu ook noodlijdende banken directe ESM-steun zullen kunnen ontvangen, lijken de verplichtingen waar eurolanden zich moeten aan houden als ze financieringshulp willen krijgen “niet meer dan een papieren tijger”, twitterde een argwanende Schneider. Een partijgenote van hem zei dat ze weliswaar met het akkoord kan leven.

Angela Merkel zal de stemming in Berlijn bijwonen. Daarvoor zal ze de Europese top iets eerder moeten verlaten. (Belga/INM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content