In Oost-Oekraïne, waar regeringstroepen en separatisten strijd leveren tegen elkaar, zitten honderdduizenden mensen zonder drinkwater. In het gebied Donetsk zijn vijf door militante pro-Russische strijders beheerste steden door de beschadiging van een leiding afgesneden van de watervoorziening. Dat deelde de Oekraïense civiele bescherming in Kiev mee.

Onder andere de grootsteden Slovjansk en Kramatorsk met elk meer dan 100.000 inwoners zijn door de defecte waterleiding getroffen. Duizenden mensen proberen de steden te verlaten.

Op de Oekraïense televisie waren lange files wachtenden te zien voor de ticketverkoop in de treinstations. Rusland klaagt er al dagen over dat de regio zich tot een humanitair crisisgebied ontwikkelt en eist het oprichten van een humanitaire corridor om de mensen in nood te helpen.

Medvedev: '4.000 aanvragen vluchtelingenstatuut in Rusland'

Ruim 4.000 mensen hebben intussen in Rusland een vluchtelingenstatuut aangevraagd, zei regeringsleider Dmitri Medvedev. 'Dit is een nooit geziene situatie', zei hij aan het persagentschap Interfax.

Ook de situatie in de Russische regio Rostov aan de grens met Oekraïne verslechtert met de dag. Dagelijks zoeken gemiddeld 3.000 Oekraïeners er hun toevlucht. Niet allen zullen echter het vluchtelingenstatuut aanvragen, zei Medvedev voorts. De Oekraïense grensbewakers hebben de golf van vluchtelingen niet bevestigd.

(Belga/SD)

Onder andere de grootsteden Slovjansk en Kramatorsk met elk meer dan 100.000 inwoners zijn door de defecte waterleiding getroffen. Duizenden mensen proberen de steden te verlaten.Op de Oekraïense televisie waren lange files wachtenden te zien voor de ticketverkoop in de treinstations. Rusland klaagt er al dagen over dat de regio zich tot een humanitair crisisgebied ontwikkelt en eist het oprichten van een humanitaire corridor om de mensen in nood te helpen.Ruim 4.000 mensen hebben intussen in Rusland een vluchtelingenstatuut aangevraagd, zei regeringsleider Dmitri Medvedev. 'Dit is een nooit geziene situatie', zei hij aan het persagentschap Interfax. Ook de situatie in de Russische regio Rostov aan de grens met Oekraïne verslechtert met de dag. Dagelijks zoeken gemiddeld 3.000 Oekraïeners er hun toevlucht. Niet allen zullen echter het vluchtelingenstatuut aanvragen, zei Medvedev voorts. De Oekraïense grensbewakers hebben de golf van vluchtelingen niet bevestigd. (Belga/SD)