Verschillende West-Afrikaanse presidenten hebben woensdag na de machtsovername door het leger in Burkina Faso aangedrongen op een snelle terugkeer naar een burgerlijke regering. Naast de Senegalese staatsleider Macky Sall reisden ook zijn collega's uit Nigeria en Ghana, Goodluck Jonathan en John Mahama, voor gesprekken naar de hoofdstad Ouagadougou, aldus radiozender Omega FM.

Geen datum voor machtsoverdracht

Een ontmoeting met de huidige machthebber Isaac Zida stond centraal bij het overleg. De nummer twee van de presidentiële wacht had eind vorige week de regeringszaken overgenomen, nadat president Blaise Compaoré na dagenlang massaal protest van de bevolking tot aftreden werd gedwongen. Zida heeft al herhaaldelijk beloofd de macht over te dragen aan een burgerlijke regering, maar heeft daarvoor nog geen datum genoemd. De Afrikaanse Unie (AU) heeft Burkina Faso maandag voor een ultimatum gesteld. Indien binnen de twee weken geen burgerlijke regering is aangesteld, riskeert het land sancties, waaronder de opzegging van het lidmaatschap in de landengemeenschap.

Reisadvies Buitenlandse Zaken gewijzigd

Ondertussen heeft de federale overheidsdienst Buitenlandse Zaken het reisadvies voor Burkina Faso aangepast. Zo wordt vanaf nu aangeraden om alle niet-noodzakelijke reizen uit te stellen, terwijl eerder nog alle reizen naar het Afrikaanse land werden afgeraden.

Belgen die ter plaatse zijn of eerstdaags afreizen, worden verzocht hun aanwezigheid aan de Belgische ambassade in de hoofdstad Ouagadougou telefonisch of per e-mail te melden. Zij krijgen ook de raad "een verhoogde waakzaamheid aan de dag te leggen, manifestaties of samenscholingen te vermijden en zich regelmatig te vergewissen van de evolutie van de situatie", zo luidt het reisadvies.

Sinds 3 november is de rust weergekeerd, aldus Buitenlandse Zaken. Het normale economische en sociale leven is hernomen en de scholen zijn geopend. Wel kunnen nog acties van burgerlijke ongehoorzaamheid opduiken. Ook wijst de FOD erop dat een avondklok werd ingesteld van middernacht tot 5u. (Belga/WB)

Verschillende West-Afrikaanse presidenten hebben woensdag na de machtsovername door het leger in Burkina Faso aangedrongen op een snelle terugkeer naar een burgerlijke regering. Naast de Senegalese staatsleider Macky Sall reisden ook zijn collega's uit Nigeria en Ghana, Goodluck Jonathan en John Mahama, voor gesprekken naar de hoofdstad Ouagadougou, aldus radiozender Omega FM.Een ontmoeting met de huidige machthebber Isaac Zida stond centraal bij het overleg. De nummer twee van de presidentiële wacht had eind vorige week de regeringszaken overgenomen, nadat president Blaise Compaoré na dagenlang massaal protest van de bevolking tot aftreden werd gedwongen. Zida heeft al herhaaldelijk beloofd de macht over te dragen aan een burgerlijke regering, maar heeft daarvoor nog geen datum genoemd. De Afrikaanse Unie (AU) heeft Burkina Faso maandag voor een ultimatum gesteld. Indien binnen de twee weken geen burgerlijke regering is aangesteld, riskeert het land sancties, waaronder de opzegging van het lidmaatschap in de landengemeenschap.Ondertussen heeft de federale overheidsdienst Buitenlandse Zaken het reisadvies voor Burkina Faso aangepast. Zo wordt vanaf nu aangeraden om alle niet-noodzakelijke reizen uit te stellen, terwijl eerder nog alle reizen naar het Afrikaanse land werden afgeraden.Belgen die ter plaatse zijn of eerstdaags afreizen, worden verzocht hun aanwezigheid aan de Belgische ambassade in de hoofdstad Ouagadougou telefonisch of per e-mail te melden. Zij krijgen ook de raad "een verhoogde waakzaamheid aan de dag te leggen, manifestaties of samenscholingen te vermijden en zich regelmatig te vergewissen van de evolutie van de situatie", zo luidt het reisadvies. Sinds 3 november is de rust weergekeerd, aldus Buitenlandse Zaken. Het normale economische en sociale leven is hernomen en de scholen zijn geopend. Wel kunnen nog acties van burgerlijke ongehoorzaamheid opduiken. Ook wijst de FOD erop dat een avondklok werd ingesteld van middernacht tot 5u. (Belga/WB)