Geen bewijs voor manipulatie voicerecorder MH17

Zwarte doos MH17 © Reuters

Bij het onderzoek naar de eerste van de twee zwarte dozen van vlucht MH17 werd geen bewijs gevonden voor eventuele manipulatie. Het duurde even voor de zwarte dozen na de ramp in Oost-Oekraïne door de rebellen werden overgedragen.

Er is geen bewijs gevonden voor manipulatie van de zogeheten Cockpit Voice Recorder, een van de twee zwarte dozen, van het neergehaalde toestel van Malaysia Airlines. De recorder is ‘met succes uitgelezen’ en bevatte ‘gegevens van de ongevalsvlucht’. Volgens de raad was de Cockpit Voice Recorder beschadigd, maar was het deel waar de gegevens worden opgeslagen intact.

De beide zwarte dozen van het ramptoestel zijn overgebracht naar de Britse Air Accidents Investigation Branch in Farnborough, een instituut dat vliegtuigongelukken onderzoekt. Donderdag wordt de andere zwarte doos onderzocht. Daarop staan de vluchtgegevens. Dat heeft de Onderzoeksraad voor Veiligheid laten weten. Het onderzoeken van de beide zwarte dozen ‘zal nog geruime tijd vergen’, aldus de Onderzoeksraad.

Elk passagiersvliegtuig heeft twee zwarte dozen. De ene slaat vluchtgegevens als snelheid en hoogte op, de andere neemt de gesprekken in de cockpit op. Die informatie is belangrijk voor het onderzoek naar de toedracht van de ramp. (Belga/WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content