De Europese Raadsvoorzitter Herman Van Rompuy beloofde op de Europese top van vrijdag, waar onder andere de Arabische Lente op de agenda stond, zijn steun aan de democratische verzuchtingen in de Arabische landen.

Dat deed hij door te zeggen dat er "zonder Europa ook een Arabische Lente zou geweest zijn, maar dat er zonder Europa geen Arabische Zomer zal zijn."

Positieve en negatieve signalen

De Europese leiders zien in de Arabische wereld zowel positieve als negatieve signalen. Zo toonde Van Rompuy zich tevreden over de democratische transitie in Tunesië en Egypte, de grondwettelijke hervormingen in Marokko, het engagement voor hervormingen in Jordanië en de opheffing van de noodtoestand in Algerije.

Nieuw partnerschap De Europese Unie biedt deze landen een nieuw partnerschap aan, geënt op democratische en economische hervormingen. De geboekte vooruitgang wordt land per land beoordeeld. De goede leerlingen van de klas zullen meer tegemoetkomingen van Europese zijde mogen verwachten.

Syrië en Libië
Negatief zijn de ontwikkelingen in Syrië, waar het regime ondanks de belofte van hervormingen nog steeds naar de wapens grijpt om een protestbeweging de kop in te drukken. De Europese leiders veroordelen het geweld en de repressie. Volgens hen is het Syrische regime zijn legitimiteit op de helling aan het zetten.

Wat Libië betreft wil Europa in samenspraak met internationale partners de democratische overgangsfase in het post-Kadhafi-tijdperk voorbereiden. Daarbij is een belangrijke rol weggelegd voor de nationale overgangsraad in Benghazi, die logistieke en financiële steun ontvangt. In afwachting zullen de Europese landen "de militaire druk aanhouden zolang Kadhafi aan de macht is", zo verklaarde Van Rompuy. (Belga/SD)

De Europese Raadsvoorzitter Herman Van Rompuy beloofde op de Europese top van vrijdag, waar onder andere de Arabische Lente op de agenda stond, zijn steun aan de democratische verzuchtingen in de Arabische landen. Dat deed hij door te zeggen dat er "zonder Europa ook een Arabische Lente zou geweest zijn, maar dat er zonder Europa geen Arabische Zomer zal zijn." Positieve en negatieve signalen De Europese leiders zien in de Arabische wereld zowel positieve als negatieve signalen. Zo toonde Van Rompuy zich tevreden over de democratische transitie in Tunesië en Egypte, de grondwettelijke hervormingen in Marokko, het engagement voor hervormingen in Jordanië en de opheffing van de noodtoestand in Algerije. Nieuw partnerschap De Europese Unie biedt deze landen een nieuw partnerschap aan, geënt op democratische en economische hervormingen. De geboekte vooruitgang wordt land per land beoordeeld. De goede leerlingen van de klas zullen meer tegemoetkomingen van Europese zijde mogen verwachten. Syrië en Libië Negatief zijn de ontwikkelingen in Syrië, waar het regime ondanks de belofte van hervormingen nog steeds naar de wapens grijpt om een protestbeweging de kop in te drukken. De Europese leiders veroordelen het geweld en de repressie. Volgens hen is het Syrische regime zijn legitimiteit op de helling aan het zetten. Wat Libië betreft wil Europa in samenspraak met internationale partners de democratische overgangsfase in het post-Kadhafi-tijdperk voorbereiden. Daarbij is een belangrijke rol weggelegd voor de nationale overgangsraad in Benghazi, die logistieke en financiële steun ontvangt. In afwachting zullen de Europese landen "de militaire druk aanhouden zolang Kadhafi aan de macht is", zo verklaarde Van Rompuy. (Belga/SD)