Geen akkoord over budget VN-vredesmissies, bevriezing dreigt

VN-Veiligheidsraad komt morgen bijeen over Wit-Rusland © belga

De 193 lidstaten van de Verenigde Naties hebben geen akkoord gevonden over het budget voor de vredesoperaties voor het komende jaar. Dat zou kunnen leiden tot een bevriezing van alle missies, is maandag vernomen uit diplomatieke bronnen.

Volgens die bronnen is er nog geen akkoord omdat China en Afrikaanse landen op het laatste moment veel verzoeken deden. Het budget voor vredesoperaties (een twintigtal over de hele wereld) bedraagt ongeveer 6,5 miljard dollar (5,45 miljard euro). Het gaat steeds over een periode van 12 maanden vanaf juli. Het huidige budget geldt dus nog tot 30 juni.

Volgens Stéphane Dujarric, woordvoerder van de Verenigde Naties, zijn de vredesmissies op de hoogte gebracht. Ze moeten plannen voorbereiden in het geval de missies onderbroken moeten worden.

‘We hopen dat ze snel tot een akkoord komen’, aldus de woordvoerder. Is dat niet het geval, kunnen de vredesmissies niet langer geld uitgeven vanaf 1 juli. In dat geval kan de secretaris-generaal van de Verenigde Naties enkel uitgaven doen voor de veiligheid van burgerpersoneel, militairen en burgers die ingezet zijn in de operaties van de blauwhelmen.

‘Een beperking van operaties zou het de missies moeilijk maken om hun mandaat uit te voeren, zoals bijvoorbeeld het ondersteunen van de gastlanden in hun antwoord op covid-19’, aldus nog Dujarric.

‘Verontrustend’

Tijdens een online persconferentie wees de vice-secretaris-generaal van de VN voor de vredesoperaties, Jean-Pierre Lacroix, erop dat ook vorig jaar de gesprekken tussen de lidstaten moeilijk verliepen. Op 23 juni 2020 raakten ze het toch eens over een budget. Volgens Lacroix is het risico nu dat terwijl de landen over het budget beslissen, de missies beperkt worden. ‘Dit is een verontrustende mogelijkheid, vooral in een context waar het merendeel van onze missies opereren in heel moeilijke, problematische en gevaarlijke omstandigheden’, aldus Lacroix.

Het vredesoperatiebudget staat los van het jaarlijks werkingsbudget van de VN (3,07 miljard dollar of ongeveer 2,6 miljard euro). Dat budget is voor de werking van januari tot december en leidt doorgaans ook tot moeilijke onderhandelingen. (Belga)

Partner Content