Geen akkoord bereikt tussen Kim en Trump

Kim Jong-un en Donald Trump na een overleg in Hanoi, 27 februari 2019. © Belga

De veelbesproken ontmoeting tussen de Amerikaanse president Donald Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un heeft donderdag geen akkoord opgeleverd.

Noord-Korea wil dat alle sancties tegen het land worden opgeheven, maar dat konden de Verenigde Staten niet toelaten. Daarom is de ontmoeting tussen de Amerikaanse president Donald Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un donderdag sneller afgelopen zonder akkoord. Dat heeft Trump tijdens een persconferentie donderdag gezegd. De deur voor nieuwe onderhandelingen staat alleszins nog open.

De veelbesproken ontmoeting tussen Trump en Kim Jong-un leverde donderdag geen akkoord op. Het programma van de topontmoeting in de Vietnamese hoofdstad Hanoi werd vrij abrupt aangepast. De top werd ingekort en de persconferentie van de Amerikaanse president startte twee uur vroeger dan aanvankelijk gepland.

Oorspronkelijk was voorzien dat er een ceremonie zou georganiseerd worden voor de ondertekening van een gezamenlijke verklaring, maar dat is dus niet kunnen doorgaan. Ook de werklunch tussen Trump en Kim werd geschrapt.

Op de persconferentie maakte Trump meteen duidelijk dat Pyongyang wil dat alle sancties tegen het land werden opgeheven. ‘Ze wilden dat we alle sancties opheffen. Dat konden we niet toelaten’, zei Trump. ‘De papieren lagen klaar om te ondertekenen, maar soms is het nodig om de onderhandelingstafel snel te verlaten zonder akkoord. Ik ben nooit bevreesd om weg te gaan zonder akkoord’, benadrukte de Amerikaanse president.

Eerder toonden beide leiders zich toch optimistisch. Kim Jong-un bevestigde op de tweede dag van de top zijn bereidheid tot nucleaire ontwapening. ‘Als ik het niet was, dan zou ik hier niet zijn’, antwoordde Kim op de vraag van een journalist of hij bereid is om zijn land te denucleariseren.

Deur blijft open

De deur voor de onderhandelingen tussen beide landen staat nog steeds open. ‘We hebben niets opgegeven. We kijken uit naar nieuwe gesprekken. Dit land heeft enorm veel potentieel. We hebben al veel vooruitgang geboekt en we blijven optimistisch’, aldus Trump.

Toch engageerde de Amerikaanse president zich niet meteen voor een nieuwe topontmoeting met Kim Jong-un. Op de vraag of er een derde topontmoeting komt tussen beide leiders, antwoordde Trump ontwijkend: ‘We zullen zien wat er gebeurt.’

Volgens Trump zal Noord-Korea geen nieuwe nucleaire test uitvoeren. ‘Ik geloof hem op zijn woord’, aldus de president. Hij voegde eraan toe dat er ook geen redenen zijn op nieuwe sancties op te leggen. ‘Er zijn veel formidabele mensen in Noord-Korea die moeten leven.’

Ook de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo, die bij de persconferentie van Trump aanwezig was, blijft optimistisch. ‘We hebben zeker vooruitgang geboekt, maar het blijft een complex probleem. Dit heeft nog veel tijd nodig. Een globaal akkoord zat er vandaag niet in’, aldus Pompeo.

De relatie tussen beide wereldleiders blijft volgens Trump ‘sterk en uitstekend’. ‘We hebben veel vooruitgang geboekt en het was een vriendschappelijke ontmoeting’, zei de Amerikaanse president. ‘Hij heeft een bepaalde visie en het is niet precies onze visie, maar we staan een stuk dichterbij dan een jaar geleden en ik denk dat we daar uiteindelijk zullen komen’, zei Trump over Kim Jong-un.

Intussen zit Trump al terug in het presidentieel vliegtuig Air Force One op weg naar Washington. De topontmoeting in Hanoï was de tweede. Een eerste ontmoeting tussen Trump en Kim in juni vorig jaar in Singapore mondde uit in een vage verklaring over “denuclearisatie van het schiereiland”. Ook toen ontbraken concrete engagementen.

Zuid-Korea ontgoocheld over uitblijven akkoord tussen Trump en Kim

Zuid-Korea vindt het ‘betreurenswaardig’ dat de gesprekken tussen Trump en Kim niet tot een akkoord hebben geleid. Dat heeft het kabinet van president Moon Jae-in meegedeeld. ‘Het lijkt duidelijk dat zij meer significante vooruitgang hebben geboekt dan ooit al het geval was’, zo wordt tegelijkertijd wel benadrukt.

De Zuid-Koreaanse president stelt in zijn mededeling nog dat hij er alle vertrouwen in heeft dat de dialoog tussen de VS en Noord-Korea zal worden voortgezet.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content