‘Geef Pakistaanse christelijke vrouw asiel in België’

Asia Bibi, © AFP

‘Zowel Asia Bibi als haar echtgenoot moet beschermd worden. België kan hen asiel aanbieden. Het zou niet de eerste keer zijn dat de regering zulke actie ondernam.’ Dat zegt Kamerlid Peter Luykx (N-VA) zondag.

In Pakistan wordt al dagenlang geprotesteerd tegen de vrijlating van Asia Bibi, een christelijke vrouw die sinds 2010 in de dodencel zat. Bibi werd ter dood veroordeeld voor blasfemie in een ruzie met moslimvrouwen terwijl ze op een boerderij werkte.

De Pakistaanse autoriteiten hebben nu een akkoord gesloten met de radicaalislamitische partij Tehreek-i-Labaik (TLP) om een einde te maken aan de protesten. Daarin is onder meer opgenomen dat de vrouw het land niet mag verlaten.

Peter Luykx vindt dat minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) moet reageren. ‘De kamer keurde in 2017 mijn resolutie goed die de regering oproept om bijzondere aandacht te besteden aan religieuze minderheden die verdreven werden uit hun land door extremistische groeperingen. Ook in deze zaak moet de regering het geweld tegen de christelijke minderheid in Pakistan scherp veroordelen’, stelt hij.

België zou Bibi en haar echtgenoot bovendien asiel moeten aanbieden. ‘Het zou niet de eerste keer zijn dat de regering zulke actie ondernam. Eerder al reikte staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) humanitaire visa uit aan christenen in Syrië.’

De echtgenoot van de Pakistaanse Asia Bibi heeft in een videoboodschap asiel gevraagd in de Verenigde Staten, in Groot-Brittannië en in Canada.

‘Ik vraag president Donald Trump om ons te helpen hier te vertrekken’, zegt Ashiq Masih in een videoboodschap. ‘Daarna vraag ik ook de Britse eerste minister om haar best te doen ons te helpen.’

‘De familie vraagt asiel in de Verenigde Staten, in Groot-Brittannië en in Canada’, bevestigt Wilson Chowdhry, voorzitter van de vereniging van Pakistaanse christenen in Groot-Brittannië. ‘Die landen hebben de grootste gemeenschappen van Pakistaanse christenen en ze praten er Engels. Hun kinderen leren die taal, maar zelf beheersen ze ze niet.’

Ashiq Masih vraagt ook asiel voor Joseph Nadeem, die de familie onderdak verleent sinds de veroordeling van Asia Bibi in 2010. ‘Als Asia Bibi het land verlaat, zal elk lid van haar familie, elke persoon die met haar in verband wordt gebracht, worden gedood’, aldus Wilson Chowdhry.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content