Gecontesteerd voorstel over olijfolie op restaurants van de baan

De Europese Commissie bemoeit zich niet langer met de olijfolie die restaurateurs op tafel zetten en ook niet met de flesjes en potjes waarin ze die serveren.

Er komt dan toch geen verplichting voor restaurants om olijfolie enkel te serveren in duidelijk gelabelde en niet-herbruikbare flessen. Europees Commissaris voor Landbouw Dacian Ciolos trekt zijn voorstel daarover in. Hij zegt dat hij onvoldoende steun heeft van de lidstaten.

Met zijn voorstel wilde Ciolos de producenten van olijfolie beschermen en de consumenten beter informeren. Restaurants hebben namelijk de “kwalijke” gewoonte om hun lege olijfolieflessen en -karaffen opnieuw te vullen met olie die niet dezelfde is als de olie die oorspronkelijk in de fles zat. Ze kiezen zo voor een goedkoper product en bedotten bovendien de restaurantbezoekers, was het argument.

Toen de 27 Europese lidstaten vorige week over het voorstel stemden, bleken vijftien landen Ciolos te steunen. Samen hadden die landen echter niet de vereiste gekwalificeerde meerderheid om de maatregel formeel goed te kunnen keuren. Het dossier kwam daarmee opnieuw op de tafel van Ciolos terecht, die besloot zijn voorstel in te trekken.

“Het is duidelijk dat deze maatregel – die consumenten moest helpen, beter moest informeren en moest beschermen tegen bedrog – momenteel niet goed genoeg geformuleerd is om grote steun te krijgen van de consument”, legde de commissaris uit. Hij gaat nu overleg plegen met vertegenwoordigers van de horeca, de consumentenorganisaties en de olijfolieproducenten. Wanneer hij met een nieuw voorstel komt, kon hij nog niet zeggen.

Toename verpakkingsafval

Alle traditionele producerende landen van olijfolie – Italië, Spanje, Griekenland en Portugal – stemden vorige week voor het voorstel. Een coalitie van noordelijke EU-landen was tegen. Duitsland maakte bijvoorbeeld bezwaar tegen het verpakkingsafval dat enkel zou toenemen. Een andere kritische opmerking die meermaals gemaakt werd, was dat de Commissie zich niet te moeien heeft met iets pietluttigs als de olijfolie die restaurateurs op tafel zetten en vooral niet met de flesjes en potjes waarin ze die serveren.

De Europese landbouwkoepel Copa-Cogeca betreurt de beslissing van Ciolos. “Het is belachelijk dat de Commissie deze maatregel intrekt na politieke druk. Er werd al meer dan een jaar over gediscussieerd en vijftien lidstaten verleenden er hun steun aan”, zegt secretaris-generaal Pekka Pesonen. “Het was een positieve eerste stap (…) om de leefbaarheid, de kwaliteit en de competitiviteit van de Europese olijfoliesector te verbeteren.” (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content