Gebrekkige wapentest: Amerikaan na 30 jaar uit dodencel vrijgelaten

Anthony Ray Hinton wordt door familie en supporters begroet bij zijn vrijlating in Birmingham, Alabama © REUTERS
Rudi Rotthier

Omdat zijn advocaat indertijd bijna geen geld kreeg om zijn wapen te vergelijken met moordende kogels heeft de Amerikaan Anthony Ray Hinton 30 jaar lang in de dodencel gezeten. Hij werd veroordeeld, aldus zijn huidige advocaat, omdat hij arm en zwart was.

Anthony Ray Hinton, nu 58, werd in 1985 in de Amerikaanse staat Alabama ter dood veroordeeld voor het neerschieten van twee werknemers van fastfoodrestaurants, tijdens twee opeenvolgende overvallen.

Er waren geen getuigen of camerabeelden, geen vingerafdrukken, Hinton had een leugendetectortest doorstaan (die niet aan de jury mocht getoond worden), maar voor de procureur stond het vast dat het wapen, dat bij Hinton werd gevonden, als vuurwapen had gediend.

Eenogige expert

De verdediging kreeg een budget van maximum 1.000 dollar voor het tegenonderzoek op de vier afgevuurde kogels en het wapen (dat eigenlijk van Hintons moeder was, hij woonde bij haar in). Hij koos voor een inderdaad goedkope optie: hij voerde een burgerlijk ingenieur op als expert. De man had maar één oog en kon nauwelijks door een microscoop kijken. Hij had bijna geen ervaring met onderzoek naar kogels. Hij betoogde dat de kogels niet uit het wapen van Hinton afkomstig waren, en dat de twee overvallen misschien elk met een ander wapen waren gepleegd. De procureur kon in 1985 brandhout van zijn rapport maken, en de expert wegzetten als een onbenul en een kwakzalver.

‘De zon schijnt echt’

Vele jaren lang heeft Alabama een nieuw proces tegengehouden, maar uiteindelijk kwam er op last van het Hooggerechtshof een nieuwe zaak.

Drie experten konden zich ditmaal niet uitspreken over het verband tussen wapen en kogels – of het wapen wel of niet bij de schietpartijen was gebruikt.

Daarop werd Hinton bij gebrek aan bewijs in vrijheid gesteld.

“De zon schijnt echt”, zei hij volgens The Washington Post toen hij de gevangenis verliet. “Ik had geen 30 jaar in de dodencel mogen zitten. Al wat ze moesten doen, was het wapen testen. Iedereen die een aandeel had in mijn terdoodveroordeling – jullie zullen rekenschap moeten afleggen tegenover God.”

‘Ras en armoede’

“Ras, armoede en onvoldoende wettelijke bestand, samen met de onverschilligheid van de procureur, maken hiervan een typevoorbeeld van onrecht”, aldus Bryan Stevenson, de directeur van het Equal Justice Initiative, dat tijdens het nieuwe proces voor de verdediging van Hinton betaalde. “Ik kan geen geval bedenken dat meer dramatisch de nood aan een hervorming aantoont, dan wat er gebeurde met Anthony Ray Hinton. Hij werd veroordeeld omdat hij arm was. We zitten met een systeem dat een rijk maar schuldig persoon beter behandelt dan een arm en onschuldig persoon”.

De voorbije jaren zijn er al verschillende gevallen geweest waarbij veroordeelden die wachtten op hun executie alsnog werden vrijgelaten. Enkele keren gebeurde dat op basis van DNA-onderzoek.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content