Gebied rond Capitool blijft rustig na nieuwe extremistische dreiging

© Belga Image

Het is donderdag kalm gebleven aan het Capitool in Washington D.C. De zetel van het Amerikaanse parlement stond onder verhoogde veiligheid nadat werd aangekondigd dat een militie plannen had om het gebouw aan te vallen, twee maanden na de dodelijke aanval door pro-Trumpextremisten.

Verschillende aanhangers van de complotbeweging QAnon kennen een symbolische waarde toen aan 4 maart, omdat het de dag is waarop Amerikaanse presidenten tot 1933 werden ingezworen.

Omdat ze nog steeds de overwinning van Joe Biden bij de presidentsverkiezingen in november niet erkennen, waren sommigen van hen ervan overtuigd dat Donald Trump woensdag een tweede ambtstermijn zou krijgen.

Toch daagde in het begin van de namiddag geen enkele betoger op. Militairen van de Nationale Garde patrouilleerden in de hallen van het imposante gebouw, dat sinds 6 januari beschermd wordt met grote hekken, met hier en daar prikkeldraad op.

Het Congres verschoof de stemmingen gepland voor donderdagochtend wel naar woensdagavond. De Senaat hield zich echter aan de agenda en Kamervoorzitter Nancy Pelosi relativeerde de veiligheidsdreiging achter de beslissing om de stemmingen uit te stellen tijdens haar wekelijkse persconferentie in het Capitool. De beslissing was logisch na de waarschuwing van de politie, zei ze.

Partner Content