De Gazastrook is vrijdagochtend opgeschrikt door minstens tien explosies, die gericht waren tegen de Fatah-partij van de Palestijnse president Mahmoud Abbas. Dat melden getuigen en wordt bevestigd door verantwoordelijken. Er vielen geen gewonden.

De bomaanslagen waren gericht tegen wagens en woningen van de Fatah-leiders. De partij bereidt zich momenteel voor op de herdenking van de Palestijnse leider Yasser Arafat, die tien jaar geleden overleed. Een aanslag was gericht op een podium dat was opgesteld voor de herdenking, die voor 11 november gepland is. Het is de eerste keer in acht jaar tijd dat er een ceremonie gehouden wordt voor Arafat.

De aanslagen werden nog niet opgeëist, maar Fatah stelt de radicale beweging Hamas, die de Gazastrook sinds 2007 controleert, verantwoordelijk. Zowel Hamas als Fatah hebben de bomaanslagen echter al veroordeeld.

De Palestijnse premier Rami Hamdallah liet weten door de aanslagen zijn bezoek aan de Gazastrook van zaterdag uit te stellen. De leider van de Palestijnse eenheidsregering zou er de nieuwe EU-buitenlandchef Federica Mogherini ontmoeten. (Belga/WB)

De Gazastrook is vrijdagochtend opgeschrikt door minstens tien explosies, die gericht waren tegen de Fatah-partij van de Palestijnse president Mahmoud Abbas. Dat melden getuigen en wordt bevestigd door verantwoordelijken. Er vielen geen gewonden.De bomaanslagen waren gericht tegen wagens en woningen van de Fatah-leiders. De partij bereidt zich momenteel voor op de herdenking van de Palestijnse leider Yasser Arafat, die tien jaar geleden overleed. Een aanslag was gericht op een podium dat was opgesteld voor de herdenking, die voor 11 november gepland is. Het is de eerste keer in acht jaar tijd dat er een ceremonie gehouden wordt voor Arafat. De aanslagen werden nog niet opgeëist, maar Fatah stelt de radicale beweging Hamas, die de Gazastrook sinds 2007 controleert, verantwoordelijk. Zowel Hamas als Fatah hebben de bomaanslagen echter al veroordeeld. De Palestijnse premier Rami Hamdallah liet weten door de aanslagen zijn bezoek aan de Gazastrook van zaterdag uit te stellen. De leider van de Palestijnse eenheidsregering zou er de nieuwe EU-buitenlandchef Federica Mogherini ontmoeten. (Belga/WB)