Gambiaanse dictator aanvaardt verkiezingsuitslag toch niet

Yahya Jammeh © Reuters

De aftredende president van Gambia, Yahya Jammeh, betwist nu toch de verkiezingsuitslag van 1 december, een week nadat hij zijn verrassend zijn nederlaag erkende.

Jammeh wil nieuwe verkiezingen, zo zei hij in een televisietoespraak.

Volgens de Gambiaanse kiescommissie verloor Jammeh de presidentsverkiezingen van 1 december van de kandidaat van de verzamelde oppositie, Adama Barrow.

Onregelmatigheden

‘Net zoals ik de resultaten trouw heb aanvaard omdat ik geloofde dat de kiescommissie onafhankelijk, eerlijk en betrouwbaar was, verwerp ik de resultaten nu in hun geheel’, zei Jammeh op de staatstelevisie.

Als reden gaf hij onregelmatigheden in het verkiezingsproces op. ‘Ons onderzoek onthulde dat in sommige gevallen aan kiezers werd gezegd dat de oppositie al gewonnen was, waarop mensen naar huis keerden’, aldus Jammeh, die ook beweerde dat het aantal stembiljetten niet overeenkwam met het nationale kiesregister.

Jammeh bestuurt het West-Afrikaanse Gambia, het kleinste land van het Afrikaanse continent, al 22 jaar lang met harde hand, na een staatsgreep in 1994. Hij verwierf onder meer bekendheid omdat hij beweerde aids genezen te hebben en ermee dreigde homo’s te onthoofden. In een BBC-interview in 2011 zei hij nog dat hij bij Gods wil ‘een miljard jaar’ zou regeren.

De Gambiaanse rechtbanken zijn intussen al gestart met het vrijlaten van politiek gevangenen die vastzaten omdat ze protesteerden tegen de regering van Jammeh, een verkiezingsbelofte van Barrow. (Belga/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content