Gambia: wat een succesverhaal voor Afrika had kunnen worden, draait uit op een vaudeville

Behalve een militair niemand op straat in Serrekunda © Belga Image
Kevin Van der Auwera
Kevin Van der Auwera Manager Online Redacties

In Gambia blijft de weggestemde president Yahya Jammeh ook na het verstrijken van zijn ambtstermijn gewoon op zijn troon zitten, hoewel hij volledig geïsoleerd raakt. Intussen kondigt zijn verkozen opvolger Adama Barrow aan dat hij in de Gambiaanse ambassade in buurland Senegal ingehuldigd wordt. Voor de bevolking is het bang afwachten.

Yahya Jammeh
Yahya Jammeh© Belga Image

Jammehs ambtstermijn verstreek donderdag om middernacht. Ondanks een laatste poging van de Mauritaanse president Mohamed Ould Abdel Aziz om hem te overtuigen, weigert hij op te stappen.

Na een regeerperiode van 22 jaar verloor Jammeh, een van de meest excentrieke dictators in de wereld, in december vorig jaar de presidentsverkiezingen van de kandidaat van de verenigde oppositie, Adama Barrow. Aanvankelijk erkende hij ook – tot verbazing van vriend en vijand – zijn nederlaag. Maar wat een succesverhaal voor Afrika’s kleinste land had kunnen worden, draaide verkeerd uit: Jammeh kwam terug op zijn verklaring en beschuldigde de kiescommissie van onregelmatigheden. Via het Hooggerechtshof eist hij een annulering van de uitslag en nieuwe verkiezingen, maar dat zegt zich voorlopig niet over de zaak te kunnen/willen buigen.

Geïsoleerd

De Afrikaanse Unie heeft eerder al laten weten dat ze Jammeh na 18 januari hoe dan ook niet meer zou erkennen als president van Gambia en ook het West-Afrikaanse regionale blok Ecowas dreigt al langer met een militaire interventie als hij niet opstapt.

Adama Barrow
Adama Barrow© Belga Image

Aan de grens staan soldaten uit Senegal en volgens sommige bronnen ook uit Ghana, Nigeria en Togo klaar om het land binnen te vallen, maar voorlopig gebeurt dat niet. Er bestaat ook discussie over hoe gerechtvaardigd zo’n interventie op dit moment is. De VN-Veiligheidsraad stemt donderdag over een ontwerpresolutie voor een militaire interventie, zo is vernomen van diplomaten.

Generaal Ousmane Badjie van het Gambiaanse leger, dat over niet meer dan 1.000 tot 2.000 militairen zou beschikken, heeft al laten weten dat zij wat hem betreft, niet meer voor Jammeh zullen vechten. Ook de politie zegt geen bevelen meer aan te nemen van Jammeh. Zijn presidentiële garde zou wel nog aan zijn zijde staan.

De voorbije dagen stapten reeds verschillende ministers van Jammeh, zijn vicepresident en zijn advocaat op. Die laatste, Edu Gomez, schreef Jammeh een brief vanuit Senegal waarin hij hem oproept ‘om vreedzaam een stap opzij te zetten in het belang van uw landgenoten’.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Vastklampen

Maar ondanks dat Jammeh volledig geïsoleerd is geraakt, blijft hij zich vastklampen aan zijn troon. Woensdag, op zijn laatste dag als legitiem president, riep hij nog de noodtoestand uit en verlengde het parlement zijn ambtstermijn met drie maanden.

‘Die maatregel is illegaal,’ zegt Usman Sylla, een journalist in Gambia, aan Knack.be. ‘Jammeh is niet langer president van Gambia.’

Barrow, de verkozen opvolger van Jammeh, verblijft sinds enkele dagen in buurland Senegal, dat hem opvangt. ‘Via Facebook kondigde Barrow aan,’ aldus Sylla, ‘dat hij donderdagnamiddag om 17 uur Belgische tijd zal worden ingezworen als president van Gambia op de ambassade van zijn land in de Senegalese hoofdstad Dakar.’

Al blijft dat nog afwachten. Volgens BBC waren de deuren van die ambassade omstreeks 11 uur alvast nog gesloten en was er van voorbereidingen geen sprake.

Bang afwachten

Hoe de situatie nu verder zal evolueren, is op dit moment koffiedik kijken. ‘Voorlopig is de situatie in de belangrijkste steden in Gambia kalm’, vertelt Sylla. ‘Van het voorspelde geweld is geen sprake.’

De voorbije dagen zijn tienduizenden mensen uit angst gevlucht uit de steden. Velen onder hebben zelfs hun toevlucht gezocht in buurland Senegal. Op filmpjes op de sociale media is te zien hoe winkels en markten in de steden gesloten zijn en de straten opvallend leeg. ’s lands grootste stad Serrekunda lijkt veranderd in een spookstad.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

De NGO Save the Children waarschuwt voor een mogelijke humanitaire noodtoestand in Gambia als de politieke crisis zou uitmonden in geweld.

De Belgische touroperators Tui België en Thomas Cook Belgium haalden woensdag al uit voorzorg hun reizigers terug uit Gambia, nadat de Belgische regering het reisadvies voor het land had aangepast.

‘Ecowas zal uiteindelijk wel ingrijpen,’ gelooft Sylla. ‘De vraag is alleen wanneer. Maar aangezien het leger zich niet zal verzetten, wordt geen bloedbad verwacht.’

Test

Sylla ziet de ontwikkelingen in Gambia als een test voor de democratie in Afrika. Jammeh nam in 1994 na een staatsgreep de macht over van de eerste president van het land sinds de onafhankelijkheid in 1965. ‘De oppositie heeft 22 jaar tevergeefs geprobeerd de zaken te veranderen,’ vertelt Sylla. ‘Dit moet de eerste vreedzame machtsoverdracht worden voor ons land. Een historische gebeurtenis.’

Wat verwachten de Gambianen van Barrow? Sylla: ‘Hij belooft alvast enkele nodige politieke en economische hervormingen, zoals het toelaten van meerdere partijen en vrije en eerlijke verkiezingen. Dat zou een hele stap vooruit zijn. Bovendien heeft hij ook plannen voor de landbouw en om de jeugdwerkloosheid aan te pakken’.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content