Gambia: Jammeh kondigt op tv vertrek aan

Yahya Jammeh © Belga Image

De Gambiaanse leider Yahya Jammeh, die volgens de wet woensdag de macht had moeten overdragen aan zijn opvolger Adama Barrow, heeft vrijdag in een televisietoespraak verklaard dat hij dan toch zal opstappen. “Er moet geen enkel druppel bloed vloeien”, aldus Jammeh.

“Ik heb vandaag met eer en geweten beslist om op te stappen als leider van deze geweldige natie, en ik ben de Gambianen oneindig dankbaar”, aldus Yahya Jammeh, die tijdens zijn toespraak geen melding maakte van zijn opvolger Barrow. Die laatste verblijft momenteel in Senegal. De mededeling van Jammeh volgde na uren van overleg tussen Jammeh en West-Afrikaanse bemiddelaars in de Gambiaanse hoofdstad Banjul.

Eerder raakte al bekend dat er een princiepsakkoord bereikt over het vertrek van Jammeh. Jammeh regeerde Gambia sinds 1994 met een ijzeren vuist en weigerde op te stappen nadat hij het onderspit delfde bij de verkiezingen van december. Verschillende West-Afrikaanse landen stuurden eerder deze week soldaten naar Gambia om zo Jammeh onder druk te zetten om de macht over te dragen aan Barrow. Die troepen zullen blijven tot Jammeh echt verdwenen is.

Partner Content