De Franse president Nicolas Sarkozy stelde het pakket vrijdag in Deauville in naam van de G8 voor, zo meldt de Tunesische minister van Financiën, Jallol Ayed.

Frankrijk had de premiers van Tunesië en Egypte, Béji Caïd Essebsi en Essam Charaf, uitgenodigd op de G8-top. Het was in die twee landen dat na burgerprotesten de machthebbers opstapten.

"Wat president Sarkozy heeft aangekondigd, is een globaal pakket van 40 miljard dollar voor de regio. Bedoeling is dat er tegen begin juli nog vergaderingen van de ministers van Buitenlandse Zaken en Financiën komen om het programma beter te omschrijven", aldus de Tunesische minister.

Libië

De Verenigde Staten en Frankrijk zijn bovendien vastbesloten om het werk in Libië af te maken. Dat zei de Amerikaanse president Barack Obama na een gesprek met zijn collega Sarkozy.

Sarkozy en Obama hebben de tussenkomst van Rusland gevraagd om de Libische crisis op te lossen. Volgens de Duitse kanselier Angela Merkel, wier land niet is verwikkeld in het Libisch conflict, beschikt Rusland potentieel over de mogelijkheid om te bemiddelen in Libië.

Rusland maakte de oprichting van een no-fly zone boven Libië mogelijk toen het zich in maart onthield bij de stemming van de VN-Veiligheidsraad over deze maatregel. Het Kremlin heeft sindsdien herhaaldelijk kritiek gespuid op de NAVO-luchtbombardementen tegen gevechtseenheden en regeringsinstallaties van het Libische regime, zeggend dat de luchtaanvallen voorbij de intentie gaan van de VN-resolutie die bedoeld was om de burgerbevolking te beschermen. (Belga/TE)

De Franse president Nicolas Sarkozy stelde het pakket vrijdag in Deauville in naam van de G8 voor, zo meldt de Tunesische minister van Financiën, Jallol Ayed. Frankrijk had de premiers van Tunesië en Egypte, Béji Caïd Essebsi en Essam Charaf, uitgenodigd op de G8-top. Het was in die twee landen dat na burgerprotesten de machthebbers opstapten. "Wat president Sarkozy heeft aangekondigd, is een globaal pakket van 40 miljard dollar voor de regio. Bedoeling is dat er tegen begin juli nog vergaderingen van de ministers van Buitenlandse Zaken en Financiën komen om het programma beter te omschrijven", aldus de Tunesische minister. Libië De Verenigde Staten en Frankrijk zijn bovendien vastbesloten om het werk in Libië af te maken. Dat zei de Amerikaanse president Barack Obama na een gesprek met zijn collega Sarkozy. Sarkozy en Obama hebben de tussenkomst van Rusland gevraagd om de Libische crisis op te lossen. Volgens de Duitse kanselier Angela Merkel, wier land niet is verwikkeld in het Libisch conflict, beschikt Rusland potentieel over de mogelijkheid om te bemiddelen in Libië. Rusland maakte de oprichting van een no-fly zone boven Libië mogelijk toen het zich in maart onthield bij de stemming van de VN-Veiligheidsraad over deze maatregel. Het Kremlin heeft sindsdien herhaaldelijk kritiek gespuid op de NAVO-luchtbombardementen tegen gevechtseenheden en regeringsinstallaties van het Libische regime, zeggend dat de luchtaanvallen voorbij de intentie gaan van de VN-resolutie die bedoeld was om de burgerbevolking te beschermen. (Belga/TE)