G7 rond de tafel over Syrisch conflict

De Syrische president Bashar al-Assad. © REUTERS

De ministers van Buitenlandse Zaken van de Groep van Zeven (de VS, Duitsland, Japan, Groot-Brittannië, Canada, Frankrijk en Italië) vergaderen vandaag in Toscane over het Syrische conflict. Ook hooggeplaatste diplomaten uit Turkije, de Verenigde Arabische Emiraten, Saoedi-Arabië, Jordanië en Qatar zitten mee aan tafel.

De Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken, Angelino Alfano, is gastheer. Doel van de vergadering: zoeken naar mogelijkheden voor een politieke oplossing en een verdere militaire escalatie vermijden, zo zei Alfano. De bondgenoten van de Syrische president Bashar al-Assad, Rusland en Iran, hebben immers gedreigd met represailles na de Amerikaanse aanval op een Syrische luchtmachtbasis, als reactie op een mogelijke chemische aanval door het regime.

Rex Tillerson, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, wordt op het einde van de dag in Moskou verwacht. De Britse minister Boris Johnson wil dat zijn Amerikaanse ambtsgenoot naar Moskou vertrekt met een ‘duidelijke en gecoördineerde boodschap’ voor Rusland. Volgens Johnson moet Rusland onder druk worden gezet, opdat Moskou Assad niet langer zou steunen. De Syrische president ‘is nu toxisch in alle betekenissen van het woord’, klonk het.

Partner Content