G7-landen investeren niet langer in kolencentrales

De landen van de G7 stoppen geen geld meer in kolencentrales. De beslissing moet een handje helpen bij het tegengaan van de opwarming van de aarde.

Dat hebben de ministers van Milieu van de landen vrijdag tijdens een videoconferentie onder Brits leiderschap afgesproken.

‘We benadrukken dat internationale investeringen in kolen nu moeten stoppen’, valt in verklaring te lezen. De landen beloven concrete stappen te nemen om vanaf eind dit jaar geen overheidsgeld meer te steken in de internationale opwekking van stroom met kolen als daarbij geen maatregelen worden genomen om de uitstoot van CO2 op te vangen. Ook is er een engagement rond de ‘decarbonisatie’ van de energiebevoorrading, en dat zo veel mogelijk in de loop van de jaren 2030.

China? India?

Kolen, olie en gas moeten dus in de mate van het mogelijke op de schop. Voorts breken ze een lans voor klimaatneutraliteit, ten laatste in 2050.

De G7 bestaat uit de Verenigde Staten, Canada, Frankrijk, Duitsland, Italië, het Verenigd Koninkrijk en Japan. Ook de Europese Unie schuift aan bij de vergaderingen. China is geen onderdeel van de G7. Dat land steekt net als bijvoorbeeld India nog veel geld in kolencentrales.

Het Verenigd Koninkrijk leidde de virtuele ontmoeting. Het land is de huidige G7-voorzitter en Londen organiseert dit najaar de COP26 Klimaattop in Glasgow. De top had eind vorig jaar al moeten plaatsvinden, maar het coronavirus stak stokken in de wielen.

Partner Content