G7-landen bereiden wederopbouwconferentie Oekraïne voor

G7-top in Duitsland (27/06/2022). © Getty

De landen van de G7 willen een internationale conferentie organiseren om de wederopbouw van Oekraïne te steunen. Dat blijkt uit de slotverklaring van de G7-top in het Duitse Schloss Elmau.

De wederopbouw van Oekraïne na de oorlog moet samen met vele andere landen besproken worden op een grote conferentie, zo verduidelijk de Duitse bondskanselier Olaf Scholz. Er moet worden nagegaan hoe een groot land als Oekraïne kan herstellen van de militaire verwoestingen.  ‘Het zal geen inspanning van enkele jaren zijn, maar wel van vele jaren’, beklemtoont Scholz. De financiële gevolgen zullen mogelijk nog langer voelbaar zijn. Het is een ‘gigantische taak’, klinkt het nog.

Scholz zal samen met Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen zo’n conferentie voorbereiden. Scholz wil dat de internationale gemeenschap een groots plan opstelt dat een totaalconcept voor de Oekraïense wederopbouw bevat. Ook onderzoekers en experts van de OESO, de Wereldbank en anderen internationale organisaties moeten daarbij worden betrokken. ‘We hebben een Marshallplan voor Oekraïne nodig, dat goed gepland en uitgewerkt moet zijn.’  Na de Tweede Wereldoorlog hadden de VS een Marshallplan opgezet om de Europese landen te steunen bij de economische wederopbouw.

Partner Content