Fukushima: Berging van splijtstofstaven opnieuw begonnen

Nucleaire splijtsstof wordt verwijderd uit de Fukushima Dai-ichi kerncentrale in Japan. © IMAGEGLOBE

De operatie gebeurt met een op afstand bestuurbare kraan. De splijtstofstaven bevatten de nucleaire ‘brandstof’ voor de kerncentrale. Die 4,5 meter lange staven liggen opgeslagen in een met water gevuld bassin van dertig meter hoog. Dat water moet zorgen voor afkoeling en bescherming bieden tegen de straling. Komen de staven te lang uit het water, dan kunnen ze in brand vliegen en kunnen er grote hoeveelheden radioactiviteit vrijkomen.

Omdat het gebouw van reactor 4 zwaar beschadigd werd door de aardbeving en de tsunami van maart 2011 moeten die staven nu naar een veiligere plaats worden overgebracht. Samen met de dagelijkse toenemende hoeveelheid besmet water vormen die splijtstofstaven immers een van de grootste bronnen van onveiligheid voor de omgeving van de kerncentrale. Maandag ging het werk van start, dinsdag zetten werknemers van Tepco, de uitbater van de kerncentrale, het werk voort.

De werknemers moeten de 1.331 opgebrande en 202 ongebruikte splijtstofstaven één voor één met een speciale kraan in een container plaatsen. Van zodra de container met 22 splijtstofstaven gevuld is, wordt hij naar een gebouw honderd meter verderop gebracht. Daar kunnen de de staven veiliger dan ooit voorheen worden opgeslagen, beweert Tepco. Verwacht wordt dat het werk pas eind 2014 afgerond is. (Belga/TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content