Dat heeft de voorzitter van de Europese Raad Herman Van Rompuy vrijdagavond gezegd in Reyers Laat op Canvas. Van Rompuy reageerde zo op de uitlatingen van de Amerikaanse onderminister van Buitenlandse Zaken Victoria Nuland. "Fuck the EU", had die gezegd in een uitgelekt telefoongesprek. Zij vond dat de Verenigde Naties beter zouden bemiddelen in het Oekraïense conflict, en niet de Europese Unie.

'Onaanvaardbaar'

Van Rompuy zei dat de uitlating natuurlijk in zijn context bekeken moet worden, "maar het blijft onaanvaardbaar van een partner". De Amerikanen waren beter buiten Oekraïne gebleven en hadden de Europeanen beter laten doen, stelde Van Rompuy. "Ik denk dat dat het meest verstandige zou geweest zijn. Hoe meer bemiddelaars, hoe ingewikkelder het probleem."

Ook Merkel boos

"Als er één bemiddelaar goed werk kan doen, dan is het de Europese Unie. Als er één instelling daar succes kan boeken, tussen aanhalingstekens, dan is het de EU. De Amerikanen waren beter thuisgebleven."

Eerder bestempelde de Duitse bondskanselier Angela Merkel de uitspraken van Nuland als "absoluut onaanvaardbaar." (Belga/TV)

Dat heeft de voorzitter van de Europese Raad Herman Van Rompuy vrijdagavond gezegd in Reyers Laat op Canvas. Van Rompuy reageerde zo op de uitlatingen van de Amerikaanse onderminister van Buitenlandse Zaken Victoria Nuland. "Fuck the EU", had die gezegd in een uitgelekt telefoongesprek. Zij vond dat de Verenigde Naties beter zouden bemiddelen in het Oekraïense conflict, en niet de Europese Unie.Van Rompuy zei dat de uitlating natuurlijk in zijn context bekeken moet worden, "maar het blijft onaanvaardbaar van een partner". De Amerikanen waren beter buiten Oekraïne gebleven en hadden de Europeanen beter laten doen, stelde Van Rompuy. "Ik denk dat dat het meest verstandige zou geweest zijn. Hoe meer bemiddelaars, hoe ingewikkelder het probleem.""Als er één bemiddelaar goed werk kan doen, dan is het de Europese Unie. Als er één instelling daar succes kan boeken, tussen aanhalingstekens, dan is het de EU. De Amerikanen waren beter thuisgebleven."Eerder bestempelde de Duitse bondskanselier Angela Merkel de uitspraken van Nuland als "absoluut onaanvaardbaar." (Belga/TV)