Een op vier Fransen zou vandaag op het extreemrechtse Front National (FN) stemmen. Dat blijkt uit een verkiezingspeiling van het Franse weekblad Le Nouvel Observateur. Het is de eerste keer dat het FN als grootste partij naar voren komt in een opiniepeiling.

Het tijdschrift liet een peiling uitvoeren naar aanleiding van de Europese verkiezingen in mei. Daaruit blijkt dat 24 procent van de ondervraagden vandaag zou kiezen voor het FN. In dezelfde peiling haalt de rechtse oppositiepartij UMP 22 procent en de PS van president François Hollande slechts 19. De alliantie van de centrumpartijen MoDem en UDI komt uit op 11 procent.

Marine Le Pen

Het blad vergelijkt de resultaten ook met een vorige peiling uit eind mei. Toen behaalden de PS, de UMP en het Front National nog alle drie 21 procent van de stemmen. Analisten verklaren de opmars van het FN door de populariteit van voorzitster Marine Le Pen, die door haar minder radicale retoriek het imago van de partij heeft opgepoetst. Bovendien krijgt de UMP op haar linkerflank concurrentie van de nieuwe centrumrechtse alliantie.

Het is de eerste keer dat het FN de grootste partij wordt in een landelijke opiniepeiling. De partij zou vooral aan populariteit winnen bij arbeiders en ouderen. Een grote groep kiezers die bij de presidentsverkiezingen op de Franse socialisten heeft gestemd, zou nu voor het FN kiezen. (YD)

Een op vier Fransen zou vandaag op het extreemrechtse Front National (FN) stemmen. Dat blijkt uit een verkiezingspeiling van het Franse weekblad Le Nouvel Observateur. Het is de eerste keer dat het FN als grootste partij naar voren komt in een opiniepeiling.Het tijdschrift liet een peiling uitvoeren naar aanleiding van de Europese verkiezingen in mei. Daaruit blijkt dat 24 procent van de ondervraagden vandaag zou kiezen voor het FN. In dezelfde peiling haalt de rechtse oppositiepartij UMP 22 procent en de PS van president François Hollande slechts 19. De alliantie van de centrumpartijen MoDem en UDI komt uit op 11 procent.Het blad vergelijkt de resultaten ook met een vorige peiling uit eind mei. Toen behaalden de PS, de UMP en het Front National nog alle drie 21 procent van de stemmen. Analisten verklaren de opmars van het FN door de populariteit van voorzitster Marine Le Pen, die door haar minder radicale retoriek het imago van de partij heeft opgepoetst. Bovendien krijgt de UMP op haar linkerflank concurrentie van de nieuwe centrumrechtse alliantie.Het is de eerste keer dat het FN de grootste partij wordt in een landelijke opiniepeiling. De partij zou vooral aan populariteit winnen bij arbeiders en ouderen. Een grote groep kiezers die bij de presidentsverkiezingen op de Franse socialisten heeft gestemd, zou nu voor het FN kiezen. (YD)