Frits Bolkestein: ‘Ik geloof niet in de gelijkwaardigheid van alle culturen’

Frits Bolkestein © Bart Koetsier/Hollandse Hoogte

Gewezen eurocommissaris Frits Bolkestein trekt ook in zijn pas verschenen memoires de voet niet terug. Knack sprak hem in Amsterdam over Europa en de euro, de ambities van Guy Verhofstadt en de multiculturele samenleving, waarover hij ruim twintig jaar geleden een scherp pamflet schreef.

Frits Bolkestein heeft net zijn memoires uit: Cassandra tegen wil en dank. De naam verraadt een stevig zelfvertrouwen. ‘Ik heb fouten gemaakt, maar ik ben altijd consistent gebleven in mijn politieke denken en handelen. Cassandra, de dochter van de koning van Troje, deed voorspellingen die niemand geloofde maar die altijd uitkwamen. Dat heb ik ook een aantal keren gedaan. In september 1991 heb ik een geruchtmakend artikel over de multiculturele samenleving geschreven. Ik zei dat vreemdelingen die in Nederland wonen onze fundamentele waarden in acht moeten nemen. Dat is me toen zeer kwalijk genomen. Tien jaar later was iedereen het met me eens.’

Gelooft u vandaag al meer in een multiculturele samenleving?

Bolkestein: Ik ben voorstander van pluraliteit van culturen. Elke cultuur kán iets bijdragen aan de Nederlandse samenleving, maar ze moeten wel allemaal onze essentiële normen en waarden aanvaarden, zoals de scheiding van Kerk en Staat en de gelijkheid van man en vrouw. Ik geloof niet in een multiculturele samenleving waarin minderheden vormend optreden ten opzichte van de dominante cultuur. Ik vind bijvoorbeeld dat moslimmeisjes die de puberteit bereiken naar school moeten, en niet thuisgehouden mogen worden door hun familie. Ik geloof ook niet in de gelijkwaardigheid van alle culturen. Sommige culturen zijn meer ontwikkeld dan andere. De islamitische cultuur is momenteel inferieur aan de westerse cultuur. Ik noem twee dingen: de afwezigheid van democratie, en de onderdrukking van de vrouw. Over India en China doe ik geen uitspraken. Daar weet ik te weinig van af.

U vindt niet dat u daarmee bevolkingsgroepen stigmatiseert?

Bolkestein: Daar laat ik me niet door afleiden. Ik geef de werkelijkheid weer zoals ik ze analyseer. Ik zie de mensen niet als minderwaardig, maar de cultuur. De mensen doen wat de cultuur hen gebiedt. (feller) U gaat me toch niet vertellen dat de positie van de vrouw in de islamitische cultuur dezelfde is als die in West-Europa? En die zogenaamde Arabische Lente heeft absoluut geen democratie gebracht.

(PCO)

Het volledige interview met Frits Bolkestein leest u deze week in Knack. Neem nu een supervoordeling abonnement op Knack.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content