Er waren in totaal 4 beschuldigingen geformuleerd tegen William Porter, waaronder doodslag en het in gevaar brengen van een mensenleven.

Porter was één van zes agenten die op 12 april in Baltimore betrokken was bij de fatale arrestatie van de 25-jarige Freddie Gray.

Gray, vaak beschuldigd en soms licht veroordeeld wegens altijd kleine drugsdelicten, liep weg toen hij de politie in de gaten kreeg. Die zette de achtervolging in, arresteerde hem (naar achteraf bleek zonder geldige reden, Gray had een klein knipmes op zak, maar hij overtrad daarmee geen wet), sleepte hem naar een arrestatiewagen, waarin hij geboeid, maar zonder veiligheidsgordel, werd getransporteerd.

William Porter, een van zes beschuldigde agenten, REUTERS
William Porter, een van zes beschuldigde agenten © REUTERS

Gedurende het 45 minuten durend blijkbaar ruw transport ging William Porter enkele keren kijken hoe het met Gray was gesteld. Gray vroeg of smeekte om bijstand, Porter maakte die vraag/smeekbede over aan de chauffeur, maar niemand greep in, tot men het politiekantoor bereikte, waar Gray bleek een nagenoeg gebroken ruggengraat te hebben, en een vermorzeld strottenhoofd. Hij viel in coma, en overleed een week later.

Gordel

De dood van Freddie Gray, iemand die zowel groei- als mentale achterstand had wegens loodvergiftiging, leidde tot rellen in Baltimore, en uiteindelijk tot het aftreden van de (zwarte) politiecommissaris. De procureur stelde zes agenten in beschuldiging, drie zwart, drie wit.

Voor het eerste proces was duidelijk dat Porter de wet had overtreden door Gray niet met een gordel vast te maken - maar enkele agenten getuigden dat dit in Baltimore, hoewel wettelijk verplicht, niet gebruikelijk was. Porter legde zelf de verantwoordelijkheid bij de chauffeur, die volgens hem had moeten inschatten of Gray spoedhulp nodig had. Volgens Porter gaf Gray geen tekenen van zware kwetsuur tot men aan het politiebureau arriveerde.

De jury, bestaande uit 7 zwarte en 5 witte leden, was verdeeld, zat drie dagen samen, al bij al 16 uur in deliberatie, werd door de rechter naar een extra ronde van overleg gestuurd, stuurde zelf bijkomende vragen naar de rechter, maar raakte het niet eens over een verdict.

Donderdag wordt bekeken of het proces wordt overgedaan.

De nietigverklaring is een klap voor de procureur. Zij had gehoopt Porter, idealiter na een schuldig verdict, als getuige ten laste te kunnen gebruiken in de volgende processen, in ruil voor strafvermindering. In dat geval hoopte men de resterende 5 zaken snel af te handelen.

Er wordt nu geopperd dat ze hem vrijspraak kan aanbieden in ruil voor zijn getuigenis, maar de familie van Gray, die opriep tot kalmte na de nietigverklaring, zei dat haar was gegarandeerd dat er een nieuw proces tegen Porter zou komen.

De verdeelde jury, schrijft de Baltimore Sun, weerspiegelt een verdeelde stad.

Er waren in totaal 4 beschuldigingen geformuleerd tegen William Porter, waaronder doodslag en het in gevaar brengen van een mensenleven.Porter was één van zes agenten die op 12 april in Baltimore betrokken was bij de fatale arrestatie van de 25-jarige Freddie Gray. Gray, vaak beschuldigd en soms licht veroordeeld wegens altijd kleine drugsdelicten, liep weg toen hij de politie in de gaten kreeg. Die zette de achtervolging in, arresteerde hem (naar achteraf bleek zonder geldige reden, Gray had een klein knipmes op zak, maar hij overtrad daarmee geen wet), sleepte hem naar een arrestatiewagen, waarin hij geboeid, maar zonder veiligheidsgordel, werd getransporteerd. Gedurende het 45 minuten durend blijkbaar ruw transport ging William Porter enkele keren kijken hoe het met Gray was gesteld. Gray vroeg of smeekte om bijstand, Porter maakte die vraag/smeekbede over aan de chauffeur, maar niemand greep in, tot men het politiekantoor bereikte, waar Gray bleek een nagenoeg gebroken ruggengraat te hebben, en een vermorzeld strottenhoofd. Hij viel in coma, en overleed een week later.De dood van Freddie Gray, iemand die zowel groei- als mentale achterstand had wegens loodvergiftiging, leidde tot rellen in Baltimore, en uiteindelijk tot het aftreden van de (zwarte) politiecommissaris. De procureur stelde zes agenten in beschuldiging, drie zwart, drie wit.Voor het eerste proces was duidelijk dat Porter de wet had overtreden door Gray niet met een gordel vast te maken - maar enkele agenten getuigden dat dit in Baltimore, hoewel wettelijk verplicht, niet gebruikelijk was. Porter legde zelf de verantwoordelijkheid bij de chauffeur, die volgens hem had moeten inschatten of Gray spoedhulp nodig had. Volgens Porter gaf Gray geen tekenen van zware kwetsuur tot men aan het politiebureau arriveerde.De jury, bestaande uit 7 zwarte en 5 witte leden, was verdeeld, zat drie dagen samen, al bij al 16 uur in deliberatie, werd door de rechter naar een extra ronde van overleg gestuurd, stuurde zelf bijkomende vragen naar de rechter, maar raakte het niet eens over een verdict. Donderdag wordt bekeken of het proces wordt overgedaan.De nietigverklaring is een klap voor de procureur. Zij had gehoopt Porter, idealiter na een schuldig verdict, als getuige ten laste te kunnen gebruiken in de volgende processen, in ruil voor strafvermindering. In dat geval hoopte men de resterende 5 zaken snel af te handelen.Er wordt nu geopperd dat ze hem vrijspraak kan aanbieden in ruil voor zijn getuigenis, maar de familie van Gray, die opriep tot kalmte na de nietigverklaring, zei dat haar was gegarandeerd dat er een nieuw proces tegen Porter zou komen.De verdeelde jury, schrijft de Baltimore Sun, weerspiegelt een verdeelde stad.