Fraudeonderzoek gestart tegen gewezen topfiguur van communistische partij China

Sun Zhengcai, 5 maart 2017. © Reuters

Het gerecht in China heeft een fraudeonderzoek opgestart tegen Sun Zhengcai, een gewezen minister en topfiguur van de communistische partij (CCP). Sun was eerder al uit de gratie van de partij gevallen.

De 54-jarige Sun maakte jarenlang deel uit van het ‘politbureau’ van de partij, wat van hem een van de 25 machtigste mannen van het land maakte. Hij werd ook genoemd als een mogelijke opvolger van huidig president Xi Jinping. Maar afgelopen zomer viel hij in ongenade en werd hij ontheven uit zijn functie als partijleider in de stad Chongqing, in het centrum van het land.

In september was Sun na een intern onderzoek al uit de partij gezet.

Het opperste volksparket heeft nu ook een onderzoek opgestart tegen Sun. Hij wordt ervan verdacht steekpenningen te hebben aangenomen. In september was Sun na een intern onderzoek al uit de partij gezet.

Volgens de disciplinaire commissie van de CCP zou hij van zijn machtspositie gebruik hebben gemaakt om seksuele gunsten af te dwingen. In oktober werd hij samen met twee andere gewezen partijkopstukken bovendien beschuldigd van het vervalsen van interne verkiezingen.

Partner Content