De strijd in het Midden-Oosten tussen islamistische terroristen, vrijheidstrijders en potentaten trekt mensen van ver buiten het Midden-Oosten aan. De genaamde Syriëstrijders gaan de rangen van Islamitische Staat en andere terroristen versterken. De gruweldaden van IS zetten echter ook mensen aan om mee de wapens op te nemen tegen hen.

Zo was er eerder al de Amerikaanse documentairemaker Matthew VanDykedie Assyrische christenen trainde, met de hulp van vier Amerikaanse veteranen. In 2014 schreef De Volksrant nog dat 20 autochtone Nederlanders wilden gaan vechten tegen IS, ook oud-militairen. Bij onze noorderburen was er ook de ophefmakende zaak van Jitse Akse, een voormalige militair die de rangen van de Koerdische YPG-militie vervoegde. De man werd gearresteerd op verdenking van moord. Sommigen in Nederland noemen hem een held.

Ook uit Frankrijk vertrekken mensen om te gaan vechten in Syrië of Irak. France TV maakte een reportagereeks van drie mannen die zich aansloten bij het Koerdische leger. De druppel voor hen waren de aanslagen in Parijs op 13 november 2015.

De strijd in het Midden-Oosten tussen islamistische terroristen, vrijheidstrijders en potentaten trekt mensen van ver buiten het Midden-Oosten aan. De genaamde Syriëstrijders gaan de rangen van Islamitische Staat en andere terroristen versterken. De gruweldaden van IS zetten echter ook mensen aan om mee de wapens op te nemen tegen hen. Zo was er eerder al de Amerikaanse documentairemaker Matthew VanDykedie Assyrische christenen trainde, met de hulp van vier Amerikaanse veteranen. In 2014 schreef De Volksrant nog dat 20 autochtone Nederlanders wilden gaan vechten tegen IS, ook oud-militairen. Bij onze noorderburen was er ook de ophefmakende zaak van Jitse Akse, een voormalige militair die de rangen van de Koerdische YPG-militie vervoegde. De man werd gearresteerd op verdenking van moord. Sommigen in Nederland noemen hem een held. Ook uit Frankrijk vertrekken mensen om te gaan vechten in Syrië of Irak. France TV maakte een reportagereeks van drie mannen die zich aansloten bij het Koerdische leger. De druppel voor hen waren de aanslagen in Parijs op 13 november 2015.