In Frankrijk zijn zondag om 8 uur de stembureaus geopend voor de tweede ronde van de strijd om de presidentskandidatuur bij de rechtse conservatieve partij Les Républicains. Twee ex-premiers, François Fillon en Alain Juppé, strijden om de nominatie. De 62-jarige Fillon (foto) is de favoriet. Hij had vorige week in de eerste ronde een ruime voorsprong op de 71-jarige Juppé. Fillon haalde 44 procent van de stemmen, Juppé 28 procent. In die ronde viel onder meer voormalig president Nicolas Sarkozy af.

Wie is François Fillon?

De voormalig premier deelt veel economische standpunten met Juppé, maar is vooral maatschapplijk rechtser. Homoadoptie in haar huidige vorm vindt hij te ver gaan. Verder wil hij een boerkiniverbod en vindt hij dat Frankrijk een probleem heeft met de Islam. Ten opzichte van Rusland wil hij meer toenadering.

Wie is Alain Juppé?

De oud-premier is burgemeester van Bordeaux, vroegere premier en bestempelt zichzelf als deel van de elite. Hij is gematigder dan Fillon. In 2004 werd hij veroordeeld voor corruptie en moest hij zijn ambt als burgemeester neerleggen.

Volgens de peilingen heeft de uiteindelijke kandidaat van Les Républicains een grote kans om het in de tweede ronde van de Franse presidentsverkiezingen op te nemen tegen Marine Le Pen van het extreemrechtse Front National, aangezien links niet erg sterk staat. De presidentsverkiezingen zelf vinden plaats op 23 april en 7 mei. De voorverkiezingen bij de socialistische partij moeten nog plaatsvinden. Huidig Frans premier Manuel Valls sluit niet uit dat hij het daarbij tegen president François Hollande zal opnemen. Kandidaten van de socialistische partij hebben tot 15 december om zich te melden, de voorverkiezingen vinden plaats op 22 en 29 januari.

In Frankrijk zijn zondag om 8 uur de stembureaus geopend voor de tweede ronde van de strijd om de presidentskandidatuur bij de rechtse conservatieve partij Les Républicains. Twee ex-premiers, François Fillon en Alain Juppé, strijden om de nominatie. De 62-jarige Fillon (foto) is de favoriet. Hij had vorige week in de eerste ronde een ruime voorsprong op de 71-jarige Juppé. Fillon haalde 44 procent van de stemmen, Juppé 28 procent. In die ronde viel onder meer voormalig president Nicolas Sarkozy af. Volgens de peilingen heeft de uiteindelijke kandidaat van Les Républicains een grote kans om het in de tweede ronde van de Franse presidentsverkiezingen op te nemen tegen Marine Le Pen van het extreemrechtse Front National, aangezien links niet erg sterk staat. De presidentsverkiezingen zelf vinden plaats op 23 april en 7 mei. De voorverkiezingen bij de socialistische partij moeten nog plaatsvinden. Huidig Frans premier Manuel Valls sluit niet uit dat hij het daarbij tegen president François Hollande zal opnemen. Kandidaten van de socialistische partij hebben tot 15 december om zich te melden, de voorverkiezingen vinden plaats op 22 en 29 januari.