‘Fransen meest arrogante bevolkingsgroep van Europa’

© Belga
Annelies Van Erp
Annelies Van Erp Medewerker van ngo Memisa

De populariteit van de Europese Unie en de steun voor verdere economische integratie van het landenblok is het afgelopen jaar sterk afgenomen.

Dat blijkt uit onderzoek van het Amerikaanse Pew Research Center. Het onderzoek onthult bovendien dat de Fransen als meest arrogante bevolkingsgroep in Europa worden gezien, zelfs de Fransen gaan daarmee akkoord.

Het in Washington gevestigde onderzoeksbureau ondervroeg meer dan 7.600 personen uit acht Europese landen (Engeland, Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje, Griekenland, Polen en Tsjechië). Nog maar gemiddeld 45 procent van de bevolkingen van de onderzochte landen zegt in 2013 voorstander te zijn van de Europese Unie (EU). In 2012 was dat nog gemiddeld zestig procent.

Scheuren tussen noorden en zuiden

De economische crisis leidt tot verdeeldheid, constateert het onderzoeksbureau. Tussen de noordelijke en zuidelijke lidstaten zijn scheuren ontstaan en ook Frankrijk en Duitsland staan niet langer op één lijn.

In Zuid-Europa, waar de crisis het hevigst om zich heen slaat, drijven de negatieve sentimenten op de onvrede over strenge bezuinigingsmaatregelen die landen als Spanje en Griekenland door landen ten noorden van de Alpen opgelegd krijgen. Europese integratie heeft alleen maar geleid tot economische verzwakking is de heersende opvatting in deze landen.

Parijs en Berlijn zijn het daarnaast oneens over de mate van zeggenschap die Brussel moet krijgen op de afzonderlijke huishoudboekjes van de lidstaten. Met name in Frankrijk heeft de zwartgalligheid toegeslagen. Een jaar geleden was de bevolking met zestig procent voorstanders van de EU nog eurofiel te noemen. Dit jaar is dat cijfer met negentien procent afgenomen tot 41 procent.

Staatsschuld

Europeanen maken zich vooral zorgen over de staatsschuld van hun landen, schrijven de onderzoekers. Maar ondanks ingevoerde strenge bezuinigingen verkiest de bevolking in de meeste landen nieuwe bezuinigingen boven extra investeringen om de economie op gang te brengen.

Door de crisis ontstaan nieuwe stereotypen of worden oude herbevestigt. Door haar strenge aanpak ten opzichte van landen in het zuiden, wordt Duitsland steeds minder populair. Bijna alle ondervraagde Europeanen vinden Duitsers de minst meelevende inwoners van Europa. Al geven Frankrijk en Duitsland deze titel dan weer aan Groot-Brittannië. Toch is iedereen het over eens dat Duitsland het meest betrouwbare land is. Behalve de Grieken, zij vinden verassend genoeg dat deze positie hen toebehoort.

De economie is de oorzaak van het anti-Europese sentiment, maar de economie kan ook de oplossing zijn. Als de lidstaten eenmaal de weg omhoog weer hebben gevonden, groeit de steun voor de EU mogelijk ook weer, besluit Pew.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content