Franse verkiezingen: Hollande onderuit, Le Pen minder sterk dan verwacht, Sarkozy terug

Nicolas Sarkozy (UMP) © Belga
Simon Demeulemeester
Simon Demeulemeester Adjunct-hoofdredacteur Knack

Bij de Franse departementsverkiezingen is de UMP van ex-president Nicolas Sarkozy als winnaar uit de bus gekomen. Opvallend: het extreemrechtse Front National wordt toch niet de grootste. PS gaat onderuit.

De conservatieve UMP van vroeger president Nicolas Sarkozy heeft de eerste ronde van de Fransse departementsverkiezingen gewonnen. Het extreemrechtse FN scoort slechter dan de peilingen voorspelden, en eindigt na de socialistische PS. Die laatste mist echter in één op de vier departementen de tweede ronde.

François Hollande (Parti Socialiste)
François Hollande (Parti Socialiste)© Reuters

Rechts is op weg om bij de tweede ronde van de Franse departementsverkiezingen een razzia te houden, het Front National houdt stand in haar basissen en links krijgt een klap – maar minder fors dan verwacht. Dat is de voorlopige conclusie van het Franse weekblad L’Express na de eerste ronde van de departementsverkiezingen in Frankrijk.

Twee zaken zijn opvallend: het extreemrechtse Front National van Marine Le Pen bevestigt de peilingen niet en de PS van president François Hollande houdt dan weer beter stand dan verwacht.

Toch is er weinig reden tot feestvieren bij de socialisten, want de regeringspartij mag in één vierde van de departementen niet meedoen aan de tweede ronde. Volgen L’Express is het behoud van slechts een twintigtal departementen het worst case scenariovoor de partij, en dat op twee jaar van de presidentsverkiezingen in 2017. Vooral in het noorden van Frankrijk is de uitslag ‘desastreus’, aldus L’Express.

Marine Le Pen (Front National)
Marine Le Pen (Front National)© AFP

Het Front National mag dan wel in meer dan de helft van de cantons* deelnemen aan de tweede ronde, de partij had betere resultaten verwacht op basis van de peilingen. Die voorspelden een eerste plaats.

*De bestuurlijke onderverdeling van Frankrijk:

Frankrijk is bestuurlijk opgedeeld in zes niveau’s. Er is ten eerste het nationale, dat opgedeeld is in regio’s. Die worden gevormd door de departementen (vergelijkbaar met onze provincies), het derde niveau.

Die zijn dan weer opgedeeld in arrondissementen, op hun beurt bestaande uit kantons. Het onderste niveau is de gemeente.

Manuel Valls, premier van Frankrijk
Manuel Valls, premier van Frankrijk© Reuters

Premier Manuel Valls (PS) verheugde zich erover dat het FN niet de eerste partij van Frankrijk werd.

Alles hangt nu af van de tweede ronde komende zondag.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content