In Frankrijk is ophef ontstaan over de uitzetting van een Kosovaars tienermeisje. Ze werd tijdens een schoolreis opgepakt door de Franse autoriteiten. Tegen de uitzetting is een grootschalig scholierenprotest uitgebroken in Parijs en andere Franse steden.

In zo'n 20 middelbare scholen in Parijs demonstreren de leerlingen tegen de uitzetting van de Kosovaarse Romazigeunerin Leonarda Dibrani. De asielaanvraag van haar familie werd eerder deze maand afgewezen. De rest van het gezin Dibrani werd daarop meteen opgepakt, maar de 15-jarige Leonarda was op dat ogenblik juist op schoolreis. Ze werd daarom onder het oog van haar klasgenoten door de politie van de schoolbus gehaald.

Volgens de vertegenwoordigers van de leerlingen namen zo'n 7.000 demonstranten deel aan de protestactie in de Franse hoofdstad. De Parijse ordediensten hielden het op 2.500. Ook in de Zuid-Franse steden Avignon en La Rochelle zijn soortgelijke protesten uitgebroken. De acties zijn gericht tegen het asielbeleid van de Franse regering.

Uitzettingen

De demonstranten eisen het ontslag van Frans minister van Binnenlandse Zaken Manuel Valls (PS). Ze vinden dat hij door het strenge asielbeleid vooral de Romazigeuners viseert. De Franse premier Jean-Marc Ayrault heeft inmiddels laten weten dat hij de zaak laat onderzoeken.

Behalve over Leonarda Debrani is ook verontwaardiging ontstaan over de uitzetting van Khatchik Kachatryan. De 19-jarige Parijse student werd eerder teruggestuurd naar zijn geboorteland Armenië. De politie ontdekte dat hij illegaal in Frankrijk verbleef, toen hij werd gearresteerd voor een winkeldiefstal. (YD)

In Frankrijk is ophef ontstaan over de uitzetting van een Kosovaars tienermeisje. Ze werd tijdens een schoolreis opgepakt door de Franse autoriteiten. Tegen de uitzetting is een grootschalig scholierenprotest uitgebroken in Parijs en andere Franse steden.In zo'n 20 middelbare scholen in Parijs demonstreren de leerlingen tegen de uitzetting van de Kosovaarse Romazigeunerin Leonarda Dibrani. De asielaanvraag van haar familie werd eerder deze maand afgewezen. De rest van het gezin Dibrani werd daarop meteen opgepakt, maar de 15-jarige Leonarda was op dat ogenblik juist op schoolreis. Ze werd daarom onder het oog van haar klasgenoten door de politie van de schoolbus gehaald.Volgens de vertegenwoordigers van de leerlingen namen zo'n 7.000 demonstranten deel aan de protestactie in de Franse hoofdstad. De Parijse ordediensten hielden het op 2.500. Ook in de Zuid-Franse steden Avignon en La Rochelle zijn soortgelijke protesten uitgebroken. De acties zijn gericht tegen het asielbeleid van de Franse regering.De demonstranten eisen het ontslag van Frans minister van Binnenlandse Zaken Manuel Valls (PS). Ze vinden dat hij door het strenge asielbeleid vooral de Romazigeuners viseert. De Franse premier Jean-Marc Ayrault heeft inmiddels laten weten dat hij de zaak laat onderzoeken.Behalve over Leonarda Debrani is ook verontwaardiging ontstaan over de uitzetting van Khatchik Kachatryan. De 19-jarige Parijse student werd eerder teruggestuurd naar zijn geboorteland Armenië. De politie ontdekte dat hij illegaal in Frankrijk verbleef, toen hij werd gearresteerd voor een winkeldiefstal. (YD)