Bij de Franse socialistische partij PS is woensdag de deadline verstreken voor kandidaatstelling voor het Elysée. Er zijn zes gegadigden. Het gevallen hoofd van het Internationaal Muntfonds Dominique Strauss-Kahn is er niet bij.

De gegadigden zijn Ségolène Royal, Manuel Valls, François Hollande, Arnaud Montebourg, Martine Aubry en Jean-Michel Barlet van de Radicale Linkse Partij (PRG) die zich te elfder ure in de strijd heeft geworpen.

Het half dozijn kandidaten heeft nu twee maanden de tijd om te overtuigen volgend jaar het meest in aanmerking te komen voor de slag tegen de rechtse president Nicolas Sarkozy.

'Primaries'

Op 9 en 16 oktober houdt de PS, bij wijze van primeur voor Frankrijk en naar het model van de Amerikaanse presidentsverkiezingen, "primaries". Die staan ook open voor eenieder die "sympathie" met de PS uitdrukt.

Twee favorieten liggen afgescheiden voorop: eerste secretaris van de PS Martine Aubry (60) en haar voorganger aan de leiding van de partij François Hollande (56). Zij liggen nek-aan-nek in de peilingen.

DSK

Volgens een woensdag gepubliceerde enquête scoort Sarkozy even goed als Hollande en beter dan Aubry.

Wie niet meedoet is Dominique Strauss-Kahn. Terwijl de klacht die een kamermeisje enkele weken geleden tegen hem heeft ingediend voor seksuele aanranding wat meer in zijn voordeel is beginnen uitdraaien en zijn electorale kansen als gestegen werden geacht, is er nu ook een vooronderzoek van de Franse gerechtelijke autoriteiten naar poging tot verkrachting van een Franse journaliste. (Belga/TE)

Bij de Franse socialistische partij PS is woensdag de deadline verstreken voor kandidaatstelling voor het Elysée. Er zijn zes gegadigden. Het gevallen hoofd van het Internationaal Muntfonds Dominique Strauss-Kahn is er niet bij. De gegadigden zijn Ségolène Royal, Manuel Valls, François Hollande, Arnaud Montebourg, Martine Aubry en Jean-Michel Barlet van de Radicale Linkse Partij (PRG) die zich te elfder ure in de strijd heeft geworpen. Het half dozijn kandidaten heeft nu twee maanden de tijd om te overtuigen volgend jaar het meest in aanmerking te komen voor de slag tegen de rechtse president Nicolas Sarkozy. 'Primaries' Op 9 en 16 oktober houdt de PS, bij wijze van primeur voor Frankrijk en naar het model van de Amerikaanse presidentsverkiezingen, "primaries". Die staan ook open voor eenieder die "sympathie" met de PS uitdrukt. Twee favorieten liggen afgescheiden voorop: eerste secretaris van de PS Martine Aubry (60) en haar voorganger aan de leiding van de partij François Hollande (56). Zij liggen nek-aan-nek in de peilingen. DSK Volgens een woensdag gepubliceerde enquête scoort Sarkozy even goed als Hollande en beter dan Aubry. Wie niet meedoet is Dominique Strauss-Kahn. Terwijl de klacht die een kamermeisje enkele weken geleden tegen hem heeft ingediend voor seksuele aanranding wat meer in zijn voordeel is beginnen uitdraaien en zijn electorale kansen als gestegen werden geacht, is er nu ook een vooronderzoek van de Franse gerechtelijke autoriteiten naar poging tot verkrachting van een Franse journaliste. (Belga/TE)