In de Assemblée is al 115 uur gedebatteerd over de voorstellen, dag en acht, weekends incluis, terwijl nog maar 8 van de 65 artikels zijn besproken, argumenteert Philippe.

De Franse premier Edouard Philippe wil de omstreden pensioenhervorming doordrukken met behulp van een speciaal grondwetsartikel 49-3. Dat laat de regering toe om zonder instemming van het parlement wetgeving door te drukken. Dat gebeurde in het verleden ook al herhaaldelijk, tot grote frustratie van de linkse oppositie.

De regering onder leiding van president Emmanuel Macron wil de tientallen verschillende pensioenregimes in Frankrijk vervangen door een uniform stelsel, op basis van punten. Voor bepaalde beroepscategorieën zoals de treinbestuurders zou dat betekenen dat ze veel langer zullen moeten werken voor een volledig pensioen. De vakbonden hebben wekenlang actie gevoerd tegen de plannen, met vooral veel hinder bij het openbaar vervoer.

In de Assemblée is al 115 uur gedebatteerd over de voorstellen, dag en acht, weekends incluis, terwijl nog maar 8 van de 65 artikels zijn besproken, argumenteert Philippe. De Franse premier Edouard Philippe wil de omstreden pensioenhervorming doordrukken met behulp van een speciaal grondwetsartikel 49-3. Dat laat de regering toe om zonder instemming van het parlement wetgeving door te drukken. Dat gebeurde in het verleden ook al herhaaldelijk, tot grote frustratie van de linkse oppositie. De regering onder leiding van president Emmanuel Macron wil de tientallen verschillende pensioenregimes in Frankrijk vervangen door een uniform stelsel, op basis van punten. Voor bepaalde beroepscategorieën zoals de treinbestuurders zou dat betekenen dat ze veel langer zullen moeten werken voor een volledig pensioen. De vakbonden hebben wekenlang actie gevoerd tegen de plannen, met vooral veel hinder bij het openbaar vervoer.