Automatische update:
Aan
Uit
De nieuwste eerst De oudste eerst
Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

Volg het nieuws verder in onze LIVE over de politieactie in Molenbeek

Wij sluiten deze LIVE over de aanslag in Parijs af, en volgen het nieuws verder op in een LIVE over de nieuwe politieactie in Molenbeek. Die vindt u hier.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Frankrijk wil radicale moskeeën sluiten en verenigingen opdoeken

In Frankrijk moeten moskeeën en radicale verenigingen gesloten worden, waar 'een inbreuk wordt gepleegd op de waarden van de Republiek'. Dat heeft premier Manuel Valls maandagmorgen op de zender RTL aangekondigd. 'We handelen op alle fronten met grote vastberadenheid', zei Valls.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Turkije 'waarschuwde Frankrijk voor terrorist Mostefaï'

Turkije heeft Frankrijk het voorbije jaar twee keer gewaarschuwd voor één van de jihadisten die zich opblies bij de aanslagen in Parijs. Ankara kreeg echter geen enkel antwoord. Dat heeft een Turkse regeringsfunctionaris laten optekenen.

Volgens de functionaris werd de Franse politie in december 2014 en juni 2015 geïnformeerd over Omar Ismaïl Mostefaï, één van de aanvallers van de concertzaal Bataclan.

Mostefaï kwam in 2013 Turkije binnen, via de provincie Edirne, aan de grens met Bulgarije en Griekenland. 'We hebben echter geen spoor van zijn vertrek', luidt het.

Turkije stootte in december 2014 voor het eerst op zijn naam, als deel van een onderzoek dat Ankara voerde naar vier andere jihadistische verdachten op vraag van Frankrijk.

Turkije heeft al vaak gefungeerd als toegangspoort voor strijders die in Syrië willen gaan vechten.

Mostefaï werd geboren in de Parijse voorsteden. Volgens François Molins werd hij verschillende keren veroordeeld voor kleinere misdrijven. Hij was bij het gerecht ook bekend voor zijn radicalisering sinds 2010, maar was 'nooit betrokken' bij een terrorismedossier, aldus de procureur van Parijs. (Belga)

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Politieactie in Molenbeek

Volg het laatste nieuws over de nieuwe politieactie in Molenbeek via deze link.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Minuut stilte in Europa

Op dit moment wordt een minuut stilte gehouden, op vraag van de Europese leiders, voor de slachtoffers van de aanslagen in Parijs.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Verdachte Salah opgepakt in Molenbeek?

Er zijn geruchten dat speciale eenheden van de politie in Sint-Jans-Molenbeek een woning zijn binnengevallen waar de voortvluchtige Abdeslam Salah zich schuilhield. Volgens VTM is hij de man die is aangehouden, maar dat is verre van zeker.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Politieactie in Molenbeek

In de Delaunoystraat in Molenbeek is een nieuwe politieactie aan de gang. De straat is afgezet en er is een grote politiemacht op de been. Speciale politie-eenheden zijn aanwezig. Er zijn geruchten over een schietpartij, maar die zijn niet bevestigd.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

'Vierde geïdentificeerde dader was een van de aanvallers in Le Bataclan'

In totaal zijn nu vijf daders van de aanslagen van vrijdagavond geïdentificeerd. De nieuwste naam is Samy Amimour, geboren in 1987 in Parijs en woonde in Drancy. Hij was naar verluidt bekend bij de veiligheidsdiensten wegens een terreurzaak in 2012, meldt Le Monde. Ahmad Al-Mohammad is de naam op het paspoort dat is gevonden bij de kamikaze aan het Stade de France, maar de authenticiteit van dat paspoort is nog niet bevestigd. Hij werd geboren in 1990 in het Syrische Idlib. Van de drie eerder geïdentificeerden woonde één in Frankrijk: Omar Ismaël Mostefai. De twee anderen waren Fransman maar woonden in België, de 20-jarige Bilal Hafdi in Brussel, de 31-jarige Brahim Abdelslam in Sint-Jans-Molenbeek. Lees meer.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Molenbeekse schepen: 'Je kan wijken niet opkuisen met de Kärcher'

De Molenbeekse schepen Jan Gypers (Open VLD) vindt dat de radicalisering in zijn gemeente dringend aangepakt moet worden. Hij legt de schuld van het probleem vooral bij de vorige burgemeester: '20 jaar Moureaux betekent 20 jaar niet interveniëren. Maar wat 20 jaar de tijd heeft gehad om te kiemen en zich te ontwikkelen kan nu niet in één keer omgedraaid worden. Ook kan je die wijken niet zomaar opkuisen met de Kärcher, zoals sommigen zeggen. Dat werkt contraproductief', zei hij op Radio 1.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

'Vierde en vijfde dader geïdentificeerd'

De Franse onderzoekers hebben intussen een vierde en een vijfde dader van de aanslagen in Parijs geïdentificeerd, maar meer informatie ontbreekt voorlopig. Enkel van de vierde verdachte is bekend dat hij uit de buurt rond Parijs komt.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

In beeld: de 'killing fields' van Islamitische Staat

Wat begon met gruwelijke onthoofdingen in Syrië, is een wereldwijde dreiging geworden. Bekijk een overzicht van de 'killing fields' van Islamitische Staat.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Manifestaties in marge klimaattop Parijs 'worden zonder twijfel geannuleerd'

De VN-klimaatconferentie die op 30 november begint in Parijs, zal zich concentreren op en beperken tot de onderhandelingen. Voor manifestaties en concerten in de marge van de conferentie is er geen plaats. 'Die zullen zonder twijfel geannuleerd worden,' zei de Franse premier Manuel Valls op de Franse radiozender RTL.

Volgens Valls kan er geen sprake van zijn om de klimaatconferentie af te blazen na de aanslagen van vorige vrijdag in Parijs. 'Alle staats- en regeringsleiders van de planeet zullen hier zijn en aan de hele wereld een boodschap van steun en solidariteit met Frankrijk brengen. Geen enkele staats- of regeringsleider heeft ons gevraagd om deze afspraak uit te stellen.'

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Fragment uit Casablanca (1942) gaat viraal op sociale media

In de nasleep van de aanslagen in Parijs delen ontzettend veel Fransen een iconische scène uit de film Casablanca op hun social media kanalen. Lees meer en bekijk het fragment.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Reynders pleit voor globaal plan in aanpak radicalisering

Wat ons land betreft, pleit minister Reynders (MR) voor een betere uitwisseling van inlichtingen en voor een nieuw overkoepelend plan in de strijd tegen de radicalisering. Alleen zo'n 'globaal plan' - waarbij alle overheden, alle betrokken steden en gemeenschappen betrokken worden - zal op termijn zijn vruchten afwerpen, meent hij.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Reynders: 'Veeleer dan op militair vlak, ligt de oplossing op politiek vlak'

In Brussel komen de Europese ministers van Buitenlandse Zaken samen om zich over de kwestie Syrië te buigen. Het spreekt voor zich dat de aanslagen in Parijs daarbij aan bod zullen komen. Onze minister Didier Reynders herhaalt dat de oplossing op politiek vlak ligt, veeleer dan op militair vlak. 'Militaire acties tegen Daesh (IS) alleen zullen het niet oplossen,' zei hij op Radio 1. 'De enige oplossing is een politieke oplossing waarbij alle betrokken partners aan tafel zitten, met naast de Verenigde Staten en Rusland ook landen als Turkije, Saudi-Arabië en Iran'. Alleen op die manier kan er volgens Reynders gestreefd worden naar een 'stabilisatie van de situatie in Irak en Syrië'.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

'IS, jullie mogen ons verwachten'

De hackersgroep Anonymous heeft de Islamitische Staat de oorlog verklaard in een videoboodschap.

BELGA
© BELGA
Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

'Meer dan 150' huiszoekingen in heel Frankrijk

De Franse autoriteiten hebben in islamistische milieus in heel Frankrijk tientallen huiszoekingen verricht. Premier Manuel Valls sprak over 'meer dan 150 huiszoekingen' sinds de aanslagen van vrijdag. Die passen in de strijd tegen het terrorisme, en staan niet in verband met de terreuraanslagen in Parijs.

In Toulouse richtten de huiszoekingen zich tegen islamistische milieus in de wijk waar de terrorist Mohamed Merah leefde. Die schoot in 2012 in de regio rond Toulouse zeven mensen dood, onder wie drie kinderen en een leerkracht aan een Joodse school. Merah werd uiteindelijk door de politie uitgeschakeld. In Lyon waren er vijf arrestaties. Er werden ook wapens in beslag genomen, waaronder een raketlanceerder, kogelvrije vesten, pistolen en een kalasjnikov. Volgens de krant Le Dauphiné Libéré werden in Grenoble en enkele aangrenzende gemeentes twaalf mensen opgepakt. Er zouden wapens en geld in beslag genomen zijn.

IMAGEGLOBE
© IMAGEGLOBE

'We gaan lang met deze bedreiging moeten leven'

De Franse premier Manuel Valls stelt dat Frankrijk zich moet voorbereiden op nieuwe aanslagen. Het land kan "in de dagen en weken die komen" nog getroffen worden door terrorisme, luidde het. "We gaan lang met deze bedreiging moeten leven." Valls zegt ook dat de aanslagen in Parijs vanuit Syrië werden "georganiseerd, bedacht en gepland".

Steven Vandeput: 'Tonen dat het ons menens is'

België is niet van plan zijn deelname aan de militaire acties tegen IS terug te schroeven. "We moeten tonen dat het ons menens is", zo zegt minister van Defensie Steven Vandeput in het VRT-radioprogramma De Ochtend. Volgens de N-VA-minister moet IS militair "op de knieën gedwongen worden". Loopt ons land door zijn betrokkenheid in de strijd tegen IS een verhoogd risico op aanslagen zoals in Parijs? "Ons land is een doelwit zoals alle landen in het westen doelwitten zijn", reageert defensieminister Vandeput. IS kan volgens Vandeput ook best op verschillende manieren aangepakt worden. Hij verwijst naar de pogingen om diplomatieke oplossingen te vinden, maar daarnaast is militair ingrijpen noodzakelijk. "IS is niet zomaar een staat. Het is een groep terroristen die je op de knieën moet dwingen".

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

'Verband tussen terreurcel in Verviers en Parijs'

Volgens De Standaard leggen de Belgische veiligheidsdiensten een verband tussen de mislukte aanslagen die de terreurcel begin dit jaar in Verviers beraamde en de aanslagen in Parijs. Dat verband is volgens de krant Abdelhamid Abaaoud (29), die wordt beschouwd als het brein achter de terreurplannen van de cel in Verviers.

Bilal Hadfi, de 20-jarige Fransman die zich opblies aan het Stade de France, woonde in Brussel, en Ibrahim Abdeslam, die zich opblies in de brasserie Comptoire Voltaire, woonde in Sint-Jans-Molenbeek. "Abdeslam en allicht ook Hadfi zijn vrienden van de beruchte Abdelhamid Abaaoud", aldus De Standaard. "Abdeslam en Abaaoud pleegden in 2010 en 2011 samen criminele feiten in Brussel. Abaaoud, ook al geboren en getogen in Sint-Jans-Molenbeek, is de meest gezochte terrorist van België".

Hij wist te ontkomen tijdens de politieactie tegen de cel in Verviers en is sindsdien spoorloos verdwenen. "De veiligheidsdiensten", aldus De Standaard, "vermoeden nu dat Abaaoud na de mislukte aanslagen in Verviers ook de aanslagen in Parijs heeft georganiseerd".

VTM
© VTM
Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Sarkozy: 'Enkelband of huisarrest voor geradicaliseerden'

De gewezen Franse president Nicolas Sarkozy wil dat iedereen die volgens de Franse inlichtingendienst geradicaliseerd is, meteen onder huisarrest kan worden geplaatst of met een elektronische enkelband kan worden bewaakt. Dat zei hij op televisiezender TF1.

"We moeten ons binnenlands veiligheidsbeleid drastisch verscherpen", zei hij. Er zijn volgens hem zeer strenge maatregelen nodig tegen mensen die in de databank van de Franse inlichtingendienst met een "S" staan aangeduid, wat betekent dat ze een mogelijk gevaar vormen voor de veiligheid van het land. Concreet wil Sarkozy dat iedere mogelijke extremist onder huisarrest kan worden geplaatst en met behulp van een elektronische enkelband kan worden bewaakt.

"Als we alle recente aanslagen bekijken, dan zien we dat iedereen zich in die databank bevond. Het is niet realistisch dat we hen vrij laten en doen alsof ze geen enkel mogelijk gevaar vormen." Nog volgens Sarkozy moeten "alle imams die radicalisme prediken in salafistische moskeeën" onmiddellijk het land worden uitgezet. Ook het consulteren van jihadistische websites wil hij strafbaar maken.

(Belga)

BELGAIMAGE
© BELGAIMAGE
Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Ex-premier De Villepin: 'Oorlogstaal speelt IS in de kaart'

De gewezen Franse premier Dominique de Villepin verzet zich tegen de oorlogstaal die de huidige Franse regering hanteert. Door te spreken van een "oorlog" tegen Islamitische Staat (IS) "spelen we de vijand in de kaart" en dreigen we "het land naar een burgeroorlog te leiden", verklaarde hij aan radiozender RTL.

"De val die voor ons gespannen werd, bevat het idee we de oorlog moeten aangaan. Een oorlog, dat zijn twee landen en twee legers die tegen elkaar strijden. Dat is niet de juiste benadering", aldus de Villepin, die nog eerste minister onder president Jacques Chirac is geweest. "Ze willen ons verdelen en het land naar een een burgeroorlog leiden. Het is niet omdat een bende fanatieke moordenaars je de oorlog verklaart, dat je in die val moet trappen". Dominique de Villepin pleit evenwel niet voor een terugtrekking van het Franse leger uit Syrië. "Ik ben ervan overtuigd dat dit niet de juiste oplossing is, maar die keuze is gemaakt en ik respecteer dat". Hij noemt de strijd tegen IS wel een belangrijke prioriteit en stelt dat gesprekken met het regime van de Syrische Bashar al-Assad daarbij niet mogen worden uitgesloten. De Franse president François Hollande heeft tot nu toe geweigerd om het gesprek met Assad aan te gaan.

(Belga)

/
© /
Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

De verdachten en wat er tot dusver over bekend is

Een overzicht van wat er tot nu toe bekend is over de vermoedelijke, en soms door de procureur bij naam genoemde daders van de aanslagen, leest u hier.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Le Monde: Salah Abdeslam werd gecontroleerd in Cambrai

Le Monde bevestigt en nuanceert het bericht van AP dat Salah Abdeslam zaterdag gecontroleerd werd door de Franse politie en doorgelaten. Dat gebeurde in Cambrai. Maar op dat moment stond hij nog niet geseind en de politie zag geen reden om hem tegen te houden.

Hij wordt intussen aangeduid als degene die de zwarte VW Polo huurde die bij aanslag tegen concertzaal Bataclan werd gebruikt.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

AP: gezochte man werd zaterdag door Franse politie gecontroleerd en doorgelaten

Op basis van 4 bronnen, die anoniem zijn, maar alle bij politie of veiligheidsdiensten werken, bericht het persagentschap Associated Press dat de nu internationaal opgespoorde Salah Abdeslam zaterdag door de Franse politie kort werd ondervraagd. Zijn identiteit werd gecontroleerd en hij werd doorgelaten.

Dat gebeurde toen de politie een auto met drie inzittenden staande hield nabij de Belgische grens. Op dat ogenblik was al enkele uren bij speurders bekend, volgens AP, dat Salah Abdeslam de Volkswagen Polo had gehuurd die naar alle waarschijnlijkheid gebruikt werd bij de aanslag tegen concertzaal Bataclan.

Een van zijn broers blies zich op in Café Voltaire, en een andere broer werd in België aangehouden.

Volgens zijn opsporingsbericht is de 26-jarige gevaarlijk. Hij werd in Brussel geboren.

Volgens enkele Amerikaanse kranten zijn de andere inzittenden van de auto later in Molenbeek ondervraagd en/of gearresteerd, maar kon Salah ontkomen.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

New York Times: terroristen stonden in contact met IS-leden in Syrië

De aanslagen in Parijs werden opgeëist door Islamitische Staat maar volgens The New York Times hebben Franse en Amerikaanse inlichtingendiensten nu ook bewijsmateriaal teruggevonden van communicatie tussen de de terroristen en "bekende IS-leden in Syrië". Volgens de krant gaan de inlichtingendiensten ervan uit dat IS niet alleen de aanslagen "inspireerde" maar ze tot op zekere hoogte ook coördineerde of hielp uitvoeren.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Raqqa: de officieuze hoofdstad

Voor de burgerloorlog in Syrië uitbrak, telde Raqqa plusminus 200.000 inwoners. Of het er nu meer of minder zijn, is niet bekend. De stad doet dienst als feitelijke hoofdstad van "het kalifaat". Waar de Franse doelwitten waren, een commandopost met munitiedepot en een trainingskamp, is niet bekendgemaakt.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Twaalf vliegtuigen, twintig bommen

Het Frans ministerie van Defensie geeft nog enkele details vrij over de bombardementen die werden uitgevoerd op de Syrische stad Raqqa. Er werden 12 toestellen ingezet die vertrokken uit de Verenigde Arabische Emlraten en Jordanië. Er werden in totaal 20 bommen gegooid. "De doelwitten werden door Frankrijk geïdentificeerd tijdens verkenningsvluchten. De operatie werd uitgevoerd in coördinatie met het Amerikaanse leger".

(Belga)

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Franse vliegtuigen bombarderen Raqqa

Franse vliegtuigen voerden bombardementen uit op de Syrische stad Raqqa. Dat meldt het Frans ministerie van Defensie. "Het eerste vernietigde doelwit werd door IS gebruikt als commandopost, rekruteringscentrum en wapen- en munitiedepot. Het tweede doelwit was een terroristisch trainingskamp".

Raqqa is de feitelijke hoofdstad van Islamitische Staat.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Verkeerde telling: dodental terug op 129

De Franse procureur François Molins heeft gepreciseerd dat het dodental nog altijd op 129 staat. Nadat een Parijs ziekenhuis in de loop van de namiddag had gemeld dat 3 mensen aan hun verwondingen waren overleden had men de dodentol op 132 gezet. Maar volgens de procureur stierven de drie op zaterdag en waren ze al opgenomen in het vorig totaal: 129.

Volgens de voorlopige balans van de procureur hebben de aanslagen 129 dodelijke slachtoffers gemaakt, liggen er nog 42 mensen op intensieve zorgen. 415 gewonden werden na de aanslagen verzorgd, 218 van hen mochten het ziekenhuis intussen verlaten.

Nieuw dodentol: 132 doden

Er is een nieuw dodentol bekend gemaakt: 132 doden. Er zijn ook 349 gewonden, van wie 42 nog altijd in kritieke toestand.

Paniek uitgebroken op Place de la République

Op de Place de la République is even paniek uitgebroken, zo meldt VTM NIeuws. Het plein werd ontruimd en mensen moesten van de politie op de grond gaan liggen. Het zou om vals alarm gaan. Honderden Parijzenaars waren samengekomen om de slachtoffers van de aanslagen te herdenken.

AFP
© AFP

'Turkse overheid verijdelde grote aanslag in Istanboel op 13/11'

De Turkse overheid heeft naar eigen zeggen een voor vrijdag - dezelfde dag als de aanslagen in Parijs - voorziene, "grote" jihad-aanslag in Istanboel verijdeld. Dat heeft een Turkse regeringsfunctionaris zondag gezegd op voorwaarde van anonimiteit.

Juncker: 'Plaats vluchtelingen niet op gelijke voet met de daders'

Jean-Claude Juncker, de voorzitter van de Europese Commissie, heeft hard van leer getrokken tegen de "basale reacties" op de aanslagen in Parijs en het nieuws dat een van de daders een Syrisch paspoort bij zich had dat begin oktober in Griekenland werd geregistreerd. "Zij die deze aanslagen hebben gepleegd, zijn precies degenen van wie de vluchtelingen weglopen, en nietomgekeerd."

Franse politie verspreidt opsporingsbericht van verdachte

De Franse Police Nationale heeft zondagavond het signalement verspreid van een man die ervan verdacht wordt, betrokken te zijn bij de aanslagen in Parijs. Het gaat om de 26-jarige Abdeslam Salah, die in 1989 geboren is in Brussel.

Volgens de politie gaat het om een gevaarlijk persoon. "Probeer vooral niet zelf in te grijpen", luidt de waarschuwing op het opsporingsbericht.

Abdeslam Salah is geboren op 15 september 1989. Hij is 1,75 meter groot en heeft bruine ogen.

AFP
© AFP

Hollande wil noodtoestand voor 3 maanden

De Franse president François Hollande zou graag hebben dat de noodtoestand, die hij vrijdagnacht na de aanslagenreeks in Parijs uitriep, drie maanden behouden blijft. Dat zou hij zondag aan parlementariërs hebben gezegd, aldus bronnen binnen de Assemblée. Om de noodtoestand langer dan twaalf dagen te laten duren, is een door het parlement goedgekeurde wet nodig.

Internationaal aanhoudingsbevel voor voortvluchtige dader

België heeft een internationaal aanhoudingsbevel uitgevaardigd tegen een van drie broers die ervan verdacht worden deelgenomen te hebben aan de aanslagen in Parijs, dat meldt het federaal parket. De drie broers met Franse nationaliteit woonden in België. Het federaal parket bevestigt zondagavond dat één van hen overleden is. Een andere werd opgepakt. De derde is spoorloos.

Lichaam tweede dader aanslag Bataclan geïdentificeerd

Het lichaam van een tweede dader die werd teruggevonden aan de concertzaal Bataclan, is geïdentificeerd. Volgens de ene bron zou het gaan om een Fransman, volgende een andere bron om een Belg.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

'Drie broers betrokken bij aanslagen', nieuwe huiszoekingen in Brussel

Bij de aanslagenreeks in Parijs zijn drie broers betrokken. Een van hen is bij de aanslagen omgekomen, een andere zit in België in voorlopige hechtenis en over de derde broer verkeren de speurders in het ongewisse. Hij zou, zo is in Franse kringen van het onderzoek vernomen, een van de daders zijn die op de vlucht is.

Op het grondgebied van Brussel vinden intussen nieuwe huiszoekingen plaats in het kader van het onderzoek naar de Belgische link met de aanslagen. Dat is uit goede bron vernomen. Eerder werden in België zeven mensen opgepakt in het door Brussel geopend onderzoek. (Belga)

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

'Niemand in politiezone Molenbeek is verwonderd over link met Parijs'

'Niemand in de politiezone van Molenbeek is verwonderd over een link met de aanslagen in Parijs', schrijft Walter Vandenbossche, lid van de politieraad Brussel-Zuid, namen CD&V in een opiniestuk op de website van De Standaard. 'Totale wijken ontsnappen aan een normale veiligheidscontrole, politiewagens worden verjaagd, het politiecommissariaat van Anderlecht krijgt brandbommen op de gevel... En in de politieraad klinkt het van 'geen middelen, geen manschappen, geen strategie, geen technische bijstand'.

Dan zijn er de 'nieuwe uitdagingen' - zoals Vandebossche ze noemt - de rekrutering en terugkeer van Syriëstrijders en de radicalisering. 'De lokale politiezones kunnen deze nieuwe uitdagingen niet aan.'

Vandenbossche pleit ervoor om 'de politiezones Brussel-Zuid en Brussel-West onder curatele te plaatsen om er de orde te herstellen.'

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

'Opvallend stil rond rol van Saudi-Arabië'

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Premier Michel: 'Samen vuist maken tegen haat en intolerantie'

Premier Michel lanceerde vanop het spreekgestoelte in de Kamer een oproep tot vereniging. 'Laat ons samen een vuist maken tegen haat en intolerantie. We weigeren te moeten kiezen tussen veiligheid en vrijheid."

Wegens de aanslagen kreeg de plechtigheid, waarbij onder meer koning Albert en koningin Paola aanwezig waren, een meer ingetogen karakter dan gepland. Ook de Franse ambassadrice in ons land, Claude-France Arnould, was aanwezig. Ze dankte België voor zijn steun en sympathie. De plechtigheid werd afgesloten met een uitvoering van het Belgische én het Franse volkslied.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Premier Michel: 'Daders doden in de naam van haat'

Eerste minister Charles Michel heeft in de Kamer, tijden een plechtigheid naar aanleiding van Koningsdag, een oproep tot verdraagzaamheid gelanceerd na de aanslagen in Parijs. 'De daders liegen als ze zeggen dat ze doden in de naam van Allah, ze doden in de naam van haat. De islam is een vreedzame godsdienst vol mededogen.'

Volgens Michel misbruiken de terroristen de islam in hun strijd voor een totalitaire staat. De islam heeft niets te maken met terrorisme, benadrukte de premier. 'We leven niet in een homogene maatschappij. Er zijn verschillende ideeën, culturen... Dat is een troef, op voorwaarde dat iedereen dezelfde fundamentele waarden deelt', zei Michel.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Scholen kunnen beroep doen op 'netwerk tegendiscours'

Vanuit de Vlaamse overheid staat sinds enkele weken het 'netwerk tegendiscours' ter beschikking van de scholen, zo meldt het kabinet-Crevits. Coördinator Khaled Benhaddou is met een team van vrijwilligers gestart met het tegendiscours in scholen. Scholen kunnen een beroep doen op het netwerk dat te bereiken is via deradicalisering.onderwijs@vlaanderen.be. Daarnaast staat ook het meldpunt deradicalisering van het departement Onderwijs en Vorming ter beschikking voor de scholen.

Jef Boes
© Jef Boes
Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Scholen gevraagd om gebeurtenissen in Parijs te bespreken

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) roept de onderwijsverstrekkers en scholen op om maandag om 12 uur een minuut stilte te houden naar aanleiding van de gebeurtenissen in Parijs. Aan de scholen wordt ook gevraagd om tijdens de lessen op gepaste manier aandacht te besteden aan de gebeurtenissen in de Franse hoofdstad.

Eerder op zondag lieten Katholiek Onderwijs Vlaanderen en GO! al weten dat ze hun scholen oproepen om in de lessen aandacht te besteden aan de uitzonderlijke gebeurtenissen van afgelopen weekend in Parijs.

Aan Franstalige kant had Joëlle Milquet (cdH), minister van Onderwijs voor de Federatie Wallonië-Brussel, zondagmiddag de Franstalige scholen in ons land opgeroepen om op maandag aandacht te besteden aan het terreurgeweld in de Franse hoofdstad en hoe ermee om te gaan, en om een minuut stilte in acht te nemen op het middaguur. (Belga)

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Franse onderzoekers in België

De twee geïdentificeerde daders van de aanslagen die in België woonden, hadden allebei de Franse nationaliteit. 'Na identificatieverrichtingen en informatiewisseling tussen de Franse en Belgische autoriteiten' kon bepaald worden dat zij onder de daders waren, die ter plaatse overleden. Meer informatie wil het parket voorlopig niet kwijt, in belang van het onderzoek. Het Franse en Belgische gerecht werkten van bij de start actief samen. Om de informatie-uitwisseling nog vlotter te laten verlopen, werd inmiddels een gemeenschappelijk onderzoeksteam opgericht. Franse onderzoekers bevinden zich in Brussel, besluit het persbericht. (Belga)

'Voltallige Duitse regering woont oefenwedstrijd Duitsland-Nederland bij'

De vriendschappelijke oefeninterland van dinsdag in het Duitse Hannover tussen wereldkampioen Duitsland en Nederland wordt gewoon gespeeld. Volgens de krant Bild zouden bondskanselier Angela Merkel en haar ministers de wedstrijd bijwonen.

De Duitse voetbalploeg had een belangrijke stem in het wel of niet doorgaan van de wedstrijd. De 'Mannschaft' speelde vrijdag in Parijs een oefeninterland tegen Frankrijk toen buiten het Stade de France bommen afgingen. De spelers bleven uit voorzorg de hele nacht in het stadion en keerden pas zaterdag aangeslagen terug naar eigen land. Bondscoach Joachim Löw gaf zijn spelers een dag vrij om alle gebeurtenissen te verwerken.

AFP
© AFP

'We moeten op ergste voorbereid zijn'

Minister van Justitie Koen Geens kan niet uitsluiten dat België een volgend terreurdoelwit kan zijn. 'We moeten op het ergste voorbereid zijn', zei hij vanmiddag in VTM NIEUWS.

Lees hier meer

BELGA
© BELGA

Zeven mensen opgepakt in België

Het federaal parket heeft in België 7 personen opgepakt. Hun betrokkenheid wordt nog geverifieerd, meldt het federaal parket.

Een van de verdachten is een persoon die vorige week twee voertuigen heeft gehuurd in het Brusselse die in Parijs werden teruggevonden. De ene werd na de aanslagen aangetroffen in de buurt van de Bataclan, de concertzaal waar de aanslagen werden gepleegd, de andere nabij het bekende kerkhof Père Lachaise. De verdachte werd zaterdagochtend om 9.10 uur gecontroleerd in het Noord-Franse Cambrai op autosnelweg A2 richting Brussel. Hij mocht toen doorrijden, maar het voertuig werd in de late namiddag onderschept in Sint-Jans-Molenbeek.

Moet het EK in Frankrijk geannuleerd worden?

Het EK voetbal van volgende zomer in Frankrijk moet gewoon doorgaan. Dat verklaarde Jacques Lambert, hoofd van het organisatiecomité. "Als we het EK in vraag beginnen te stellen, gedragen we ons naar de regels die de terroristen ons proberen op te leggen", vertelde Lambert. "We zullen de nodige voorzorgsmaatregelen treffen, opdat het toernooi gespeeld kan worden in de veiligste omstandigheden."

Het EK vindt volgend jaar van 10 juni tot 10 juli plaats in negen Franse gaststeden. Voor het eerst nemen er 24 landen deel.

Voetbalcommentator Peter Vandenbempt stelt zich echter vragen bij de organisatie van het EK.

'Twee daders woonden in België'

Twee van de overleden daders van de aanslag van Parijs zijn geïdentificeerd: beiden zijn Fransen die in België woonden. Een in Brussel en een in Molenbeek. Dat meldt de VRT.

Premier roept democratische partijen op tot minuut stilte

Premier Charles Michel roept alle democratische partijen in ons land op om maandag om 12 uur een minuut stilte in acht te nemen op het bordes van het parlement.

Het gaat om een herdenkingsmoment voor de slachtoffers van de aanslagen in Parijs van afgelopen vrijdag. Op hetzelfde moment zal in heel Europa een minuut stilte gehouden worden.

Servië bevestigt dat paspoort verdachte van vluchteling is

De gegevens van het paspoort dat is gevonden nabij het lichaam van een van de daders van de aanslagen in Parijs, komen overeen met de data van een persoon die Servië als vluchteling binnenkwam. Dat heeft het Servische ministerie van Binnenlandse Zaken bekendgemaakt.

De krant Blic publiceerde zaterdagavond een scan van het paspoort. Die scan toont de naam van Ahmad Almuhammad.

De 25-jarige Almuhammad zou volgens de krant op 3 oktober geregistreerd zijn door de Griekse autoriteiten. Hij kwam Servië binnen via Macedonië op 7 oktober, waar hij in Presevo werd geregistreerd met een Syrisch paspoort. Daar vroeg hij formeel asiel aan, zoals velen daar doen, maar trok later toch door naar Kroatië.

Al 103 lichamen geïdentificeerd

Er zijn intussen 103 lijken geïdentificeerd. Dat zei de Franse eerste minister Manuel Valls zondag na een ontmoeting met families van slachtoffers. Twintig tot dertig lichamen zijn nog niet geïdentificeerd. Dat zou de komende uren moeten gebeuren. Bij de terreuraanslagen in de nacht van vrijdag op zaterdag zijn minstens 129 mensen gedood.

Beelden om stil van te worden

De voorbije 36 uur verzamelden we de meest aangrijpende beelden van de aanslagen in Parijs en het verdriet en medeleven in de wereld.

Bekijk hier de beelden

AFP
© AFP

Vijf personen opgepakt in Molenbeek

Er zijn in Molenbeek bij de huiszoekingen in verband met de aanslagen in Parijs vijf personen opgepakt. Dat heeft de burgemeester van Molenbeek, Françoise Schepmans, gezegd aan de Franstalige openbare omroep RTBF. Ze acht het mogelijk dat het om "een netwerk" gaat.

'Groep terroristen kon vluchten'

Franse speurders hebben een van de wagens teruggevonden die de daders van de aanslagen vrijdagavond in Parijs hebben gebruikt. Het voertuig, een zwarte Seat Leon, werd achtergelaten aangetroffen in Montreuil, een oostelijke wijk van Parijs.

De ontdekking van deze wagen staaft de piste dat een groep terroristen erin geslaagd is te vluchten. Dat betekent dat, na de moorddadige aanvallen, dit commando de stad heeft verlaten, misschien na onderweg een kamikaze af te zetten nabij de place de la Nation. Die blies zichzelf op in een café nabij de boulevard Voltaire.

Het blijft onduidelijk of deze daders verder op de vlucht zijn, of zaterdag reeds gevat werden in België.

Zes naasten vermoedelijke dader in voorhechtenis

Zes mensen uit de naaste omgeving van een vermoedelijke dader van de aanslag op de concertzaal Bataclan in Parijs zitten in voorhechtenis. Het verhoren van naasten is een standaardelement bij het onderzoek.

Zaterdag was al bekendgeraakt dat de vader en broer van een van de kamikazes waren opgepakt. De woningen van beide mannen werden doorzocht. De kamikaze werd geïdentificeerd via vingerafdrukken.

Volgens het openbaar ministerie is de man bekend vanwege zijn radicalisering en al meermaals gestraft, maar nog niet in verband met terrorisme.

En toen stopte de muziek... (video)

Een angstaanjagende video is opgedoken van het optreden van de groep Eagles of Death Metal in concertzaal Le Bataclan. Het concert wordt onderbroken door schoten, die duidelijk te horen zijn in de video.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Persoverzicht: 'Verdriet en woede'

Kranten in Frankrijk komen uit met speciale zondagsedities. Woede overheerst in de editorialen.

De kop in Le Figaro is "Verdriet en woede". "De oorlog begint nog maar", schrijft de krant.

In Libération wordt het op de voorpagina "Je suis Paris", een verwijzing naar het "Je suis Charlie" van tien maanden geleden. De krant roept op tot realisme. "We zullen moeten leren leven met terrorisme".

"Résistons", titelt Le Parisien, een oproep tot verzet.

"Frankrijk is in oorlog", schrijft Le Monde: "In oorlog tegen een totalitair terrorisme, blind, verschrikkelijk moorddadig".

Le Journal du Dimanche titelt: "De Republiek tegen het barbarendom".

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Syrische rebellengroepen keuren aanslagen af

99 rebellengroepen uit Syrië hebben de aanslagen in Parijs streng veroordeeld. Volgens de groepen gaat het hier om "een aanval tegen de menselijkheid".

De groepen, bij wie Jaysh al-Islam, onderschreven een gemeenschappelijk communiqué. Daarin worden "in de scherpste bewoordingen" de aanslagen afgekeurd. Ze zijn "in strijd met de (islamitische) wetten en met de menselijke waarden. Dit terrorisme verschilt niet van het terrorisme dat de Syrische bevolking elk dag gedurende vijf jaar ondergaat". De groepen vechten zowel tegen het regime van president Assad als tegen IS.

(Belga)

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Tweede naam circuleert

De Servische krant Blic publiceert de naam op het Syrische paspoort dat in Parijs bij een van de terroristen is teruggevonden. Het gaat om een 25-jarige man, die begin oktober in Griekenland als asielzoeker werd geregistreerd. De man werd op 7 oktober in Servië geregistreerd. Op 8 oktober werd hij in Kroatië geregistreerd. Er is nog geen officiële bevestiging dat het paspoort en de terrorist bij wie het gevonden werd, samen horen. De Franse autoriteiten hebben de Grieken om assistentie bij de identificatie gevraagd.

(Belga)

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Hillary Clinton en Bernie Sanders praten naast mekaar over IS

Het debat van Democratische presidentskandidaten zou voor een groot deel over Parijs en IS gaan, maar dat blijkt niet het geval. Het gaat er kortstondig over. Hillary Clinton zegt, in tegenspraak met wat president Obama eerder beweerde, dat IS "niet kan ingedamd worden. Het moet verslagen worden". Ze wordt niet concreter dan dat.

Haar grote rivaal Bernie Sanders, die kritischer is voor Clinton dan in het vorige debat, een maand geleden, verwijst naar Clintons stem ten voordele van de invasie van Irak. "Ik zou argumenteren dat die rampzalige invasie van Irak, iets waar ik ten sterkste tegen was, de regio helemaal ontregeld heeft". Die ontregeling heeft IS mogelijk gemaakt, argumenteert hij. Hij pleit ook voor besparingen op het defensiebudget. Ook bij hem weinig details over wat hij wel of niet zal doen op buitenlands vlak.

REUTERS
© REUTERS
Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Schutter in Bataclan: van onzichtbaar naar terrorist

De identiteit van een van de zeven terroristen is bekendgeworden. Het gaat om de 29-jarige Fransman Ismaël Omar Mostefaï, die mee het bloedbad in concertzaal Bataclan aanrichtte en vervolgens zijn bomgordel tot ontploffing bracht. Wat we over hem weten, leest u hier.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

VS-debat over meer of minder interventie tegen IS

In de Amerikaanse politiek worden zowel de stemmen voor een hardere aanpak van IS, als de stemmen voor een terugtrekking uit het Midden-Oosten, luider. 'Laat ze het onderlingen uitvechten', aldus komiek-commentator Bill Maher. 'We hebben gewoon popcorn nodig. Gewoon in de zetel uitzakken en toekijken'. Lees het hier.

Over twintig minuten begint het tweede debat van Democratische presidentskandidaten dat, meldt organisator CBS, grotendeels over Parijs en IS zal handelen. Er resten nog drie Democratische kandidaten: Hillary Clinton, Bernie Sanders en Martin O'Malley. Ook daar loopt de scheidingslijn tussen meer interventie (Clinton) en minder (Sanders).

REUTERS
© REUTERS
Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Manifestatie aan Place de la République

Honderden mensen zijn samengekomen op de Place de la République in Parijs om hun solidariteit en medeleven te betuigen met de slachtoffers van de terreuraanslagen. Ondanks het verbod om niet in grote getale te verzamelen op openbare plaatsen, werd er aan de Marianne -het nationale symbool van de Fransen- gedemonstreerd. Er waren boodschappen te lezen als "Wij zijn niet bang", "Wij zijn de republiek" of "Verzet tegen de barbarij". Volgens de manifestanten "moet de vrijheid sterker zijn dan de terreur".

Na de aanslagen op het magazine Charlie Hebdo begin dit jaar, vond nog een massabetoging plaats aan de Place de la République, met miljoenen deelnemers. Ook elders in de wereld kwamen zaterdag mensen spontaan op straat uit solidariteit met de slachtoffers van de aanslagen in Parijs. Dat was onder meer het geval in New York, Montréal en Sydney.

(Belga)

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Franse premier Valls: 'IS vernietigen'

De Franse premier Manuel Valls zei op privézender TF1 dat "we in oorlog zijn. We zullen handelen en we zullen de jihadistische vijand aanvallen om hem te vernietigen, in Frankrijk, in Europa en in Syrië en Irak". De Franse repliek, zei hij nog, "zal op hetzelfde niveau zijn als deze aanval".

"We moeten de vijanden van de republiek vernietigen, alle geradicaliseerde imams het land uitzetten, wat we al doen, de nationaliteit ontnemen aan degenen die de Franse geest bekladden".

Sinds enkele weken voert Frankrijk ook luchtaanvallen uit in Syrië, naast de aanvallen die het sinds vorig jaar in Irak uitvoert.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

'Kamikazes kwamen te laat aan het stadion'

Alain Bauer, een criminoloog en adviseur inzake terrorisme voor zowel Nicolas Sarkozy als Manuel Valls toen ze Frans minister van Binnenlandse Zaken waren (Valls is de huidige premier, Sarkozy gewezen president), zegt in Le Point dat de "kamikazes" hun doel gemist hebben. Het was allicht het hoofddoel om een massaslachting aan het Stade de France aan te richten, aldus Bauer, maar daarvoor moesten de terroristen tijdens de mensenstroom voor het begin van de wedstrijd hun explosies organiseren. "Iets heeft hen vertraging gegeven. De aanwezigheid van de Franse president maakte die actie in hun ogen spectaculair". Het tweede doelwit, in rang, was volgens Bauer de Bataclan, waar een massa mensen in een kleine ruime samengepakt waren.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Dreigingsniveau wordt opgetrokken van 2 naar 3

Het dreigingsniveau in België wordt opgetrokken van 2 naar 3 voor grote evemenenten, laat premier Charles Michel weten. Dat betekent, aldus de premier, dat het leger kan ingezet worden bij sportieve of culturele evemenenten waar veel mensen verwacht worden. "Er zal geval per geval worden nagegaan of er bijkomende patrouilles gestuurd worden".

Het verhoogde dreigingsniveau komt er op advies van het Coördinatieorgaan voor de Dreigingsanalyse (OCAD).

Eerder maakte de Nederlandse regering bekend dat het dreigingsniveau bij onze noorderburen onveranderd blijft.

(Belga)

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Familieleden van schutter opgepakt

De vader en broer van één van de schutters in concertzaal Bataclan zijn opgepakt na huiszoekingen.

De huiszoekingen vonden plaats in het huis van de vader, in de gemeente Romilly-sur-Seine (bij Troyes in het oosten van Frankrijk) en bij de broer in Bondoufle, ten zuiden van Parijs. Volgens een journalist van France Info zijn de ouders "erg gerespecteerd in de buurt".

De arrestanten zijn familie van een 29-jarige Fransman, die via vingerafdrukken werd geïdentificeerd als een van de schutters in Bataclan. Hij had een strafblad, was nooit in de gevangenis beland, en werd door de procureur omschreven als geradicaliseerd. De man was 'bekend' bij de inlichtingendiensten.

(Belga)

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Twee paspoorten worden onderzocht in Griekenland

De Griekse politie heeft bekendgemaakt dat er bij de aanslagen twee Syrische paspoorten zijn opgedoken van asielzoekers die via Griekenland Europa inreisden.

De Franse autoriteiten hebben de Griekse politie gevraagd om de paspoorten en de digitale vingerafdrukken te controleren. In het ene geval was al bekendgemaakt dat de bezitter van het paspoort op 3 oktober via het eiland Leros in Griekenland was gearriveerd. Het tweede paspoort behoort aan een man die in augustus via Leros Griekenland binnenkwam. De paspoorten werden gevonden in de Bataclan en aan het Stade de France.

(Belga)

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Derde Belg overleden

Er is een derde Belg overleden, meldt minister van Buitenlandse Zaken Reynders via Twitter. Het slachtoffer had de dubbele nationaliteit, naast de Belgische ook de Franse. Verdere details worden niet bekendgemaakt. Eerder op de dag werd bekend dat twee mensen afkomstig uit de provincie Luik omkwamen in Parijs.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

De chronologie van de aanvallen

De procureur van Parijs, François Molins, ging tijdens een persconferentie in detail over de chronologie van de aanslagen, die door drie terreurteams werden uitgevoerd. Lees hier wat de procureur bekendmaakte.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Viering Koningsdag krijgt 'meer ingetogen karakter'

De diensten van Kamervoorzitter Siegfried Bracke laten weten dat in samenspraak met de premier en met de Senaatsvoorzitster is besist om morgen de plechtigheid naar aanleiding van Koningsdag 2015 "te laten doorgaan maar het gebeuren een meer ingetogen karakter te geven. De plechtigheden worden beperkt tot het louter academische gedeelte uit respect voor de talrijke slachtoffers van de aanslagen in Parijs".

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Michel preciseert eerdere verklaring: 'Vermoedelijk'

Zijn woordvoerder laat weten dat de uitspraken van premier Charles Michel bij RTL dat een van de arrestanten in Molenbeek vrijdagavond in Parijs was, moet genuanceerd worden. Hij was "vermoedelijk" aanwezig in Parijs, maar het onderzoek moet verder klaarheid scheppen.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

'Auto gehuurd door Fransman die in België woonde'

Nog uit de persconferentie van de Franse procureur François Molins: een van de voertuigen die gebruikt werden bij de aanslagen werd gehuurd door een Fransman die in België woont. Die Fransman is volgens de procureur "bij een wegcontrole in België met twee andere personen in een andere wagen" aangetroffen, en werd opgepakt en ondervraagd door de Belgische politie. De drie inzittenden "waren niet gekend door de Franse inlichtingendiensten".

(Belga)

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Er waren drie terreurteams, zegt procureur

De procureur voor Parijs, François Molins, gaf zopas tijdens een persconferentie details over de aanslagen. Er waren, zei hij, drie teams aan werk. Eén van de terroristen werd sinds 2010 gevolgd door de Franse inlichtingendiensten.

Molins maakte ook een nieuwe balans op. "We betreuren 129 doden, wat spijtig genoeg een voorlopig cijfer is, en zal veranderen, gelet op het grote aantal gekwetsten: 352 mensen, van wie er minstens 99 heel erg aan toe zijn". Er werden zeven terroristen gedood, preciseerde hij, en niet acht, zoals hij eerder verklaarde.

'Eén gearresteerde was in Parijs vrijdagavond'

Een van de personen die zaterdag in Molenbeek gearresteerd werden, was vrijdagavond aanwezig in Parijs. Dat heeft premier Charlers Michel gezegd aan de Franstalige omroep RTL-TVI. Het federaal parket bevestigt dat niet: "Wij kunnen hier geen sluitend antwoord op geven", verklaarde een woordvoerder van het federaal parket op de persconferentie zaterdagavond.

Het parket bevestigt wel dat er in totaal drie personen zijn aangehouden in Molenbeek.

Jan Jambon: 'Ik ga Molenbeek opkuisen'

We zijn in oorlog met IS, zegt minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon, die Molenbeek wil opkuisen. De daders van de aanslagen in Parijs zouden immers België, meer bepaald Molenbeek, als uitvalsbasis gebruikt hebben of logistieke steun gekregen hebben vanuit ons land.

'Dit moet voor eens en voor altijd met wortel en tak uitgeroeid worden', sprak Jambon in het VTM Journaal. 'We kunnen geen oorlogen op verschillende fronten voeren. Dit is een gigantische uitdaging waar we voor staan, want 100 procent veiligheid kunnen we helaas niet garanderen', aldus nog de minister.

BELGA
© BELGA

'Een van terroristen had ticket voor Frankrijk-Duitsland'

De terroristen in Parijs hadden blijkbaar ook de bedoeling een bom tot explosie te brengen in het Stade de France, waar vrijdagavond voor een vol huis de vriendschappelijke interland Frankrijk-Duitsland werd gespeeld. Volgens de krant Wall Street Journal (WSJ) was minstens één van de terroristen in het bezit van een toegangsticket voor de voetbalwedstrijd.Bij een veiligheidscontrole werd hem de toegang tot het stadion ontzegd, meldt de krant online. De WSJ baseert zich op een politieagent en een steward. Bij zijn poging om te vluchten, zou de man zijn explosievengordel tot ontploffing hebben gebracht.

'Molenbeek uitvalsbasis voor bloedige aanslagen'

De federale politie is nog steeds bezig met huiszoekingen in de Brusselse gemeente Molenbeek. Er zouden ondertussen al vijf mensen zijn aangehouden. Bij de aanslagen in Parijs zou door de daders een auto zijn gebruikt die in Molenbeek was gehuurd.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

'Een van de vermeende terroristen kwam Europa binnen via Griekenland'

Een van de veronderstelde daders van de aanslagenreeks in Parijs is begin oktober Griekenland binnengekomen als vluchteling vanuit Turkije. Dat maakte het Griekse ministerie voor Burgerbescherming mee, meldt persagentschap Belga. Athene baseert zich op het paspoort van een Syriër dat nabij het lijk van een van de terroristen werd aangetroffen. Dat paspoort behoorde toe aan een man die op 3 oktober op het Griekse eiland Leros als vluchteling werd geregistreerd. Door welke andere landen die persoon vervolgens is gereisd, weet het Griekse ministerie niet. (Belga)

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

'Het is onze vrijheid en plezier die ze willen vernietigen. Gun ze die overwinning niet'

Een Facebookcommentaar van regisseur/acteur/activist George Takei wordt gretig gedeeld

I'm writing this backstage at Allegiance, my heart heavy with the news from Paris, aching for the victims and their...

Posted by George Takei on vrijdag 13 november 2015
Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Regering bevestigt arrestaties in Sint-Jans-Molenbeek

De woorvoerster van minister van Justitie Koen Geens bevestigt dat bij huiszoekingen in Sint-Jans-Molenbeek meerdere personen zijn opgepakt. Volgens het kabinet-Geens is in Parijs een huurwagen aangetroffen 'die een link heeft met het Molenbeekse'. Op Radio 1 bevestigde minister Geens zelf dat het een voertuig met een Belgische nummerplaat betreft.

Ook Amerikaanse media hebben het nieuws al opgepikt.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Maandag Europese minuut stilte: 'Terroristen zullen enkel het omgekeerde bereiken van wat ze beogen'

Alle Europeanen worden gevraagd om maandag om 12 uur een minuut stilte in acht te nemen voor de slachtoffers van de aanslagen in Parijs. 'Dit is een aanval tegen ons allemaal. We zullen deze dreiging samen het hoofd bieden met alle middelen die nodig zijn en met genadeloze vastberadenheid', schrijven de Europese staatshoofden en regeringsleiders in een gezamenlijke mededeling. De 28 nationale leiders en de voorzitter van de Commissie, het Parlement en de Raad scharen zich achter Frankrijk en de Franse regering. De terroristen zullen enkel het omgekeerde bereiken van wat ze beogen: 'Verdelen, angst veroorzaken en haat zaaien'. Alles wat op Europees niveau gedaan kan worden om Frankrijk veiliger te maken, zal worden gedaan. 'Vrijdag 13 november 2015 zal in Europa herinnerd worden als een Europese dag van rouw.'

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

'Meer preventie, maar ook meer veiligheidsmaatregelen nodig'

Voor de aanpak van de terreur denkt Dyab Abou Jahjah dat er meer preventief gewerkt zal moeten worden, maar hij erkent ook dat er niets anders opzit dan veiligheidsmaatregelen verstrengen. 'Elke andere invalshoek is naïef', meent hij. 'Maar dat mag niet gepaard gaan met een inperking van de individuele rechten. Het wordt een moeilijke opdracht om dat spanningsveld te beheren.' (Belga)

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Video: pianist speelt Imagine aan Bataclan

Een onbekende pianist bracht vandaag een indrukwekkend eerbetoon aan de slachtoffers in Parijs. Davide Martello rolde zijn eigen vleugel voor de Bataclan, waar meer dan 80 mensen om het leven kwamen tijdens een concert van Eagles of Death Metal. Hij maakte iedereen stil door 'Imagine' van John Lennon te spelen.

Aanhouding in Molenbeek

In de Brusselse gemeente Molenbeek zijn in het kader van de aanslagen in Parijs enkele arrestaties verricht. Er zou zeker één verdachte aangehouden zijn na huiszoekingen. Dat bevestigt de VRT.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

'Willekeur kan wijzen op wanhoop'

Volgens Dyab Abou JahJah, de voorman van de burgerrechtenbeweging Movement X, kan de willekeur van de terreur wijzen op wanhoop van de daders. 'Je zou kunnen zeggen dat achter de aanslagen op Charlie Hebdo en de joodse supermarkt nog een bepaalde logica school, maar dat is bij geweld in een concertzaal en in de buurt van een voetbalstadion en restaurant niet het geval. Die willekeur kan wijzen op de wanhoop van de daders. Dat was ook de analyse na de zware aanslag, donderdag in Beiroet.' Bij een dubbele bomaanslag vielen meer dan 40 doden in de Libanese hoofdstad. (Belga)

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Maandag minuut stilte in heel Europa

Maandag wordt om 12 uur in heel Europa een minuut stilte gehouden voor de slachtoffers van de aanslagen in Parijs, melden de EU-leiders.

Belgische moslimorganisaties geschokt door terreur

De Belgische moslimorganisaties reageren vol afgrijzen op de aanslagen in Parijs. De moslimexecutieve bevestigt zijn "gehechtheid aan de democratische waarden die het fundament zijn van de Belgische staat, en in het algemeen van de Europese landen".

De moslimexecutieve "veroordeelt met de grootste stelligheid deze laffe en blinde daden tegen onschuldige burgers", en roept op "tot waakzaamheid tegenover elk amalgaam dat deze gebeurtenissen zou kunnen teweegbrengen". "Dit is horror", zei Noureddine Smaïli nog aan Belga.

Taouil Nordine van de moslimraad is eveneens geschokt door de terreur in Parijs. "Terrorisme kent geen kleur of religie. Enkel onschuldige mensen zijn het slachtoffer van terrorisme", zegt Nordine. Hij is ervan overtuigd dat het zaadje dat tot deze waanzin kan leiden al op jonge leeftijd moet aangepakt worden. Enerzijds door imams in de moskeeën, maar anderzijds ook door de beleidsmakers. "Om radicalisering tegen te gaan, moeten we kansen bieden want iedereen moet het gevoel hebben dat ze burger zijn van dit land, en van Europa".

Jaak Raes (baas van de Staatsveiligheid: "Vandaag geen concrete aanwijzingen voor soortgelijke aanslag in België"

Er zijn vandaag geen concrete aanwijzingen dat er in België een aanslag als die in Parijs staat te gebeuren. Dat zegt Jaak Raes, de baas van de Staatsveiligheid, in een gesprek met De Tijd. "We moeten ook in België waakzaam zijn en blijven voor die slapende cellen met ex-Syriëstrijders, maar dat is niet anders dan voor de aanslag in Parijs." Raes wijst er wel op dat overal in Europa slapende cellen met ex-Syriëstrijders bestaan die een gevaar kunnen vormen.

Volgens Raes is het niet juist te zeggen dat de Franse veiligheidsdiensten de reeks aanslagen helemaal niet hebben zien aankomen. "Sinds Charlie Hebdo en Verviers hebben wij, en dat zijn alle inlichtingendiensten in Europa, er in het algemeen weet van dat er voorbereidselen zijn voor nieuwe aanslagen. Maar dat de aanslag op die manier en op die plaats ging plaatsvinden, wisten de Franse ordediensten niet. Zoals wij het niet wisten op voorhand toen de aanslag in het Joods museum gebeurde."

Italië en Spanje verscherpen grenscontroles

Italië heeft zijn grenscontroles en veiligheidsmaatregelen in het hele land verscherpt. "We hebben twee belangrijke beslissingen genomen: een versterking van de controles in het land en van de controles aan de grenzen", aldus minister van Binnenlandse Zaken Angelino Alfano. De Italiaanse hoofdstad geldt als bijzonder kwetsbaar wegens het Vaticaan en het op 8 december beginnende Heilig Jaar met miljoenen pelgrims.

Ook de Spaanse regering kondigt verscherpte veiligheidsmaatregelen aan. Het terreuralarm blijft in Spanje op het op één na hoogste niveau behouden. De Spaanse minister van Binnenlandse Zaken wilde geen details geven over de extra veiligheidsmaatregelen.

Belgische bisschoppen: "Aanslag op democratie en vrijheid"

"Met verbijstering en verslagenheid hebben we het nieuws vernomen over de aanslagen in Parijs die zo vele slachtoffers hebben gemaakt. Ze zijn een aanslag op de democratie en de vrijheid van het Westen. Met de vaste wil om de echte dialoog, gastvrijheid, vrede en de ontplooiing van alle mensen te bevorderen, sluiten we ons aan bij iedereen die in Frankrijk, in eigen land en overal ter wereld wil bijdragen aan de uitbouw van een betere wereld." Dat lieten de Belgische bisschoppen weten.

"Woede en droefheid mogen dan vandaag nog de bovenhand halen, morgen al moeten we - allemaal samen - nadenken over mogelijkheden van dialoog, die ertoe kunnen bijdragen om het verleden te evalueren en vooral de toekomst voor te bereiden. We zijn ons ervan bewust dat de drama's die in onze westerse landen gebeuren de consequenties zijn van conflicten die elders hun oorsprong hebben. We vragen de internationale, Europese en mondiale instanties met aandrang dat ze alles in het werk stellen opdat burgers in rechtmatige vrede zouden kunnen leven", aldus de bisschoppen.

Eén mogelijke dader geïdentificeerd

Een van de vermoedelijke daders van de aanslag in concertzaal Bataclan is geïdentificeerd, zo vernam AFP uit politiebronnen. Het gaat om een Fransman die bekendstond bij de inlichtingendiensten.

Minuut stilte maandag in Frankrijk

Overal in Frankrijk zal maandag om 12 uur een minuut stilte gehouden worden en de vlaggen worden halfstok gehangen. Daarnaast is er ook een nationale rouw van drie dagen afgekondigd, namelijk op zaterdag, zondag en maandag.

300 gewonden in ziekenhuizen, van wie 80 kritiek

Na de aanslagen van in Parijs zijn 300 mensen gewond in ziekenhuizen opgenomen. Van hen zijn er 80 in kritieke toestand. Dat meldt het Franse persagentschap AFP op gezag van de ziekenhuizen.

'Belgen achter aankondiging aanslagen in Frankrijk in februari'

De Vlaamse jihadexpert Pieter Van Ostaeyen heeft weet van Belgische betrokkenheid bij de bloedige aanslagen in Parijs van vrijdagavond.

Lees hier meer

Bart De Wever krijgt extra beveiliging

De Antwerpse politie heeft beslist om extra agenten in te schakelen voor grote evenementen zoals de intrede van de Sint of op plaatsen waar veel mensen samenkomen. Ook langs bepaalde aandachtspunten, zoals de woning van burgemeester Bart De Wever, zal een patrouille wat vaker langs rijden.

Pianomuziek op straat als eerbetoon voor de slachtoffers

Een man heeft zijn piano voor de concertzaal Le Bataclan neergezet en speelde er 'Imagine' van John Lennon op als eerbetoon voor de slachtoffers van de aanslagen.

Charles Michel raadt reizen naar Parijs af

Premier Charles Michel raadt alle niet-essentiële reizen naar Parijs af. Eerder gaf ook minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders al hetzelfde advies.

Reis geboekt naar Parijs? Wat te doen?

'Frankrijk heeft gisteren meegemaakt wat wij in Syrië al vijf jaar Beleven' (Assad)

"Het verkeerde beleid van de westerse landen in de regio, onder meer van Frankrijk, heeft bijgedragen tot de uitbreiding van het terrorisme", zo heeft de Syrische president Bashar al-Assad gereageerd.

"Frankrijk heeft gisteren meegemaakt wat wij in Syrië al vijf jaar beleven", aldus Assad. "We hebben drie jaar geleden gewaarschuwd voor wat in Europa zou gebeuren. We hadden gezegd: neem wat in Syrië gebeurt, niet te licht op. Jammer genoeg hebben de Europese verantwoordelijken niet geluisterd", zei hij.

"Enkel verklaringen afleggen tegen terrorisme haalt niets uit, men moet er tegen strijden", voegde hij eraan toe.

RT
© RT

Didier Reynders bevestigt overlijden van zeker twee Belgen

Zeker twee Belgen hebben het leven gelaten bij de aanslagen in Parijs. Dat zegt minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders, zo meldt RTBF.

Vicepremier en minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken Jan Jambon zegt dan weer dat er "op dit moment geen bevestiging van Belgische betrokkenheid" is bij de aanslagen. Dat zei hij in het VRT-journaal, nadat geruchten zijn opgedoken over elementen in de buurt van de aanslagen die een link met België leggen.

Syrisch paspoort gevonden op lichaam zelfmoordterrorist

Op het lichaam van een terrorist die zichzelf aan het Stade de France in Parijs opblies, is een Syrisch paspoort gevonden. Dat meldt AP op gezag van politiebronnen.

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

Waarom weer Parijs en niet Londen? 'Vooral geluk, vrees ik'

Waarom wordt opnieuw Parijs getroffen en niet Londen: nochtans ook onder historische terreurdreiging.

'Vooral geluk,' stelt correspondente in Londen Lia Van Bekhoven vast na een en ander op een rij gezet te hebben.

Belga
© Belga

IS eist aanslag op

De islamistische terreurgroepering Islamitische Staat (IS) heeft de bloedige aanslagen opgeëist in een officiële mededeling.

Het zijn "soldaten van het kalifaat, aan wie Allah de kracht en de overwinning geeft, die tot doelwit de hoofdstad van de gruwel en de verdorvenheid hebben genomen, waar de vlag van het kruis in Europa wordt gedragen, Parijs", luidt die mededeling.

'Auto van terroristen had Belgische nummerplaat'

Een van de auto's die door terroristen gebruikt werden zou een Belgische nummerplaat gehad hebben. Dat meldt Le Monde op basis van ooggetuigen. Ook andere media maken hier melding van.

Een ooggetuige maakt in Le Monde gewag van twee zwarte wagens, waarvan er één Belgische nummerplaten had. Een passagier vooraan zou er erg jong hebben uitgezien. "Achttien à twintig jaar, schat ik", aldus de jonge vrouw die in de buurt van de aanslagen woont.

Belgische politiezones versterken veiligheidsmaatregelen

De regering heeft alle lokale politiezones van het land gevraagd hun veiligheidsmaatregelen te versterken en hun waakzaamheid te verhogen, vooral tijdens publieke evenementen. "Dit kan met systematische fouilleringen gepaard gaan", aldus premier Michel.

Er is met de federale politie beslist om opnieuw grenscontroles met Frankrijk te organiseren, zowel aan de landsgrenzen als op de luchthavens en de treinstations.

Verder zijn er initiatieven genomen om "de Franse belangen in België te beschermen", maar op de concrete modaliteiten wilde Michel niet ingaan.

Tot slot herhaalt de regering de vraag aan alle Belgen om niet naar Parijs te gaan als dat niet strikt genomen nodig is.

François Hollande: 'Dit is een oorlogsdaad door IS'

De Franse president François Hollande noemt de aanslagen een "oorlogsdaad, (...) die is gepleegd door Daesh (het Arabische acroniem voor de terreurgroep Islamitische Staat)".

De aanslagen "zijn in het buitenland georganiseerd met medeplichtigen in het binnenland", verklaarde Hollande. Onderzoek zal uitwijzen wie die medeplichtigen waren, aldus nog de Franse president.

Hollande riep de bevolking op tot "eenheid" en "koelbloedigheid". Hij riep een nationale rouw van drie dagen uit.

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

Belgische in Parijs: 'Mensen worden nog kwader wanneer iemand probeert te kalmeren'

Astrid Stockman, Belgische zangeres in Parijs, heeft er een lange nacht op zitten: 'Het bleef maar komen,' vertelt ze aan Knack.be.

'Mensen lopen rond en hebben geen idee wat er is gebeurd.'

Lees haar getuigenissen.

Toeristische sites en openbare instellingen dicht, sportwedstrijden uitgesteld

De autoriteiten van Parijs hebben laten weten dat veel openbare inrichtingen zaterdag dicht blijven. "Scholen, musea, bibliotheken, zwembaden en markten" blijven dicht, meldde de stad op haar Twitteraccount.

De ziekenhuizen in de Franse hoofdstad brachten het "Plan blanc" (witte plan) in werking, waarmee alle spoeddiensten en openbare gezondheidsinrichtingen in staat van alarm zijn, meldde de krant Le Monde.

Alle sportwedstrijden die zaterdag en zondag gepland zijn in de Parijse regio, zijn uitgesteld.

Vredessymbool gaat viraal

Het 'Peace for Paris'-symbool van Jean Jullien werd na de aanslagen veelvuldig verspreid online.

'IS eist verantwoordelijk op voor aanslagen'

Aanhangers van terreurgroep IS en andere extremistische groeperingen hebben de terroristische aanslagen eerder op Twitter al bejubeld. Maar nu zouden ze ook door IS zijn opgeëist.

De vreselijke video van een journalist van Le Monde

De Franse Le Monde-journalist Daniel Psenny die vlakbij de nooduitgang van concertzaal Bataclan woont, heeft een hallucinante video op het internet gepost. Mensen die uit het raam hangen, dode lichamen op de straat, een gsm die oplicht ... het zijn vreselijke beelden. Psenny zelf werd in de arm geschoten terwijl hij concertgangers in zijn appartement probeerde te laten schuilen.

Waarschuwing: deze video bevat harde beelden

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

In beeld: terreur in Parijs

Parijs beleefde een zwarte vrijdag. Bij een nooit gezien reeks aanslagen in de Franse hoofdstad zijn minstens 120 mensen om het leven gekomen. 'Dit is het 9/11 van Europa', zo klinkt het.

Bekijk de beelden.

Politie extra waakzaam bij intocht van de Sint in Antwerpen

Antwerpen maakt zich klaar voor de intocht van de Sint in Antwerpen. Het evenement lokt altijd veel kijklustigen. Na de aanslagen in Parijs hebben het stadsbestuur en de politie daarom beslist om meer politiemensen in te zetten en om extra waakzaam te zijn.

Lees hier meer

Mannschaft bracht nacht in Stade de France door

Het Duitse nationale voetbalteam heeft na de terreuraanslagen de nacht van vrijdag op zaterdag in het Stade de France doorgebracht. Na de met 2-0 verloren oefeninterland tegen Frankrijk zijn bondscoach Joachim Löw en co. niet teruggekeerd naar het spelershotel. Zaterdagmorgen reden ze vanuit het stadion onder politiebegeleiding naar de luchthaven Charles de Gaulle.

Hun vlucht naar Frankfurt am Main staat zatervoormiddag gepland. Oorspronkelijk was het voorzien dat de Mannschaft zondag om 12u op Hannover zou vliegen. Daar is dinsdag een oefeninterland tegen Nederland voorzien. Het is nog onduidelijk of die partij zal doorgaan.

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

Reis geboekt naar Parijs? Wat te doen?

Klanten van Thomas Cook en Jetair die een reis naar Frankrijk hebben geboekt, kunnen deze kosteloos omboeken of hun vakantie terugbetaald krijgen.

Eurostar-treinen rijden volgens schema, maar wie liever niet naar Parijs reist kan kostelijk zijn ticket omruilen.

Lees hier meer.

Disneyland Parijs blijft zaterdag gesloten

Het themapark Disneyland Parijs blijft zaterdag gesloten. "In het licht van de ernst van de gebeurtenissen in Frankrijk en uit solidariteit met de Franse regering en de slachtoffers van deze gruwelijke aanslagen, heeft Disneyland Parijs beslist het themapark zaterdag 14 november niet te openen", klinkt het op de website. "Onze gedachten en gebeden gaan uit naar iedereen die door deze afschuwelijke gebeurtenissen zijn getroffen."

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

Aanslagen Parijs: video-overzicht

Getuigenissen van overlevenden, de eerste analyses en de impact buiten Parijs: overzicht van videoverslagen over de aanslagen in de hoofdstad van Frankrijk.

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

'Stadionomroeper Stade de France was fantastisch; hij heeft massa gekalmeerd'

De stadionomroeper van het Stade de France was fantastisch, aldus France Inter. In het stadion was een vrienschappelijke voetbalwedstrijd aan de gang tussen Frankrijk en Duitsland.

'Hij heeft de massa gekalmeerd. Hij zei dat er ernstige zaken aan de hand waren, dat iedereen rustig moest blijven en in het stadion. Eenmaal het daarvoor tijd was, legde hij de mensen uit langs welke uitgangen ze konden vertrekken.'

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

'Het zou nog slechter zijn, mochten we niet zijn tussengekomen in Mali, Syrië en Irak'

Frédéric Encel, professor Internationale Politiek aan de PSB Paris School of Business en werkzaam aan het Institut d'études politiques de Paris (Science Po Paris), zegt op France Inter dat we 'genadeloos' moeten zijn tegen de terroristen. 'We hebben de middelen, we moeten die inzetten.'

Is de oorlog in Irak en Syrië naar Frankrijk geïmporteerd, met deze aanslagen, zo vroegen de journalisten van France Inter. 'Die was al langer dan vandaag geïmporteerd,' denkt Encel. Toch vindt hij dat Frankrijk, het Westen, geen andere keuze had dat te interveniëren in Irak, Syrië en eerder in Mali. Meer zelfs: 'De situatie zou erger zijn, mochten we niet zijn tussengekomen in Mali of andere gebieden.'

'Die mensen in de Bataclan: dat waren geen cartoonisten, geen mensen pro-Israël. Frankrijk is in het hart geraakt, deze mensen verafschuwen onze manier van leven.'

'De eerste slag tegen terrorisme verlies je altijd. Zij ageren, wij reageren,' aldus nog professor Encel op France Inter.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

'Geen informatie over Belgen'

Het Belgisch ministerie van Buitenlandse Zaken heeft op dit ogenblik geen informatie over Belgen bij de slachtoffers.

Op dit ogenblik, zegt minister van Buitenlandse Zaken Reynders, is het dreigingsniveau in België niet verhoogd.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Persoverzicht bis: 'Dit keer is het oorlog'

"Oorlog in hartje Parijs", titelt de conservatieve krant Le Figaro.

"Deze keer is het oorlog", titelt Le Parisien.

"Horror", titelt sportkrant L'Equipe tegen een zwarte achtergrond. De terrroristen troffen ook het Stade de France, waar de wedstrijd Frankrijk-Duitsland werd gespeeld.

"Op dit moment moeten we één groep vormen", schrijft Sud-Ouest.

Eenheid is het devies dat terug te vinden is in alle kranten.

"In naam van de ware martelaren van gisteren, de onschuldige slachtoffers, en in naam van de republiek, zal Frankrijk verenigd blijven en front vormen", schrijft Le Parisien.

"We waren Charlie, we zijn Parijs!", schrijft La République des Pyrénées.

(Belga)

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

WTC krijgt Franse driekleur

Uit solidariteit met de slachtoffers van de aanslagen in Parijs zijn verschillende gebouwen in de kleuren van de Franse vlag gezet: blauw-wit-rood. Dat was onder meer het geval voor het nieuwe World Trade Center in New York.

Xinhua
© Xinhua
Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Persoverzicht: 'Doorgaan zonder een spier te vertrekken'

In de centrumlinkse Franse krant Libération pleit directeur Laurent Joffrin voor een verderzetting van het huidige beleid inzake het Midden-Oosten. "De terroristische barbarij", schrijft hij, "is een historische mijlpaal gepasseerd".

"Het is onmogelijk om deze bloedige gebeurtenissen niet te linken aan de gevechten die aan de gang zijn in het Midden-Oosten. Frankrijk speelt daarin zijn rol. Het moet daarmee doorgaan zonder een spier te vertrekken".

(Belga)

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

IS-aanhang 'viert'

Er is geen officiële opeising van de aanslagen, maar volgens Newsweek is er grote vreugde over de aanslagen op IS-gezinde sociale media. Daar is een Arabische hashtag gelanceerd die vrij vertaald neerkomt op Parijs staat in brand. Er worden foto's van de aanslagen gedeeld met de vermelding 'God is groot'.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Libération: 'Bloedbaden in Parijs'

De krantenkop in Libération vat het samen.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

'Het ergste scenario'

Tien maanden na de aanslagen tegen Charlie Hebdo is Parijs getroffen door een aanslag waarvoor de ordemachten beducht waren, volgens berichten in de Franse pers. Bij zo'n gecombineerde aanval, die chaos sticht op verschillende plaatsen tegelijk, is het moeilijk op te treden, omdat men even moet afwachten waar het zwaartepunt voor de terroristen ligt. In dit geval zijn er op 6 of 7 plaatsen beschietingen of explosies geweest.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Ooggetuigen uit de Bataclan: 'Ik heb nog nooit zoveel doden gezien'

Enkele overlevenden uit concertzaal Bataclan doen hun relaas.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Extra-journaals

De VRT brengt om 8 en 9 uur een extra journaal over de terreuraanslagen in Parijs. VTM komt om 7 uur met een extra nieuwsuitzending.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Supporters zingen de Marseillaise

Op weg uit het Stade de France zingen supporters het Franse volkslied.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Wat betekent dat: de grenzen sluiten?

De krant The Guardian vraagt zich af wat de aankondiging door president Hollande, dat de grenzen dichtgaan, precies betekent. De treinen rijden, onder meer naar België. De internationale luchthavens blijven open, en daar zijn hoogstens vertragingen en scherpere controles.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Nieuwe balans: 8 terroristen dood

Bij de verschillende aanslagen in Parijs zijn minstens 120 mensen omgekomen. Tweehonderd raakten gewond, van wie 80 er erg aan toe zijn. Dat blijkt uit een aangepaste maar nog altijd voorlopige balans. Er is ook sprake van 8 terroristen die zijn gedood, en het is niet duidelijk of er uiteindelijk meer daders bij de aanslagen betrokken waren. Eerder zei de procureur dat er 5 terroristen waren omgekomen, en dat daarmee alle daders waren gedood.

Van de acht waarvan nu sprake stierven er vier in concertzaal Bataclan, drie aan de voetbalwedstrijd, en één op Boulevard Voltaire.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

New York kleurt blauw-wit-rood

Uit solidariteit met de slachtoffers van de aanslagen in Parijs hebben verschillende gebouwen over de wereld de Franse driekleur overgenomen. Dat was onder meer het geval met het nieuwe One World Trade Center in New York. De actie gebeurde spontaan en is hoogst symbolisch: het WTC-gebouw in New York werd in 2001 zelf het voorwerp van een terreuraanslag. Ook het christus-beeld in Brazilië (Corovado) en het stadhuis van San Francisco kleuren blauw-wit-rood.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Een van de bloedigste aanslagen in Europa

Volgens de voorlopige balans worden de terreuraanslagen in Parijs de vierde bloedigste terreuraanslag in naoorlogs Europa. Een overzicht.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Reacties van Belgische politici: 'Donker en stil'

Vele Belgische politici hebben via sociale media op de gebeurtenissen in Parijs gereageerd. Hier een overzicht.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Eagles of Death Metal staan gepland voor Koninklijk Circus

Eagles of Death Metal, de Amerikaanse band die op de planken stond van concertzaal Bataclan, staan voor zondag geprogrammeerd in het Koninklijk Circus in Brussel. Verschillende websites melden dat de bandleden in veiligheid zijn, maar officieel is dat nog niet bevestigd.

De groep is afkomstig uit het Californische Palm Desert. De twee belangrijkste bandleden zijn Jesse Hughes (43), en Josh Homme (42), bekend als zanger van de groep Queens of the Stone Age.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

'Gijzelnemers bliezen zichzelf op'

Het hoofd van de politie in Parijs, Michel Cadot, zegt dat de vier gijzelnemers in concertzaal Bataclan zichzelf hebben opgeblazen, met bomgordels.

De mannen hadden eerst cafés in de omgeving met kogels doorzeefd, stormden dan de concertzaal in waar ze nog meer mensen neerschoten. De politie achtervolgde hen naar een hogere verdieping in de concertzaal waar ze zichzelf doodden. Aan het Stade de France opereerde volgens hem een andere team van terroristen. Daar vielen vier doden. Volgens de politieprefect zijn "alle aanvallers gedood", maar er wordt verder gezocht naar mogelijke handlangers.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Procureur: 'Vijf terroristen geneutraliseerd, meer dan 120 doden'

Procureur François Molins meldt dat tot dusver "vijf terroristen geneutraliseerd zijn. Volgens hem kan het aantal dodelijke slachtoffers "hoger liggen dan 120".

Er zijn volgens de procureur wellicht nog "handlangers" op de vlucht.

Tot dusver hadden de autoriteiten aangegeven dat bij de ontzetting van concertzaal Bataclan drie gijzelnemers gedood waren, en dat "een kamikaze" zichzelf opblies aan een ingang van Stade de France. De procureur gaf geen details over de vijfde terrorist, maar volgens AFP zijn er vier doden gevallen aan het Stade de France, waarvan "er minstens drie zelfmoordterroristen zijn".

Zo komt men op 6 uur. Hoeveel mensen aan de aanslagen deelgenomen hebben, is niet duidelijk.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Eurostar rijdt normaal

De Eurostar-treinen tussen Londen, Parijs en Brussel rijden zaterdag zoals gepland. Wie gezien de aanslagen liever niet naar Parijs reist, kan kosteloos zijn ticket omruilen. Dat meldt Eurostar via Twitter.

Spoorwegmaatschappij Thalys publiceerde nog geen informatie via Twitter of de website voor haar hogesnelheidstreinen. Binnen Frankrijk zou het treinverkeer normaal verlopen. Ook het vliegverkeer wordt niet onderbroken, deelde het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken mee. Wel zijn in Parijs een aantal metrolijnen gesloten, die in de buurt van de aanslagen lagen.

(Belga)

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Hollande: 'We gaan een meedogenloze strijd voeren'

Aan theatherzaal Bataclan, waar de meeste doden vielen, stond de Franse president Hollande de pers te woord. "Tussen de mensen die vreselijke dingen gezien hebben, wil ik zeggen dat we een strijd zullen voeren die meedogenloos zal zijn. Want als terroristen in staat zijn zulke gruweldaden te begaan, kunnen ze er zeker van zijn dat ze te maken krijgen met een vastbesloten Frankrijk, een verenigd Frankrijk, een Frankrijk dat niet zal wijken, ook al beleven we vandaag oneindig leed". De president werd vergezeld door premier Manuel Valls, minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve en minister van Justitie Christiane Taubira.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Zeven locaties

Het Franse persagentschap AFP brengt de zeven locaties van de aanslagen in kaart. In Saint-Denis is het Stade de France gevestigd. In de Rue Bichat is het Cambodjaans restaurant Le Petit Cambodge gevestigd, en in Rue Charonne het restaurant La Belle Equipe.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Shock in het voetbalstadion

In het stadion Stade de France, waar een vrienschappelijke voetbalwedstrijd aan de gang was tussen Frankrijk en Duitsland, konden de 80.000 toeschouwers de exploisies horen. Ze werden een tijd in het stadion gehouden, waar ze volgens AFP geschokt reageerden. Vanaf 23 uur werden ze geëvacueerd.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

4 terroristen gedood

Er heerst nog onduidelijkheid over het precieze aantal dodelijke slachtoffers. Het Franse persagentschap AFP heeft het over minstens 120. Andere media zijn voorzichtiger: France Info spreekt over 118 doden, van wie 90 in de concertzaal Bataclan, terwijl Le Monde en BFMTV het hebben over 112 doden, van wie 70 in Bataclan.

Wel zekerheid is over het aantal terroristen dat is omgekomen. Dat zijn er minstens vier, drie die omkwamen bij de ontzetting van de zaal Bataclan en minstens één kamikaze aan het voetbalstadion Stade de France.

(Belga)

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

1.500 militairen gemobiliseerd

Frankrijk heeft 1.500 bijkomende soldaten gemobiliseerd. Dat meldden de diensten van de president na afloop van de ministerraad.

De regering nam het nooddecreet aan dat de noodtoestand onmiddellijk uitroept op het Franse vasteland en Corsica. Hierdoor kan het verkeer van personen stopgezet en kunnen veiligheids- en beschermingszones ingesteld worden. Volgens het Franse persagentschap AFP is het de eerste keer in de Franse geschiedenis dat deze maatregel voor het hele territorium geldt. De regering besliste voorts versterkte veiligheidsmaatregelen in de Parijse regio, het Ile-de-France. Hierdoor kan men mensen aanhouden of huisarrest geven die gevaarlijk geacht worden.

Zoals aangekondigd tijdens Hollande's televisietoespraak werden de controles aan de grenzen per direct opnieuw ingevoerd. Voorts zijn de scholen en universiteiten in het Ile-de-France tot nader order gesloten.

(Belga)

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Parijzenaars vangen gestrande reizigers en Duitse voetbalsupporters op

Kort na de dodelijke aanslagen hebben Parijzenaars via de sociale media aangegeven dat mensen die nergens heen kunnen, bij hen thuis welkom zijn. Dat doen ze via de hashtag #PorteOuverte.

Er bestaan al verschillende varianten van de hashtag, zoals #PortesOuvertes, #OpenDoor of #OffeneTüren, maar allemaal dienen ze om de mensen die zich op straat bevinden, die niet meteen een plek hebben waar ze naartoe kunnen, te helpen. Het gaat dan onder meer over de duizenden Duitse voetbalsupporters die de wedstrijd Frankrijk-Duitsland bijwoonden. Volgens France 24 zetten de taxichauffeurs na de aanslagen bovendien hun meters af, om de mensen zo snel mogelijk weg te rijden uit straten die als gevaarlijk golden.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

'140 doden in totaal'

Het persagentschap Reuters, dat een hoge bron van de stad Parijs citeert, raamt het dodenaantal nu op 140.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

'Belgische veiligheidsmaatregelen'

De Belgische regering heeft extra veiligheidsmaatregelen genomen na de aanslagen in Parijs. Het kernkabinet is volgens een mededeling van premier Charles Michel met de evaluatie van de situatie begonnen door zich bij de Franse collega's in te lichten. "Ik heb de nationale veiligheidsraad bijeengeroepen. Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon heeft de federale politie gevraagd de Franse collega's bij te staan met controles van de Franse grens, de spoorwegen en de luchthavens. Aan de lokale politiediensten is een flashbericht gestuurd met de vraag tot verhoogde waakzaamheid voor publieke plaatsen".

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

François Hollande bezoekt Bataclan

Zowel AP als Reuters geven nu ook aan dat er zowat 100 doden aangetroffen zijn in de Bataclan-concertzaal, nadat gijzelnemers explosieven gooiden naar concertgangers. Maar officiële bevestiging daarvan is er nog niet. Volgens sommige bronnen twee, volgens andere bronnen drie gijzelnemers kwamen om.

Volgens de Franse pers bezoekt president François Hollande de zaal, wat zou betekenen dat de politie ervan uitgaat dat het gevaar geweken is.

In de zaal trad de Amerikaanse band Eagles of Death Metal op. Er zouden ongeveer 1.500 toeschouwers in de zaal geweest zijn.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

'Honderdtal doden in Bataclan'

Het persagentschap Belga meldt, op basis van "verschillende Franse bronnen", dat er ongeveer 100 doden geteld zijn in concertzaal Bataclan.

Twee gijzelnemers werden door de gespecialiseerde ordediensten neergeschoten. Volgens de krant Le Monde, die politiebronnen aanhaalt, wordt nog steeds gezocht wordt naar terroristen.

De ontruiming van concertzaal Bataclan, door gespecialiseerde politiediensten, was iets voor 1 uur afgelopen. e kort voor 1.00 uur afgelopen en werden twee terroristen door de gespecialiseerde ordediensten neergeschoten. De krant Le Monde vernam van politiebronnen dat wel nog steeds gezocht wordt naar terroristen.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

'Tientallen doden in concertzaal'

AP bevestigt dat er 2 gijzelnemers gedood zijn, en dat er overlevenden uit de zaal kwamen. Maar op basis van politiebronnen meldt het agentschap dat er een bloedbad in de zaal werd aangericht. De gijzelnemers gooiden volgens AP explosieven naar de gegijzelden. Belga heeft het over "tientallen doden" in de zaal.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Twee gijzelnemers gedood, einde aan gijzeling

De gijzeling van theater Bataclan is afgelopen. Volgens de Franse pers zijn er twee gijzelnemers gedood. Gijzelaars komen naar buiten, sommigen gewond.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

'Franse politie start actie aan Bataclan'

Volgens Franse media is de politie een actie begonnen aan het Bataclan-theater, waar een gijzeling aan de gang is.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

'Aanvallen op 7 punten'

De aanvallen gebeurden op 7 plaatsen, meldt Belga op basis van "bronnen dicht bij het onderzoek". Er was een zelfmoordaanslag bij ingang J van het Stade de France in het noorden van Parijs, er was een aanval en er is nog altijd een gijzeling aan de gang in concertzaal Bataclan in het midden van de stad, en daarnaast werd op vijf plaatsen in centrale uitgaansbuurten geschoten, alle gelegen rond Place de la Republique, wat ook wil zeggen: dichtbij het satirisch magazine Charlie Hebdo.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Openbaar vervoer onderbroken

Uit vrees voor meer aanslagen worden in Parijs vijf metrolijnen gesloten. Het gaan om metro's die door de wijken lopen waar de aanslagen plaatsvonden. Ook het busverkeer wordt onderbroken.

(Belga)

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

CNN: schietpartij in concertzaal Bataclan

Verschillende mannen hebben volgens een ooggetuige op CNN gedurende tien minuten met kalasjnikovs om zich heen geschoten in concertzaal Bataclan.

De ongemaskerde mannen zouden in het zwart gekleed geweest zijn en schoten willekeurig op de menigte. De getuige, een radioreporter, was toevallig in de Bataclan en zag een gijzelnemer die volgens hem 20 à 25 jaar oud was. Hij kon zelf vluchten. Een vriend van hem bevindt zich nog steeds in de zaal en staat in sms-contact met hem, aldus de reporter van CNN.

(Belga)

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Zelfmoordactie aan voetbalstadion

Eén van de explosies bij het voetbalstadion Stade de France werd gepleegd door een kamikaze. In de buurt van het stadion kwamen drie mensen om, bevestigt de Franse voetbalbond. "Bij de ontploffing bij ingang J vielen drie doden en meerdere gewonden", aldus een mededeling.

(Belga)

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

'Explosies gehoord bij Bataclan-theater'

Op sociale media wordt gemeld dat er meerdere explosies te horen waren bij het Bataclan-theater, waar een gijzeling aan de gang is.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Hollande: 'Horreur'

De Franse president, die zegt dat de aanvallen nog aan de gang zijn, spreekt van "gruwel", en "nooit geziene aanvallen" op Frankrijk. Moeilijke operaties zijn nog aan de gang, aldus de president. Men wil ons "schrik" aanjagen, aldus Hollande. "Maar we zullen terugslaan".

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Hollande vraagt versterking van het leger

Volgens Belga wordt nu uitgegaan van 39 doden en 50 gewonden. President Hollande heeft ook militaire versterking gevraagd om nieuwe aanslagen te verhinderen.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Belga: 35 doden

Belga heeft het nu over 35 doden. In Parijs is een speciale ministerraad aan de gang. Intussen komen de solidariteitsbetuigingen bij Hollande binnen, onder meer van de Amerikaanse president Obama en van de Belgische premier Charles Michel.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Hollande verklaart noodtoestand in heel Frankrijk

De Franse president François Hollande verklaart de noodtoestand in heel Frankrijk. "Dit is een aanval zonder voorgaande", aldus de president. De noodtoestand betekent onder meer dat de grenzen worden gesloten, aldus Belga.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Wat we zeker weten

De toestand verandert voortdurend, maar hieronder houden we u op de hoogte van wat we zeker weten.