Na de arrestatie van de vermoedelijke Franse jihadist Reda Kriket vorige week werd in een door hem gehuurd appartement in Argenteuil in de regio Parijs een wapenarsenaal ontdekt dat "met zekerheid wees op de voorbereiding van een imminente terroristische aanslag", ook al kon geen enkel precies doelwit geïdentificeerd worden. Dat verklaarde de procureur belast met het onderzoek, François Molins, tijdens een persconferentie.

"De ontdekking van die schuilplaats laat ons vermoeden dat we een extreem gewelddadige aanslag door een terroristisch netwerk hebben kunnen voorkomen", verklaarde Molins tijdens een persconferentie.

Volgens de Franse pers was het onderzoek al vier maanden aan de gang rond 2 verdachten van wie men vermoedde dat ze uit Syrië waren teruggestuurd om een aanslag te plegen: Reda Kriket en Anis Bahri.

Ze werden gevolgd, en men stelde vast dat Reda Kriket op 11 maart met de Peugeot van Bahri uit Argenteuil vertrok richting België.

Op 23 maart keerde hij terug. Hij werd gearresteerd omdat de politie het risico op een aanslag "immiment" achtte, en het appartement werd doorzocht.

In de dagen erna werden in België, volgens de krant Libération, twee andere verdachten opgepakt, die mogelijk tot dezelfde cel behoren.

Telefoons voor coördinatie

Wat de politie in Argentueil aantrof, was volgens Molins een "arsenaal zonder voorgaande", met onder meer 105 gram TATP, zuur, drie flessen acetoon, ontstekingsmechanismen, 1,3 kilo industriële springstof, stukken staal. Daarnaast vond men in een kluis vijf Kalasjnikovs, een automatisch pistool, zeven handwapens en een massa munitie. Er werden ook valse paspoorten en 7 mobiele telefoons ontdekt.

Volgens Molins stonden de verdachten op het punt tot actie over te gaan, en waren de 7 telefoons bedoeld om die actie te coördineren.

Kriket houdt volgens de procureur staande dat hij geen terrorist is, en dat hij, hoewel hij het appartement huurde, niet kan verklaren waarom het arsenaal er aanwezig was. Hij huurde het appartement en betaalde contant "voor een derde".

Anis Bahri, aldus Libération, is zoals Kriket geen onbekende voor de Franse justitie, met onder meer twee veroordelingen wegens gewapende diefstal, die hem telkens vijf jaar opsluiting opleverden. Hij wordt er, zoals Kriket, van verdacht dat hij eind 2014 tot begin 2015 in Syrië verbleef.

Via een simkaart die in Argenteuil werd gevonden en waarop 2 Nederlandse nummers stonden, kon men hem in Rotterdam situeren waar de politie hem zondag, samen met twee gezellen, arresteerde.

(RR)

Na de arrestatie van de vermoedelijke Franse jihadist Reda Kriket vorige week werd in een door hem gehuurd appartement in Argenteuil in de regio Parijs een wapenarsenaal ontdekt dat "met zekerheid wees op de voorbereiding van een imminente terroristische aanslag", ook al kon geen enkel precies doelwit geïdentificeerd worden. Dat verklaarde de procureur belast met het onderzoek, François Molins, tijdens een persconferentie."De ontdekking van die schuilplaats laat ons vermoeden dat we een extreem gewelddadige aanslag door een terroristisch netwerk hebben kunnen voorkomen", verklaarde Molins tijdens een persconferentie. Volgens de Franse pers was het onderzoek al vier maanden aan de gang rond 2 verdachten van wie men vermoedde dat ze uit Syrië waren teruggestuurd om een aanslag te plegen: Reda Kriket en Anis Bahri.Ze werden gevolgd, en men stelde vast dat Reda Kriket op 11 maart met de Peugeot van Bahri uit Argenteuil vertrok richting België. Op 23 maart keerde hij terug. Hij werd gearresteerd omdat de politie het risico op een aanslag "immiment" achtte, en het appartement werd doorzocht. In de dagen erna werden in België, volgens de krant Libération, twee andere verdachten opgepakt, die mogelijk tot dezelfde cel behoren. Wat de politie in Argentueil aantrof, was volgens Molins een "arsenaal zonder voorgaande", met onder meer 105 gram TATP, zuur, drie flessen acetoon, ontstekingsmechanismen, 1,3 kilo industriële springstof, stukken staal. Daarnaast vond men in een kluis vijf Kalasjnikovs, een automatisch pistool, zeven handwapens en een massa munitie. Er werden ook valse paspoorten en 7 mobiele telefoons ontdekt.Volgens Molins stonden de verdachten op het punt tot actie over te gaan, en waren de 7 telefoons bedoeld om die actie te coördineren. Kriket houdt volgens de procureur staande dat hij geen terrorist is, en dat hij, hoewel hij het appartement huurde, niet kan verklaren waarom het arsenaal er aanwezig was. Hij huurde het appartement en betaalde contant "voor een derde".Anis Bahri, aldus Libération, is zoals Kriket geen onbekende voor de Franse justitie, met onder meer twee veroordelingen wegens gewapende diefstal, die hem telkens vijf jaar opsluiting opleverden. Hij wordt er, zoals Kriket, van verdacht dat hij eind 2014 tot begin 2015 in Syrië verbleef. Via een simkaart die in Argenteuil werd gevonden en waarop 2 Nederlandse nummers stonden, kon men hem in Rotterdam situeren waar de politie hem zondag, samen met twee gezellen, arresteerde.(RR)