Franse politie beëindigt beide gijzelingen: broers Kouachi gedood, ook in Parijs vijf doden

© Belga Image
Kevin Van der Auwera
Kevin Van der Auwera Manager Online Redacties

De Franse politie heeft een einde gemaakt aan de twee gijzelingen in Dammartin-en-Goële en in het oosten van Parijs. Daarbij zijn de twee verdachten van de aanslag op de redactie van Charlie Hebdo, de broers Chérif en Saïd Kouachi, gedood. De gijzelaar die ze vasthielden, is ongedeerd bevrijd. Ook in de Joodse supermarkt in Parijs is minstens één gijzelnemer gedood. Vier gijzelaars overleefden het drama niet.

Verschillende Franse media, waaronder persagentschap AFP, bevestigen de dood van de broers Kouachi op basis van bronnen dicht bij de zaak. AFP meldt dat de twee met hun kalasjnikovs op de ordetroepen schoten terwijl ze naar buiten renden uit het gebouw waarin ze omsingeld waren.

Schietend

Agenten van de speciale interventie-eenheid van de gendarmerie, de GIGN, hadden in Dammartan-en-Goële iets voor 17 uur Belgische tijd een aanval gelanceerd op de drukkerij waarin de twee zich verschanst hadden na een klopjacht die al twee dagen aan de gang was.

In de aanval raakte een agent gewond, maar zijn leven is niet in gevaar. De eliteagenten hebben hun positie verlaten, zo stelden journalisten ter plaatse vast.

De jihadisten hielden een gijzelaar vast, naar verluidt een 26-jarige man, maar die is bevrijd en is ongedeerd.

Vijf doden, onder wie gijzelnemer(s)

Nagenoeg gelijktijdig met de interventie in Dammartin werd ook aan de Joodse supermarkt HyperCasher aan de Porte de Vincennes ten oosten van Parijs een offensief opgestart.

Daarbij zijn verschillende gegijzelden bevrijd, maar ook vijf mensen om het leven gekomen. Dat meldt AFP. Een van de doden is een gijzelnemer. Er zijn geruchten van een tweede gijzelnemer, maar die zijn niet bevestigd.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

De gijzelnemer was geïdentificeerd als Amédy Coulibaly en werd ook verdacht van de schietpartij van donderdagochtend in Montrouge, waarbij een politieagente om het leven kwam.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content