Franse oud-marinier en advocaat: ‘IS-kinderen tot een jaar of acht moet je terughalen’

Thibault de Montbrial:'Kinderen die hun vader willen wreken, kunnen een tikkende tijdbom zijn.' © BelgaImages
Eveline Bijlsma
Eveline Bijlsma Correspondent Parijs

Ook de Franse regering breekt zich het hoofd over het lot van minderjarige IS-kinderen.

Frankrijk zag in Europa de meeste landgenoten naar het kalifaat afreizen, meer dan 1300 in totaal. Op dit moment houden de Koerden 450 Franse Syrië- en Irakgangers vast in detentiekampen. President Emmanuel Macron vindt dat zij in Bagdad berecht moeten worden. Maar hij zit in zijn maag met de 120 kinderen onder hen: per geval wil hij bekijken of zij gerepatrieerd kunnen worden, bijvoorbeeld omdat ze ziek zijn of wees. Er zijn er inmiddels 27 teruggehaald.

Thibault de Montbrial waarschuwt voor minderjarige jihadi’s. De oud-marinier, advocaat en oprichter van de denktank voor binnenlandse veiligheid CRSI zet zich al jaren in voor het strenger straffen van Syrië- in Irakgangers.

Wat moeten er volgens u met de buitenlandse minderjarigen in het kalifaat gebeuren?

Thibault De Montbrial: Kinderen tot een jaar of acht moet je terughalen. Ze zijn waarschijnlijk beschadigd, maar kunnen op het rechte pad belanden – mits je ze goed in de gaten houdt. Oudere kinderen hebben mogelijk al gevechtstraining gehad. Zij hebben de verschrikkelijkste dingen meegemaakt – op video’s is te zien hoe minderjarigen wordt geleerd mensen te onthoofden. Ook wie zijn vader verloren heeft en hem wil wreken, kan een tikkende tijdbom zijn.

De Belgen zeggen: kinderen tot tien jaar mogen terugkomen. Is zo’n grens arbitrair?

De Montbrial: Ja, enorm. Met een kind van twaalf kan weinig aan de hand zijn, terwijl een negenjarige heel agressief kan zijn.

Het is toch curieus dat jihadi’s nu ineens een beroep doen op de rechtsstaat.

België repatrieert niet actief minderjarigen, omdat het te gevaarlijk zou zijn om naar Noord-Syrië te gaan. Is dat zo?

De Montbrial: Het lijkt mij een excuus. De beslissing om geen kinderen terug te halen, kun je op allerlei manieren verkopen. Al heeft Frankrijk misschien wel meer ervaring met zulke missies.

Kunnen volwassen jihadi’s voorlopig in de detentiekampen blijven?

De Montbrial: De buitenlandse jihadstrijders die door de Koerden worden vastgehouden, moeten weg uit Noord-Syrië. De situatie is niet stabiel: de Koerden zijn nu onze bondgenoten, maar dat kan veranderen. Ze kunnen gedetineerden vrijlaten of aan president Bashar al-Assad verkopen. Dan blijven er twee opties over: ze terughalen of ze in Bagdad voor de rechter brengen. Dat laatste heeft mijn voorkeur. Dan zitten ze hier niet in de cel, waar ze mogelijk medegedetineerden ronselen.

Is de Iraakse rechtsgang wel eerlijk?

De Montbrial: Frankrijk erkent de Iraakse justitie. Gevangenen krijgen daar ook consulaire steun. Ik vind het toch curieus dat jihadi’s die zich tegen hun eigen land keerden, nu ineens een beroep doen op de rechtsstaat.

Wat moet Parijs doen met de elf Fransen die de doodstraf hebben gekregen?

De Montbrial: Er wordt met Bagdad onderhandeld om te kijken of dat kan worden omgezet in levenslang. Irak wil daar waarschijnlijk geld of andere vormen van steun voor terug. Ik zal niet raar opkijken als de rechter in hoger beroep een levenslange gevangenisstraf oplegt.

Dat klinkt niet echt als een correcte rechtsgang…

De Montbrial: Dat is realpolitik. Sommige advocaten hier roepen dat het Frankrijks eer te na is om zich niet actief voor die veroordeelden in te zetten. Ik vind dat Franse politici hun landgenoten moeten beschermen, niet jihadstrijders.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content