Franse onderzoekscommissie rond aanslagen vraagt betere samenwerking met België

De voorzitter van de onderzoekscommissie Georges Fenech (rechts) en commissielid Sebastien Pietrasanta © AFP

De Frans-Belgische samenwerking moet versterkt worden, vinden de zeven leden van een Franse parlementaire onderzoekscommissie over de aanslagen in Parijs.

Die leden zijn op bezoek in België en gaven een persconferentie in Brussel.

Voorzitter Georges Fenech beklemtoonde het belang om meer middelen vrij te maken voor de Frans-Belgische samenwerking. De wetgevende evoluties die in België aan de gang zijn, zoals het mogelijk maken van nachtelijke huiszoekingen, werden positief onthaald. Fenech verzekerde verder nog dat hij niet in Brussel was om lessen te geven, maar wel om de Belgische praktijken te begrijpen, zonder ze te veroordelen. Essentieel is het de fouten in het systeem te kunnen identificeren, vindt hij, en antwoorden te vinden op Europees niveau.

Bloemenkrans

De conclusies van de Franse onderzoekscommisie, die nagaat welke middelen Frankrijk sinds 7 januari vorig jaar heeft ingezet in de strijd tegen het terrorisme, worden begin juli verwacht. Donderdagvoormiddag legde de delegatie een bloemenkrans neer aan het metrostation Maalbeek, als eerbetoon aan de slachtoffers van de aanslag van 22 maart. Later op de dag ontmoetten ze onder meer Koen Metsu, voorzitter van de Belgische commissie Terreurbestrijding, de hoofden van de comités I en P en federaal procureur Frédéric Van Leeuw. Vrijdag zien ze nog de Molenbeekse burgemeester Françoise Schepmans (MR).

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content